26 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmark støtter konservativ amerikansk tænketank

Claus Hjort Frederiksen bekræfter

Danmark støtter konservativ amerikansk tænketank

Forsvarsministeren har kastet 423.000 skattekroner efter en konservativ amerikansk tænketank, der er gået på jagt efter russiske "trojanske heste" i Danmark og resten af Europa.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har afsat 423.000 kroner til en amerikansk tænketank, der er gået på jagt efter russiske "trojanske heste".
FOTO: Forsvarsministeriet
1 af 1

Forsvarsministeriet i Danmark samarbejder "lejlighedsvis" med den konservative amerikanske tænketank, Atlantic Council. 

Det oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i et svar til Marie Krarup fra Dansk Folkeparti. Det sker for eksempel "gennem deltagelse i workshops, besøgsvirksomhed, bidrag til artikler etc.", skriver ministeren

Det er rystende. Jeg bliver udstillet som en trojansk hest, der samarbejder med fjenden.
Marie Krarup, Dansk Folkeparti

Forsvarsministeriet har blandt andet støttet tænketanken med 423.000 kroner i forbindelse med en partnerskabsaftale med Atlantic Councils "Scowcroft Center for Strategy and Security".

Atlantic Council har tætte bånd til NATO. Tænketanken udgav i sidste måned rapporten "The Kremlin Trojan Horses 3.0". Målet med rapporten er at afdække Ruslands forsøg på at etablere "en politisk tilstedeværelse" i Nordeuropa. Rapporten stempler en række partier, politikere og medier i Danmark, Sverige, Norge og Holland som "prorussiske" og "trojanske heste".

Folketingsmedlem hængt ud

Det danske kapitel er skrevet af Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker i international sikkerhed på Dansk Institut for Internationale Studier.

Ifølge forskeren opererer der ikke russiske trojanske heste på højt niveau i Danmark. Men Marie Krarup bliver hængt ud med navns nævnelse. På forsiden af rapporten er et foto af hende med en sort streg for øjnene ledsaget af titlen "The Kremlin's Trojan Horses 3.0" (Kremls Trojanske Heste).

Marie Krarup bliver beskrevet som en "ensom rytter" i Danmark. Rapporten henviser til, at hun har lagt en video op på Facebook, hvor hun siger, at "… mange i Vesten har et falsk fjendebillede af Rusland". 

Herudover har Marie Krarup i sin blog på Berlingske.dk opfordret til, at de danske medier "bliver mere nuancerede i deres dækning af Rusland". Endelig beskriver rapporten, at Marie Krarup har stillet kritiske spørgsmål om EU's East StratCom Task Force, der bekæmper såkaldt russisk misinformation i EU. 

>> LÆS OGSÅ: EU-kontor skal stoppe russisk "misinformation"

Marie Krarup er rystet over rapporten.

– Jeg bliver udstillet som en trojansk hest, der samarbejder med fjenden. Rapporten er en meget politisk og dårlig analyse. Det er skandaløst at hænge folk ud på den måde. Jeg forstår ikke, at Forsvarsministeriet kan støtte en tænketank, der står bag sådan noget, siger Marie Krarup til Arbejderen.

– Atlantic Council skal have lov at være der og have sine holdninger. Men det er en meget politisk aktør. Atlantic Council er en glødende neokonservativ tænketank, der hader Rusland og fremstiller Rusland som en stat, der vil erobre hele verden. Der går en krigerisk, anti-russisk tråd igennem de rapporter, Atlantic Council udgiver.

Hunn påpeger også, at hun aldrig er blevet kontaktet af Flemming Splidsboel, der har skrevet afsnittet om Danmark.

– Det er forfærdeligt, at tænketanken forsøger at udskamme debattører, som har andre holdninger til eksempelvis NATO, krisen i Ukraine og som taler for dialog med Rusland.

Journalisthøjskolen og RIKO

Også Danmarks Journalisthøjskole, som sidste år offentliggjorde en analyse af de danske mediers dækning af Rusland, nævnes i rapporten. Konklusionen i analysen var blandt andet, at de største danske nyhedsmedier er med til at skabe en "dem og os" stemning i dækningen af Rusland. Og medierne dækker kun i ringe grad russernes egen opfattelse af virkeligheden

>> LÆS OGSÅ: Danske medier puster til ny kold krig

Den danske fredstænketank RIKO indgår også i rapporten. RIKO bliver blandt andet beskyldt for at argumentere for en "meget bedre" forståelse af Ruslands udenrigs- og sikkerhedspolitiske tænkning og for at opfordre til at "sanktionskrigen mod Rusland må ophøre" og at "NATO må stoppe sin udvidelse mod Ruslands grænser".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jan. 2019 - 07:00   11. jan. 2019 - 07:10

Indland

ml@arbejderen.dk
Atlantic Council
  • Stiftet i 1961. Bygger på et netværk af frivillige organisationer, som har til formål at fremme støtten til  NATO.
  • Holder til i Washington D.C.
  • Har i 1960'erne udgivet flere rapporter om den offentlige holdning til NATO blandt millitæralliancens medlemslande.
  • Har til formål at "fremme konstruktivt lederskab og engagement i internationale forhold" baseret på NATO-fællesskabets centrale rolle i at møde globale udfordringer.
  • Har tilknyttet et råd af ambassadører, som blandt andet omfatter ambassadører fra NATO-lande og NATO's partnerskabslande i hele verden.
  • Danmarks ambassadør i USA, Lars Lose, er blandt andet medlem.
  • Har et internationalt rådgivningspanel, som blandt andet består af administrerende direktører, som direktøren for våbenproducenten Lockheed Martin, samt tidligere politiske ledere. Her sidder blandt andet Danmark tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, Sveriges tidligere konservative statsminister Carl Bildt samt Spaniens forhenværende konservative premierminster José Maria Aznar.

Kilde: Atlantic Council