01 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danmarks krige har kostet 14,5 milliarder

Dyrt at bombe

Danmarks krige har kostet 14,5 milliarder

Danmarks krige de sidste 15 år har kostet dyrt – både økonomisk og menneskeligt. Ifølge Forsvarsministeriet har krigene i Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien kostet 14,5 milliarder kroner.

Danske soldater i Afghanistan. Foreløbig har de danske krige siden år 2002 kostet 14,5 milliarder kroner. Krigen i Afghanistan er suverænt den dyreste krig.
FOTO: Carsten Sandberg/Forsvarsgalleriet
1 af 1

De seneste 15 års krige i Irak, Afghanistan, Libyen og Syrien har foreløbig kostet 14,5 milliarder kroner.

Det viser en oversigt, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har udleveret til Folketingets Forsvarsudvalg.

Det er rigtig mange penge, der bliver spildt, fordi et flertal af politikerne tror, de kan løse konflikter med bomber. 
Helge Ratzer, Århus Mod Krig og Terror

Helge Ratzer, talsperson for Århus Mod Krig og Terror, mener, at det er vigtigt, at der bliver sat tal på, hvor meget de danske krige har kostet.

– Det er jo et svimlende beløb. Og beløbet stiger jo bare år for år, fordi vi stadig er involveret i krige, og nye krige kommer til. Det er rigtig mange penge, der bliver spildt, fordi et flertal af politikerne tror, de kan løse konflikter med bomber. Pengene ville være meget bedre givet ud, hvis de i stedet blev brugt på at skabe langtidsholdbare løsninger i de her lande, som vi bomber i dag. Lad os omstille krigsudgifterne til varige fredsløsninger, siger han til Arbejderen.

Han undrer sig også over, at regeringen har lukket ned for bevilligen til CRIC, Forskningscenter for løsning af internationale konflikter.

– Regeringen kan godt finde milliarder kroner til krig og oprustning, men vil ikke give nogle få millioner til at holde et freds- og konfliktløsningscenter kørende, der kan forske i, hvorfor konflikter opstår, og hvordan vi forebygger dem og løser dem med fredelige midler, uddyber Helge Ratzer.

Dyr krig i Afghanistan

Den suverænt dyreste krig er krigen i Afghanistan, der har kostet op mod 13 milliarder kroner. Alligevel lover den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, at han er klar til at øge antallet af danske soldater i Afghanisten. Løftet gav han – uden at have rådført sig med Folketinget – i forbindelse med USA's forsvarsminister, Jim Mattis' besøg i Danmark i sidste måned.

– Det er helt vildt, at den danske forsvarsminister i anledning af besøget af sin amerikanske kollega melder ud, at han er klar til at øge den danske krigsindsats, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, der har bedt om at få udleveret oversigten over de foreløbige udgifter til de danske krige.

– Krigen i Afghanistan er fuldstændig forfejlet. Det er en krig som vi har brugt milliarder på. Det må simpelthen stoppe. Det er godt at få udstillet, sort på hvidt, hvor meget krigene koster. Især i en tid, hvor Christiansborg er klar til at spare på velfærden for at få råd til at opruste og leve op til NATO's krav om en fordobling af militærbudgettet, 

Menneskelige omkostninger

Til de store økonomiske omkostninger skal lægges de mange menneskelige ofre for krigene. Alene Irak-krigen har kostet næsten 200.000 civile ofre siden krigens start i 2003, ifølge Iraq Body Count (IBC), der systematisk opgør krigens civile ofre.

>> Se IBC's statistik over de civile ofre for Irak-krigen

Også herhjemme kræver krigene menneskelige ofre.

Ifølge militærets egne opgørelser er foreløbig 51 danske soldater døde og 235 sårede i de danske krige siden 2002.

>> Se dansk militærs statistik over døde og fysisk sårede soldater

Militærets egen statistik omfatter ikke hjemsendte soldaters selvmord eller de psykisk sårede soldater, der bliver syge og skadede resten af livet af at være i krig. Sidste år begik to danske soldater selvmord efter at have været udsendt flere gange, på trods af at de havde vist tegn på posttraumatisk stress (PTSD).

– De menneskelige omkostninger for Danmarks krige fremstår tydeligere og tydeligere. Også herhjemme, hvor vi ser flere og flere traumatiserede soldater, som er blevet syge af at være blevet sendt i krig, lyder det fra Helge Ratzer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jun. 2017 - 09:15   16. nov. 2017 - 15:47

Krig

ml@arbejderen.dk