12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dansk erhvervsliv frygter for frihandel under Trump

Ny præsident i Det Hvide Hus

Dansk erhvervsliv frygter for frihandel under Trump

Dansk erhvervsliv og danske banker frygter for, at USA's nye præsident Donald Trump vil gøre alvor af sine valgløfter og beskytte den amerikanske produktion mod billig udenlandsk arbejdskraft og handels- og investeringssaftaler.

Organisationen Landbrug & Fødevarer håber, at Trump vil "lade fornuften sejre". Den danske fødevaresektor eksporterede sidste år varer for knap fem milliarder kroner til USA.
FOTO: Liselotte Sabroe/Scanpix
1 af 1

Dansk erhvervsliv frygter for eksport og indtjening, når Donald Trump overtager nøglerne til Det Hvide Hus.

Under valgkampen lovede Trump de amerikanske vælgere, at han vil beskytte amerikansk produktion og lokale arbejdspladser og genforhandle eller trække USA ud af flere frihandelsaftaler. Og han vil indføre en særlig told på varer fra Mexico og Kina på henholdsvis 35 procent og 45 procent.

Vi håber, at den kommende præsident Trump vil arbejde for en verdensorden, der bygger på frihandel.
Peter Thagesen, DI.

 Peter Thagesen, DI's underdirektør og chef for afsætningspolitik, håber, at Trumps udtalelser bare er "et udslag af den ophedede valgkamp og ikke udmønter sig i en egentlig protektionistisk handelspolitik".

– Et så drastisk kursskifte ville have store, negative konsekvenser for den økonomiske udvikling i USA såvel som i Danmark. Derfor håber vi, at den kommende præsident Trump vil arbejde for en verdensorden, der bygger på frihandel og internationalt samarbejde, trods sine udtalelser i valgkampen, siger Peter Thagesen.

DI henviser til, at USA er Danmarks tredjestørste eksportmarked. Danske virksomheder eksporter varer og tjenesteydelser til USA for over 100 milliarder kroner hvert år. Herudover har danske virksomheder investeringer i USA for over 90 milliarder kroner.

25.000 job

Samme toner lyder hos bankerne og den danske rederibranche.

– Som branche lever vi jo af frihandel. På den baggrund er det lidt bekymrende, at Trump har meldt negativt ud om frihandel, siger administrerende direktør hos rederiet Norden, Jan Rindbo til søfart.dk

Trump har ikke kun vundet præsidentvalget, men også har opnået flertal i både Senatet og i Repræsentanternes Hus. "Det øger sandsynligheden for at han kan komme igennem med politiske forslag, der giver økonomer grå hår i hovedet og skaber usikkerhed på markederne", skriver Nykredit blandt andet på sin hjemmeside.

Nykredit vurderer, at 25.000 danske job indenfor medicin, søtransport og fødevarer i fare. 

Organisationen Landbrug & Fødevarer håber, at Trump vil "lade fornuften sejre". Den danske fødevaresektor eksporterede sidste år varer for knap fem milliarder kroner til USA.

– Det er min klare overbevisning, at når først roen har lagt sig, så vil Donald Trump lade fornuften sejre og fortsætte et godt samarbejde med omverdenen, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

LO er bekymret

På valgdagen advarede finansminister Claus Hjort Frederiksen mod Trump som præsident.

– Det virker meget ufornuftigt meget af det, han siger. Det strider imod meget af det, som vi har arbejdet for, i hvert fald i mit politiske engagement gennem mange år omkring frihandel, vækst og bedre velstand. Han kører tilsyneladende den modsatte melodi med mure og den slags ting, lød det blandt andet fra Claus Hjort i Børsen.

Også LO, der har talt for at Danmark går med i CETA, handels- og investeringsaftalen mellem EU og Canada, advarer mod Trump.

– Han står for et USA, der lukker sig om sig selv. Og den linje er ikke godt nyt for antallet af danske arbejdspladser herhjemme. USA er Danmarks tredjestørste eksportmarked, og titusindvis af danske job er derfor knyttet til, at vi kan fortsætte vores eksport til amerikanerne, siger LO’s formand Lizette Risgaard.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. nov. 2016 - 10:53   20. nov. 2016 - 18:37

Globalisering

ml@arbejderen.dk
Fakta: USA's store handelsaftaler

North American Free Trade Agreement (NAFTA)

  • Frihandelsaftale mellem Mexico, USA og Canada, som trådte i kraft 1. januar 1994.
  • Forhandlet på plads under George W. Bush

Trans-Pacific Partnership (TPP)

  • Frihandelsaftale mellem 12 stillehavesnationer – Canada, USA, Mexico, Peru, Chile, New Zealand, Australien, Malaysia, Singapore, Brunei, Vietnam og Japan
  • De 12 lande står tilsammen for 37 procent af det globale bruttonationalprodukt (BNP) og 26 procent af verdenshandlen
  • Forhandlingerne startede i 2008 under Obama og aftalen blev underskrevet den 4. februar 2016
  • TTP afventer nu at blive ratificeret i de nationale parlamenter, herunder USA's Kongres. Ellers kan den ikke træde i kraft.

Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)

  • Frihandels- og investeringsaftale mellem EU og USA, som er i gang med at blive forhandlet
  • EU og USA står tilsammen for 47 procent af det globale bruttonationalprodukt (BNP) og 46 procent af verdenshandlen 

Kilde: DI / Office of the United States Trade Representation / EU-kommissionen