I april måned valgte det danske forsvar at købe nye håndvåben for 25 millioner kroner af den tysk-amerikanske våbenproducent Sig Sauer.
Når man køber ind for skatteborgernes penge, skal man være sikker på, at man ikke bidrager til krænkelser af menneskerettighederne.
Eva Flyvholm, Enhedslisten
Det er sket, selvom fem af firmaets ansatte i Tyskland er anklaget for svindel med officielle dokumenter og omgåelse af tyske bestemmelser om eksport af våben. Konkret er over 36.000 tyskproducerede Sig Sauer-pistoler i årene 2009-2012 havnet ulovligt hos politi i Colombia, som var ramt af borgerkrig, skriver netmediet theworldnews.net.
Med lukkede øjne!
Professor Andreas Rasche fra Center for Virksomheders Samfundsansvar under Copenhagen Business School vurderer, at det er "ret klart", at forsvaret ikke har set sig for ved at købe pistolerne af det tysk-amerikanske firma.
– Offentlige instanser skal sikre sig, at de samarbejder med virksomheder, der opretholder grundlæggende menneskerettigheder. Og det er rimeligt, at de beder kontraktpartnere om at forholde sig til sådanne kriterier, før de indgår kontraktlige aftaler, siger Andreas Rasche til theworldnews.net.
Op i Folketinget
Eva Flyvholm, forsvarsordfører for Enhedslisten, vil på baggrund af Politikens oplysninger stille spørgsmål til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).
– Hvis ikke Sig Sauers problemer er blevet undersøgt aktivt af forsvaret, er det meget alvorligt, for vi ved, at politifolk og militær i Colombia har været stærkt involveret i drab og tortur, siger Eva Flyvholm og fortsætter:
– Når man køber ind for skatteborgernes penge, skal man være sikker på, at man gennem købet ikke bidrager til krænkelser af menneskerettighederne.
Materiel- og Indkøbsstyrelsen oplyser, at styrelsen "ikke har været vidende om den iværksatte undersøgelse i Tyskland".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278