Den danske Greenpeace-aktivist Anne Mie Roer Jensen er nu vendt hjem til Danmark.
Sammen med 29 andre deltog hun i en fredelig aktion mod Gazprom i september og har været tilbageholdt i Rusland. Hun blev julemorgen indkaldt til møde med undersøgelseskommissionen. Her blev amnestien ført ud i praksis, og alle tiltaler mod besætningsmedlemmer, aktivister og freelancefotografer er nu frafaldet.
De har været berøvet deres frihed i over tre måneder for en fredelig protest mod en forestående miljøkatastrofe.
Jon Burgwald, Greenpeace
- Vi er glade for at se, at amnestien træder i kraft, Men det er samtidigt vigtigt at huske på, at Anne Mie og de andre aldrig skulle have været tilbageholdt i første omgang. De har været berøvet deres frihed i over tre måneder - til tider under virkelig hårde vilkår - for en fredelig protest mod en forestående miljøkatastrofe. Det har været i strid med international ret, og vi har oplevet det som et forsøg på at gøre modstanden mod arktiske olieboringer tavs, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace i Danmark.
Gazproms Prirazlomnaya-platform i Pechorahavet, som de 30 protesterede mod i september, begyndte verdens første olieproduktion i isfyldt farvand i sidste uge. Greenpeace har indsendt en klage til de russiske myndigheder, fordi fire centrale krav i boretilladelsen ikke er opfyldt. Blandt andet foreligger der ikke en regional beredskabsplan for olieudslip over 1500 ton, og de to isbrydere, der ifølge tilladelsen skal være til stede, ligger begge i havn langt fra boringen.
Anne Mie Roer Jensen og 29 andre Greenpeace-aktivister, besætningsmedlemmer og freelancefotografer blev taget til fange af bevæbnede, russiske specialstyrker den 18. september efter en fredelig protest mod en Gazprom-boreplatform i Arktis. Skibet blev trukket til Murmansk, hvor de 30 efter ankomsten fem dage senere blev fængslet. Efter 63 dages tilbageholdelse blev Anne Mie Roer Jensen løsladt mod kaution den 21. november til ophold i Sankt Peterborg. De fik tildelt amnesti af den russiske regering den 18. december.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278