Dansk ulandsbistand bliver brugt til at støtte store multinationale firmaer, projekter i olieindustrien og enorme svinelandbrug.
Ulandsbistandstand skal ikke bruges på investeringer i olieindustrien og store virksomheder.
Eigil Johannisson, Afrika Kontakt
Det afslører Afrika Kontakt i sin nye rapport Big Business på Bistand, der sætter Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) under lup og kaster et kritisk blik på fondens investeringer.
IFU er en statsejet institution, der i samarbejde med private virksomheder investerer i ulande. IFU får sine penge fra ulandsbistanden.
Regeringen har siden 2016 givet IFU over 800 millioner kroner fra den danske ulandsbistand. Til gengæld er IFU forpligtet til at investere sine penge bæredygtigt og skabe positiv lokal udvikling. Men sådan er virkeligheden ikke, viser Afrika Kontakts research.
Sorte investeringer
IFU’s formål er blandt andet at "... bidrage til bæredygtig udvikling i udviklingslande og bidrage til realiseringen af FN’s Verdensmål" - men i praksis investerer IFU i olieindustrien og andre ubæredygtige projekter.
>>LÆS OGSÅ: Ulandsbistand skal sendes i udbud hvert fjerde år
– IFU har fem investeringer i oliekraftfværker og IFU har investeret mere end 600 millioner kroner i store svinelandbrug i Ukraine og Kina. Både olieindustrien og gigantiske svinelandbrug lægger et stort pres på klimaet. IFU's investeringer er i strid med Paris-aftalen og er ødelæggende for både mennesker og miljø, fortæller researcher hos Afrika Kontakt, Eigil Johannisson til Arbejderen.
Støtter multinationale
På trods af at IFU har til formål at skabe lokal udvikling, så viser rapporten, at IFU primært støtter store danske virksomheder, som risikerer at udkonkurrere lokale selskaber.
IFU har investeret 111 millioner kroner i den multinationale fødevaregigant, Danone. På trods af at det er mindre, lokale virksomheder og landbrug, der er motor for en bæredygtig lokal udvikling - ikke store virksomheder.
– IFU har investeret massivt i Danones datterselskab, Fan Milk, der laver mejeriprodukter i Vestafrika. Fan Milk importerer deres mælkepulver fra EU, hvor mælkeproduktion får høje tilskud fra EU’s landbrugsstøtte og derfor kan udkonkurrere lokale mælkebønder, fortæller Eigil Johannisson.
– Hvorfor skal dansk udviklingsbistand skal gå til Danone? Det er meget svært at få øje på, hvordan IFU's investeringer skaber en positiv lokal udvikling. Fan Milk i Vestafrika får stort set ingen mælk fra lokale. Mere end 90 procent af den mælk, som Fan Milk bruger i sin produktion, kommer fra Holland, hvor landmændene kan få EU-støtte.
I værste fald risikerer støtten at undergrave den lokale produktion, fordi de lokale småbønder i Afrika bliver udkonkurreret af Danone, der får støtte af både IFU og af EU.
Mærsk får ulandsbistand
Danone er ikke det eneste eksempel på, at IFU investerer i store, multinationale firmaer. Ikke mindre end 11 procent af IFU’s egne investeringer går til Danmarks største virksomhed, AP Møller-Mærsk.
– Ulandsbistandstand skal selvfølgelig ikke bruges på ubæredygtige investeringer i olieindustrien og i store virksomheder, der risikerer at udkonkurrere lokale selskaber. Ulandsbistand skal bruges til at understøtte lokale bønder og lokale virksomheder og ikke multinationale virksomheder, der potentielt undergraver den lokale produktion, siger Eigil Johannisson.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra IFU.
>>LÆS OGSÅ: Udgifter til flygtninge bliver til udviklingsbistand
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278