10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danskere vælger velfærd fremfor EU

6 ud af 10

Danskere vælger velfærd fremfor EU

Hvis vi ikke kan bevare vores velfærdssystem i EU, skal vi ud, mener 63 procent af danskerne ifølge en ny måling foretaget af Wilke for Arbejderen.

Analyseinstituttet Wilke har for Arbejderen spurgt 504 danskere om deres holdning til EU. Heraf er 117 mellem 18 og 29 år.
FOTO: Kilde: Wilke for Arbejderen
1 af 1

63 procent af danskerne mener, at Danmark skal ud af EU, hvis vi ikke kan bevare vores nuværende velfærdssystem i Unionen.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Arbejderen. 

Danskerne er grundlæggende set glade for velfærdsstaten og siger fra, hvis nogen vil ødelægge den.
Bent Greve, velfærdsforsker

Modsat mener 23 procent, at vi skal blive i EU, selvom det betyder ændringer i velfærdssystemet. 14 procent har ikke taget stilling til spørgsmålet.

Det er et overraskende højt antal, som prioriterer velfærden over EU-medlemskabet, mener velfærdsforsker Bent Greve, der er professor på Roskilde Universitet.

- Men det er et udtryk for, at danskerne grundlæggende set er glade for velfærdsstaten og siger fra, hvis nogen vil ødelægge den. Flertallet mener, at vi har en god og velfungerende velfærdsstat, som de gerne vil beholde, siger Bent Greve.

>> LÆS ANALYSE: Hele velfærden er under pres fra EU

- Man kan ikke på baggrund af undersøgelsen konkludere, at der så er 63 procent af danskerne, som godt vil ud af EU. De svarer på noget andet, nemlig deres holdning til velfærdssystemet, tilføjer han. 

Parat til højere skat

Bent Greve understreger, at forskningen viser, at der er en grundlæggende opbakning til velfærdsstaten fra de fleste danskeres side.

- Danskerne synes, at vi har et system, som fungerer godt. De mener, det er vigtigt, at der er et socialt sikkerhedsnet, som fungerer for eksempel ved ledighed, at vi kan få behandling, når vi er syge, at børnene kan blive passet og så videre, siger han. 

Andre undersøgelser har tidligere vist, at danskerne er parate til at betale mere i skat, hvis det kan give bedre velfærd på udvalget områder. For eksempel er der stor opbakning til at bruge flere penge på sundhedsområdet. 

En anden dansk velfærdsforsker, professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet, er ikke så overrasket over Wilke-undersøgelsens resultat. Han understreger, at velfærden sammen med selvbestemmelsen altid har været danskernes store bekymring i forhold til EU-medlemskabet.

- EU skal ikke blande sig ret meget i velfærdspolitikken. Det har været grundsynspunktet blandt danskerne hele vejen igennem – og det samme mener vælgerne i de fleste andre EU-lande i øvrigt også, siger Jørgen Goul Andersen.

Flest unge for velfærd

Det er blandt de unge, at flest er parat til at forlade EU, hvis velfærden er på spil.

Hele 76 procent af de 18-29-årige i Wilkes undersøgelse svarer nej til, at Danmark skal forblive medlem af EU, hvis det betyder, at vi ikke kan bevare vores velfærd. Langt færre, nemlig 54 procent af de 60-65-årige, har samme holdning.

Det kommer bag på Bent Greve, at så mange unge lægger så stor vægt på velfærdssystemet.

- Men jeg tror, det skyldes, at de unge godt kan se behovet for at have en velfærdsstat. De kan godt se fornuften i det, siger han.  

Jørgen Goul Andersen mener til gengæld ikke, at man kan lægge så meget i resultatet omkring de unge. Han peger på, at der er en stor stikprøveusikkerhed på så få personer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2014 - 16:02   25. apr. 2014 - 16:47

Velfærd

ur@arbejderen.dk
EU-valg 2014

25. maj skal danskerne til EU-parlamentsvalg og stemme om EU's patentdomstol.

Året rundt leverer Arbejderen Danmarks mest omfattende og kritiske dækning af Unionens udvikling.

Det gør vi også til EU-valget.

Følg valgkampen her: