Den danske EU-modstand er langt mere udbredt end de sædvanlige mainstream-meningsmålinger giver udtryk for. Det mener Folkebevægelsen mod EU.
Hvis danskerne fik lov til at vælge mellem EU eller et nordisk forbund, så ville 39 procent af danskerne nemlig vælge det nordiske forbund. Det viser en ny meningsmåling, som folkebevægelsen har fået lavet.
Vi har fået tudet ørerne fulde af, hvor EU-glade danskerne er. Men det passer ikke.
Susanna Dyre-Greensite, Folkebevægelsen mod EU
Ifølge målingen vil lige så mange danskere – 39 procent – fortsat være med i EU, mens 22 procent svarer "ved ikke".
– Resultatet viser, at hvis der bliver etableret et nordisk forbund, så vil en stor del af danskerne vælge Norden fremfor EU, konstaterer formand for Folkebevægelsen mod EU, Susanna Dyre-Greensite.
Hun uddyber:
– Målingen viser, at danskerne er delte på, om de vil være med i EU eller i et nordisk forbund. Det er et godt udgangspunkt for EU-modstanden. Vi har fået tudet ørerne fulde af, hvor EU-glade danskerne er. Men det passer ikke. Når man opstiller et alternativ, så er danskerne delte på spørgsmålet om EU.
Et interessant resultat
Meningsmålingen er udarbejdet af analysebureauet Sentio for Folkebevægelsen mod EU. 1007 danskere fra hele landet – lige mange mænd og kvinder – har deltaget.
Det spørgsmål, de 1007 danskere har fået stillet, lyder:
"Hvis der kunne etableres et nordisk forbund bestående af Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige med fælles politik inden for en lang række områder, f.eks. miljø, retspolitik og udenrigspolitik samt handelsaftaler med EU og andre lande – og du fik valget mellem, at Danmark skulle indgå i det nordiske forbund eller være medlem af EU. Hvad ville du så stemme for?"
– Det er et godt resultat. Især fordi intet parti i Folketinget har sat det nordiske alternativ til EU på den politiske dagsorden. Samtidig har medierne kørt skræmmekampagner om Storbritanniens farvel til EU, tilføjer medlem af Folkebevægelsen mod EU’s Forretningsudvalg Lave Knud Broch.
Det er ikke en tilfældighed, at Folkebevægelsen mod EU opstiller Norden som alternativ til EU.
– Norden er Danmarks største handelspartner. De nordiske lande udgør samlet set verdens 13. største økonomi. Norden kan udenfor EU også spille en vigtig international rolle i forhold til eksempelvis fredsmægling og klima, forklarer Lave Knud Broch.
Han har i årevis beskæftiget sig med, hvordan et nordisk samarbejde kunne se ud.
– Det er vigtigt for os, at vi genvinder vores selvbestemmelse og demokrati i et nyt nordisk forbund. Det vil betyde, at vi selv kan bestemme over forbrugerbeskyttelse, miljø, sundhed og så videre. Et nordisk samarbejde skal bygges nedefra og op. Alle nordiske lande skal have vetoret, og landene skal kunne trække sig ud af hele eller dele af samarbejdet. Man skal ikke være tvunget til at være med i hele samarbejdet, uddyber Lave Knud Broch.
Som man spørger, får man svar
Folkebevægelsen mod EU's meningsmåling adskiller sig markant fra den seneste meningsmåling om danskernes forhold til EU, som Voxmeter foretog for Ritzau i januar. Den viser, at 70 procent af danskerne gerne vil blive i EU.
– Men ved denne meningsmåling fik danskerne ikke opstillet et alternativ til EU. Derfor giver den ikke et retvisende billede af danskernes holdning til EU. Det er vigtigt, at danskerne får opstillet et alternativ til EU. Hvis danskerne får mulighed for at vælge et alternativ til EU, vil langt flere vælge EU fra. Det siger os, at langt flere danskere, end vi ser i mainstream-meningsmålingerne, er skeptiske overfor EU og vil ud af EU, hvis de får et alternativ, siger formand for Folkebevægelsen mod EU Susanna Dyre-Greensite.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278