07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danskerne vil hjælpe syge og udsatte under coronakrisen

Frivillige initiativer skyder op

Danskerne vil hjælpe syge og udsatte under coronakrisen

Danskere i tusindvis melder sig til at handle ind, hente medicin og udføre en række andre praktiske opgaver for ældre, kronisk syge og andre der er isolerede i deres bolig for ikke at blive smittet med coronavirus.

Både store hjælpeorganisationer som Røde Kors – men også mindre private hjælpegrupper på Facebook – oplever, hvordan danskerne er klar til at yde en indsats for at sikre, at ældre og udsatte borgere får den hjælp, de har brug for under coronakrisen.
FOTO: Røde Kors
1 af 1

Danskerne står i kø for at hjælpe medborgere, der er smittet af corona eller er særligt udsatte for at blive smittet.

Den danske befolkning har altid været gode til at hjælpe hinanden.
Muhammed Cetinkaya, initiativtager til hjælpegruppe

På bare fire dage har næsten 6000 danskere meldt sig ind i facebookgruppen Tilbyd/søg hjælp i forbindelse med COVID-19 (coronavirus), der tilbyder praktisk hjælp til eksempelvis ældre eller kronisk syge, der er tvunget til at blive inden døre.

Det hele startede med, at den 21-årige medicinstuderende på Københavns Universitet Muhammed Cetinkaya oprettede gruppen i lørdags og delte den i sit netværk.

Danskerne viser sammenhold

– I løbet af få timer var vi 300 medlemmer i gruppen. Det var meget overvældende, at så mange gerne vil være med til at hjælpe. Siden vi gik i luften, har vi kun fået positiv respons, fortæller Muhammed Cetinkaya.

Han uddyber:

– Det er udtryk for, at danskerne er klar til at udvise sammenhold og hjælpe – på tværs af Danmark, køn, alder og etnicitet. Den danske befolkning har altid været gode til at hjælpe hinanden. Alligevel blev jeg forbløffet over, at initiativet er blevet taget så godt imod. Jeg troede ikke, at det ville stikke så meget af. Det startede i Taastrup og har spredt sig over hele Danmark. Både unge, voksne, ældre, kvinder, mænd og endda børn har været inde og tilbyde deres hjælp. En hel del har modtaget den fornødne hjælp, siger Muhammed Cetinkaya.

"Spred budskabet"

Hvis man kigger på opslagene i gruppen, kan man se, at der er masser af liv. Der bliver handlet ind og hentet medicin. Nogle tilbyder børnepasning eller "bare" at tale med dem, der er isolerede som følge af coronakrisen.

Foreløbig har der været 1700 opslag i gruppen. Indtil videre er langt størstedelen fra folk fra hele landet, der tilbyder deres hjælp til praktiske opgaver.

LÆS OGSÅ: Mange tusinder har meldt sig til at hjælpe på sygehuse

Den unge medicinstuderende initiativtager håber på, at budskabet om gruppen vil nå endnu bredere ud.

– Jeg håber, at budskabet vil blive spredt endnu mere, så flere kan få den hjælp, de har brug for, siger Muhammed Cetinkaya.

9500 i Røde Kors-netværk

Også hjælpeorganisationen Røde Kors har oprettet et Hjælpenetværk.

Også her stiger antallet af frivillige, der vil give en hånd med, time for time. Hjælpenetværket blev oprettet i onsdags – og siden da har 9500 frivillige meldt sig til at hjælpe smittede og udsatte borgere med eksempelvis indkøb, hentning af medicin, ærinder på posthuset, at lufte hund og en masse andre opgaver.

>> LÆS OGSÅ: Ansatte på sygehuse klar til ekstra indsats

– Det har været meget overvældende at opleve, hvor mange danskere der gerne vil hjælpe, fortæller koordinator hos Røde Kors Lenette Langgaard til Arbejderen. 

Hun fortsætter:

– Vi ved, at der er mennesker, der har brug for hjælp, fordi de enten er smittede, i karantæne eller frårådes at gå ud, fordi de måske er kronisk syge, ældre eller svage og derfor skal passe på. Ingen skal stå alene under den her coronakrise. Derfor oprettede vi Hjælpenetværket.

Bliv frivillig

– Vi har nogle erfaringer at trække på, når det gælder om at koble frivillige sammen med mennesker, der har brug for hjælp. Vi arbejder ud fra det samme princip, som når vi eksempelvis hjælper enlige med at finde et sted at fejre jul: Vi sætter mennesker, der har brug for hjælp og tilbyder hjælp, sammen indenfor samme geografiske område, forklarer Lenette Langgaard.

På få dage er det lykkedes at etablere et netværk, der dækker stort set hele Danmark. Og hidtil har netværket hjulpet alle de cirka 250, der har bedt om hjælp.

– Vi matcher vores frivillige med mennesker, der har brug for hjælp. Vi finder egentligt bare folk og sætter dem sammen. Vi har skabt en ramme – men de frivillige og dem, der har brug for hjælp, finder selv ud af at løse alt det praktiske omkring hvordan, hvornår, betaling og så videre.

Hvis du vil være frivillig hjælper eller har brug for hjælp, så kan du skrive dig op på Hjælpenetværkets side hos Røde Kors.

Også indenfor sygehusvæsenet melder frivillige sundhedsuddannede sig for at hjælpe.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. mar. 2020 - 14:47   17. mar. 2020 - 14:57

Corona

ml@arbejderen.dk