24 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

De kortere erhvervsuddannelser er blevet glemt

Initiativ efterlyses

De kortere erhvervsuddannelser er blevet glemt

Unge, der uddanner sig til stilladsmontør eller maskinfører, kan ikke blive færdige med uddannelserne på grund af coronakrisen. Nogle har kun en uge af uddannelsen tilbage.

På grund af coronakrisen er mange udelukket fra at kunne færdiggøre uddannelsen til stilladsmontør og dermed få det certifikat, som kræves i branchen.
FOTO: PN
1 af 1

Mange unge på sidste del af deres erhvervsuddannelse har siden den 20. april fået lov til at vende tilbage på erhvervsskolerne og gøre uddannelsen færdig, når de holder afstand og vasker hænder i tilstrækkelig omfang for at undgå coronasmitte.

>>LÆS OGSÅ: Lærlinge opførte sig som køer på græs

Mulighederne for at uddanne sig online kan hurtigt være udtømte.
Claus Eskesen, 3F

Er man derimod i gang med en uddannelse til stilladsmontør, maskinfører, vejasfaltør eller en helt fjerde af de såkaldte kontraktuddannelser, kan man stadigvæk ikke færdiggøre uddannelsen på grund af krisen. 

Mangler blot en uge

Jan Laursen underviser på erhvervsuddannelsen Next, som blandt andet uddanner stilladsmontører. Han fortæller til Arbejderen:

– Jeg er meget ked af, at kontraktuddannelserne er blevet glemt, så der er en del stilladsmontører, der ikke lige nu kan få den sidste del af deres uddannelse og derved få deres bevis for, at de er færdige med den 2-årige stilladsuddannelse.

Nogle mangler blot en enkelt uge af uddannelsen. Hvor lang tid der går, før de kan gøre uddannelsen færdig, vides ikke.

Claus Eskesen er uddannelseskonsulent hos 3F. Han fortæller til Arbejderen, at mange af kontraktuddannelserne jo netop går ud på at lære et fag gennem praksis:

– Så mulighederne for at uddanne sig online kan hurtigt være udtømte.

Mangler deres certifikat

Når man er i gang med en kontraktuddannelse, er man ansat i en virksomhed, som har indgået kontrakt med 3F, forklarer Jens Kirkegaard, der også er uddannelseskonsulent i 3F. 

– Vi i 3F trykker på, for at det bliver prioriteret, at dem på kontraktuddannelserne kan gøre deres uddannelser færdige, nu hvor politikerne har sagt, at Danmark åbner delvist op. Vi mener, at det nu må være deres tur sammen med alle årgange på erhvervsuddannelserne.

Jens Kirkegaard har ikke hørt, at nogen er blevet sendt hjem, fordi uddannelsen ikke er gjort færdig, men understreger, at der er stort behov for disse uddannelser. Når man har gennemført uddannelsen, får man typisk et certifikat, og man må for eksempel ikke arbejde som stilladsarbejder uden at have fået certifikat.

Venter på svar

Sebastian Carstensen er politisk konsulent i Danske Erhvervsskoler og Gymnasier. Han fortæller til Arbejderen, at organisationen for tiden jævnligt sender spørgsmål til undervisningsministeren for at få svar på sektorens mange udfordringer.

Danske Erhvervsskoler og Gymnasier venter stadig svar på spørgsmålet om, hvornår eleverne på kontraktuddannelserne kan forvente at komme til at afslutte deres uddannelser.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. apr. 2020 - 07:28   29. apr. 2020 - 10:31

Kontraktuddannelser

sb@arbejderen.dk