10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Demonstration mod gas-ledning til 14 milliarder

Baltic Pipe får kamp til stregen

Demonstration mod gas-ledning til 14 milliarder

Stort fossilt gasprojekt til 14 milliarder skal skære sig tværs igennem Danmark. Klima-, energi- og forsyningsministeren har netop givet de sidste tilladelser, så anlægningsarbejdet kan starte til januar. Onsdag eftermiddag demonstrerer nyt netværk mod gasledningen.

Baltic Pipe er et stort gasprojekt, der skal forbinde Norge, Danmark og Polen. Senest Energinet lavede et stort gasprojekt var, da rørledningen til Tyskland blev forstærket – det såkaldte Ellund-Egtved-projekt. Det blev indviet i 2013.
FOTO: Bent Sørensen
1 af 1

Onsdag eftermiddag indtager demonstranter Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet for at overrække en symbolsk rørledning til klimaminister Dan Jørgensen.

Demonstranterne mødes på Gammeltorv i København klokken 14:30 og går herfra til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Projektet går stik imod både Parisaftalen og Danmarks klimamål og umuliggør en rettidig grøn omstilling.
Janus Rhode, Baltic Pipe Nej Tak

Formålet er at få ministeren til at stoppe projekt Baltic Pipe – en gasrørledning, der skal føre norsk gas til Polen via dansk jord og gennem dansk farvand. Projektet løber op i 14 milliarder kroner – hvoraf Danmark skal betale halvdelen.

– Projektet går stik imod både Parisaftalen og Danmarks klimamål og umuliggør en rettidig grøn omstilling. Det er endnu en investering i fossil energi, netop når behovet for at skifte til grøn energi er størst. Ved at tillade Baltic Pipe-projektet undergraver regeringen bogstaveligt sine egne klimamålsætninger og går imod den massive folkelige opbakning til grøn omstilling, siger Janus Rhode fra netværket Baltic Pipe Nej Tak til Arbejderen.

Han uddyber:

– Klimakrisen foregår her og nu. Dens konsekvenser rammer allerede millioner, og det er nødvendigt at handle nu. Vi kan ikke fortsætte business-as-usual. Enhver krone brugt på gas er en krone ikke brugt på grøn energi.

>> LÆS OGSÅ: Ngo'er advarer: Sort-energi-lobbyister udvander EU's lovgivning

Gasledningen skal føres igennem 12 danske kommuner, og klima-, energi- og forsyningsministeren har netop givet de sidste tilladelser, så anlægningsarbejdet kan begynde til januar. Gasledningen ventes at stå færdig i oktober 2022.

– Med Baltic Pipe er der ingen positive scenarier i horisonten: Hvis Polen gør det fornuftige og rigtige for klimaet og omlægger til vedvarende energi, bliver Baltic Pipe en økonomisk fiasko, som danske skatteborgere er med til at hæfte for. Bliver projektet derimod en økonomisk succes, skyldes det, at Polen fortsætter med at brænde fossile brændsler af til skade for klimaet.

EU støtter

Baltic Pipe er endnu et eksempel på, hvordan EU-kommissionen støtter fossil energi. Projekter på listen over fælles EU-projekter har gode muligheder for at få støtte fra den 225 milliarder kroner store “Connecting Europe Facility”-fond.

>> LÆS OGSÅ: EU-kommissionen vil kaste milliarder efter fossil energi

EU-kommissionen har nemlig udnævnt Baltic Pipe til at være et såkaldt Projekt af Fælles Interesse. Foreløbigt har projektet fået to milliarder kroner i støtte fra EU.

Demonstrationen mod gasledningen er arrangeret af netværket Baltic Pipe Nej Tak! i samarbejde med NOAH, Klima Aktion DK og Klimakollektivet.

Baltic Pipe Nej Tak! betegner sig selv som en kampagneplatform, der skal dele viden om Baltic Pipe og fremme den folkelige modstand mod udbygningen af det fossile energinet i Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. nov. 2019 - 11:43   26. nov. 2019 - 11:47

Klima

ml@arbejderen.dk