Tirsdag protesterede syge kontanthjælpsmodtagere igen foran jobcentret på Lærkevej i København. Denne gang var der tale om en demonstration til støtte for en 45-årige syg kvinde, der samtidig var til møde på jobcentret. Hun er så syg, at hun måtte ligge i en seng under mødet.
Kommunen vælger at udsætte hende for et årelangt forløb, der nedbryder hende i en sådan grad, at hun nu har udviklet PTSD.
Bitten Vivi Jensen, partsrepræsentant
Kvinden, der ønsker at være anonym, har en svulst i hjernen, der ikke kan opereres og som giver hende kramper. Hun lider også af en række andre sygdomme som for eksempel slidgigt, struma, astma, diskusprolaps og nyrebetændelse.
Men kommunen afviser at bevilge førtidspension. I stedet forlanger de flere arbejdsprøvninger.
– Det er endnu en af disse groteske forestillinger, hvor man, for at gennemføre et møde, der slet ikke burde holdes, er nødt til at stille en seng til rådighed for en borger, der simpelthen er for syg til at deltage, siger Bitten Vivi Jensen, der er partsrepræsentant for kvinden.
– Denne kvinde er oplagt til førtidspension og alligevel vælger kommunen at udsætte hende for et årelangt forløb, der nedbryder hende i en sådan grad, at hun nu har udviklet posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), tilføjer hun.
Socialrådgivere tager ordet
I løbet af sommeren har der været en lang række demonstrationer i København i protest mod sagsbehandlingen på Lærkevej. Det er bevægelserne Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne, der har taget initiativ til protesterne.
De enkelte sagsbehandlere på Lærkevej har op til 220 sager, hvor der typisk er tale om syge mennesker med flere diagnoser og i mange tilfælde også psykiske og sociale problemer.
I et debatindlæg mandag i Information fortæller 12 socialrådgivere fra Lærkevej om de groteske forhold på jobcentret.
"På 25 minutter skal vi nå at forberede os på samtalen, forberede os på borgerens situation, hente borgeren, afholde samtalen med opfølgning fra tidligere samt eventuelt drøfte aktivering med borgeren. Hvis borgeren har behov for tolk, er der endnu mindre tid. Efter samtalen står en ny borger klar", skriver de 12 socialrådgivere.
Protester i mange byer
Også andre steder i landet protesterer syge kontanthjælpsmodtagere over den behandling, de bliver udsat for.
Tirsdag var der demonstration i Struer i protest mod, at 60-årige Ulla Astrup er blevet nægtet en førtidspension på trods af, at hun lider af både parkinson og sygdommen skoliose, der har gjort hendes ryg helt skæv.
Og i fredags arrangerede Jobcentrets Ofre demonstration i Aarhus med krav om ændring af førtidspensionsreformen.
På mandag er turen kommet til Odense. Her demonstrerer Jobcentrets Ofre i protest mod at syge fastholdes på kontanthjælp i stedet for at få bevilget fleksjob eller førtidspension.
Fredericia er også med i protestbevægelsen. Her er demonstration den 9. oktober til støtte for blandt andet 54-årige Henny Soelberg. Efter fire diskusprolapser og et lændeskred har hun voldsomme og konstante smerter. Hendes læge erklærer hende for uarbejdsdygtig. Men Fredericia Kommune nægter at bevilge førtidspension.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278