Der er ikke job til de mange tusinder af kontanthjælpsmodtagere, der rammes af regeringens nye arbejdskrav.
Sådan lyder meldingen fra de socialrådgivere, der skal hjælpe med at finde ordinært arbejde til de mange kontanthjælpsmodtagere, og fra 3F-afdelinger, der har et nært kendskab til arbejdsmarkedet for ufaglærte og kortuddannede.
Hvis man virkelig ville have arbejdsgiverne til at gøre det, kunne man lave et lovkrav.
Kim Brandt, 3F
I første omgang lyder kravet på 113 timers ordinært arbejde fra 1. april til 1. oktober i år, hvis man ikke skal miste enten hele sin kontanthjælp eller et større beløb. Fremover er kravet 225 timers arbejde om året.
– Jeg hører samstemmende fra de af vores medlemmer, der arbejder på jobcentrene, at der ingen job er at få for de her mennesker, der ofte hverken har uddannelse eller erfaring med det danske arbejdsmarked, De sorteres fra i forhold til de få job, der er, siger Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening Region Nord.
Gratis arbejdskraft
Han forudser, at kun meget få kontanthjælpsmodtagere bliver i stand til at opfylde arbejdskravet.
Oprindelig vurderede Beskæftigelsesministeriet, at omkring 9000 fuldtidspersoner ville blive ramt af 225-timers-reglen.
Men der er sendt varslingsbrev ud til flere end 48.000 mennesker. En del af dem vil blive fritaget for reglen på grund af helbredsproblemer, der betyder, at de ikke kan klare arbejde på ordinære vilkår. Det er uklart, hvor mange der ender med at blive omfattet af reglen.
Lokale 3F-afdelinger oplever også, at det nærmest er umuligt for kontanthjælpsmodtagere at få ordinært arbejde, selvom det kun er for få timer.
– De job, der er, bliver opslugt af al den gratis arbejdskraft, jobcentrene sender ud i virksomhedspraktik, løntilskudsjob, nyttejob og nu også flygtninge, der skal i praktik, siger Kim Brandt, formand for 3F Aabenraa-Tønder.
Efterlyser lovkrav
I den officielle vejledning til kommunerne omkring 225-timers-reglen henvises til, at jobcenterne skal arbejde med at få arbejdsgiverne til at ansætte de folk, de har ude som gratis arbejdskraft, i nogle få ordinære løntimer.
– Men der er jo tom snak. Hvis man virkelig vil have arbejdsgiverne til at gøre det, kunne man lave et lovkrav om mindst fem timers ordinært arbejde, når man har folk i praktik, nyttejob eller løntilskud, siger Kim Brandt.
Samme synspunkt har Søren Elsberg, formand for 3F Aalborg.
– Engang var det sådan, at for at få folk i løntilskud skulle virksomhederne bagefter ansætte vedkommende i ordinært arbejde i en periode. Det blev afskaffet, men man kunne jo indføre noget lignende igen, siger han og konstaterer, at så længe arbejdsgiverne kan få masser af gratis arbejdskraft, vil de ikke betale for at ansætte mennesker på kanten af arbejdsmarkedet til almindelig løn.
I vejledningen om 225-timers-reglen skriver Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering direkte, at jobcentrene ikke må fritage en person for 225-timers-reglen ud fra en vurdering af, at det er umuligt for vedkommende at finde arbejde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278