1. maj for tre år siden stod fagbevægelsen og arbejderpartierne sammen om ét centralt omdrejningspunkt: Nu skulle alle kræfter sættes ind på at få væltet Lars Løkke for at få en ny regering og en ny politik. 3F's Skævt-kampagne var allerede i gang og andre fagforbund kastede sig også aktivt ind i valgkampen. Godt fire måneder efter vandt rød blok en snæver valgsejr.
1. maj året efter i 2012 var begejstringen taget noget af. Her stod det klart, at den nye regering ville føre den samme økonomiske politik som VK-regeringen. Efterlønsreformen var blevet vedtaget, dagpengeforringelserne var uændrede og regeringen havde besluttet at tilslutte Danmark til EU's finanspagt.
Mange af vores medlemmer er kommet i klemme på grund af regeringens politik. De er skuffede og føler sig svigtet.
Leif Kolding, 3F Djursland
Sidste års 1. maj var præget af, at regeringen kort forinden havde grebet ind i lærernes overenskomstkonflikt. På 1. maj arrangementer over hele landet viste vrede lærere og andre frustrerede danskere deres utilfredshed med regeringen.
I løbet af det seneste år er utilfredsheden ikke blevet mindre. Ikke mindst salget af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldmann Sachs har sat sindene i kog. Mere end 183.000 danskere skrev under i protest. Beslutningen var mere, end hvad SF kunne holde til. Partiet forlod regeringen.
Konsekvenserne af regeringens reformer er kommet frem i dagens lys. Kontanthjælpsmodtagere er blevet sat ned i indtægt eller har helt mistet deres hjælp, og arbejdsløse fortsætter med at falde ud af dagpengesystemet.
Det er på den baggrund, at vrede unge i dag fløjter mod Helle Thorning-Schmidt i Fælledparken. Men utilfredsheden med regeringen er langt mere omfattende og stikker langt dybere, end det kommer til udtryk i dag foran talerstolen på LO og FTF's 1. maj.
Vreden og skuffelsen er stor i alle dele af fagbevægelsen og langt ind i Socialdemokraternes egne rækker.
- Mange har svært ved at genkende det parti, de har været medlem af i mange år. De ser en del af regeringens reformer som borgerlige, siger Mogens Vestergård Pedersen, regionsformand for Socialdemokraterne i Nordjylland.
Rykker til DF
Randi Smitsdorf, formand for 3F Rymarken i Aarhus er også socialdemokrat. Hun vil ikke sige noget negativt om regeringen, fordi alternativet med Lars Løkke er værre.
- Men medlemmerne havde da forventet en mere arbejdervenlig politik. At vi for eksempel fik genindført fradraget for faglig kontingent og at perioden for genoptjening af dagpengeretten blev forkortet, siger Randi Smitsdorf.
Socialdemokraternes dybe krise afspejles i den seneste Megafonmåling, hvor 36 procent af danskerne siger, at Helle Thorning-Schmidt er borgerlig i sine grundholdninger, mens kun 29 procent mener, at hun er socialdemokratisk.
Lige siden valget i 2011 har Socialdemokraterne mistet vælgere.
- Der er over lang tid gået arbejdervælgere fra Socialdemokraterne til Venstre, lige nu går de også til Dansk Folkeparti, siger valgforsker og lektor på Aalborg Universitet, Johannes Andersen.
Han forklarer vandringen mod Dansk Folkeparti med, at mange vælgere mener, at regeringen er ved at bevæge sig væk fra den universelle velfærdsmodel med ens ydelser til alle betalt over skatten. De ser i højere grad Dansk Folkeparti som forsvarer af velfærden.
Modsat mener Johannes Andersen, at strømningen mod Venstre kan være udtryk for, at opbakningen til den universelle velfærdsmodel bliver svagere i disse år.
- Det hænger sammen med individualiseringen, betoningen af den individuelle ansvarlighed og forpligtelse, som Socialdemokraterne i høj grad også har slået på, siger valgforskeren.
EU-politik er kerneproblem
Det skaber frustration i de dele af fagbevægelsen, der knoklede for at få en ny regering, at der i dag ikke tegner sig en mulighed for at få en regering, som vil føre en anden politik.
- Mange af vores medlemmer er kommet i klemme på grund af dagpengeforringelserne og regeringens reformer. De er skuffede og føler sig svigtet. Nogle går til Enhedslisten, men en stor del går til Dansk Folkeparti, som de tror vil føre en mere social politik, selvom Dansk Folkeparti jo har lagt stemme til dagpengereformen og andre forringelser, siger Leif Kolding, faglig sekretær i 3F Djursland.
Han var op til valget i 2011 tovholder på afdelingens omfattende valgkampagne for S, SF og Ø, men mener, at det vil blive meget svært at få medlemmerne ud i en lignende kampagne ved næste valg. Det er skuffelsen alt for stor til.
Jan Mathisen, afdelingssekretær hos 3F København og medlem af Kommunistisk Partis faglige udvalg, genkender billedet af skuffede og frustrerede medlemmer.
- Mange forklarer regeringens politik med Radikales indflydelse. Men for mig at se er nøgleproblemet, at regeringen har bundet sig op på EU's økonomiske politik. EU har traktatfæstet en nyliberalistisk politik, som gør de rige rigere og de fattige fattigere. Og Socialdemokraterne har bundet sig op på, at det er den politik, Danmark skal føre, siger Jan Mathisen.
- Der er behov for at opbygge en bevægelse til forsvar for velfærden og mod social dumping. Men det kan kun ske ved at sætte kampen i sammenhæng med vores medlemskab af EU, tilføjer han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278