28 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Drop censuren, Movia!

Klar besked til busselskab:

Drop censuren, Movia!

Mellemfolkeligt Samvirke har på fire dage fået opbakning fra 10.000 personer, der kræver, at bannerreklame med opfordring til ikke at købe produkter fra ulovlige israelske bosættelser kommer tilbage på Movia's busser i København.

Mellemfolkeligt Samvirke har afleveret 10.006 underskrifter til Movia. Underskrifterne kræver kampagnen imod bosættelsesvarer tilbage på busserne.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

I går formiddags overrakte Mellemfolkeligt Samvirke (MS) 10.006 underskrifter til bestyrelsen i busselskabet Movia.

Det er mere end 100 gange så mange underskrifter, som det antal klager Movia har modtaget om reklamen.
Nils Brøgger Jakobsen, MS

Underskrifterne støtter, at reklamen fra Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening (DPV) kommer tilbage på de københavnske busser. Teksten på den fjernede bannerreklame lyder: "Vores samvittighed er ren. Vi hverken køber produkter fra d eiosraelske bosættelser eller investerer i bosættelsesindustrien". 

– Den store opbakning til underskriftindsamlingen viser, vi er mange, der synes, det er forkert, at et offentligt drevet trafikselskab udøver politisk censur eller lader sig styre af tabuer over for at tale om de menneskelige konsekvenser af en bosættelsespolitik, som krænker international ret og de palæstinensiske borgeres rettigheder, siger Nils Brøgger Jakobsen, kampagnechef i MS.

Stop efter fire dage

Indsamlingen af underskrifter har stået på i fire dage - præcis det antal dage, palæstinaforeningens kampagne fik lov at køre rundt i de københavnske gader, inden Movias bestyrelse besluttede at pille banneret af busserne igen. 

Bestyrelsen forklarede, at man havde fået 75-100 klager fra folk, der blandt andet fandt reklamerne unødigt stødende og diskriminerende med hensyn til nationalitet.

Efter at have overrakt underskrifterne gik MS til møde med Movia, og spørgsmålet er, om 10.000 underskrifter kan få trafikselskabet til at ændre mening.

– Vi opfordrer Movia til at finde tapetklistret frem. 10.006 har skrevet under på, at busreklamen, der opfordrer til at fravælge produkter fra de ulovlige Israelske bosættelser, skal tilbage på busserne! Det er mere end 100 gange så mange, som det antal klager Movia har modtaget vedrørende sagen, siger Nils Brøgger Jakobsen.

Movia står fast

Et møde mandag mellem Movias bestyrelse og Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening ændrede intet. DPV krævede kampagnen tilbage på busserne i de resterende 10 dage, men Movias direktør holdt imidlertid fast i, at selskabet ikke kan lave om på den beslutning, som bestyrelsen har truffet.

Som svar på Movias handling har DPV iværksat en økonomisk indsamling, der skal sikre, at kampagnen kommer ud og ruller på 400 busser over hele landet.

>> LÆS OM INDSAMLINGEN HER

Og foreningen tager yderligere skridt i sagen om bosætter-kampagnen.

– Næste skridt bliver, at vi klager til Folketingets Ombudsmand. Vi mener helt klart, at vi er blevet uretfærdigt behandlet, og vi mener, at vi har været udsat for en klokkeklar politisk beslutning - motiveret af politisk pres fra ind- og udland, siger DPV's formand Fatih El-Abed til DR Nyheder.

Ombudsmanden skal undersøge grundlaget for Movia-bestyrelsens beslutning og tage tilling til, om beslutningen er berettiget eller ikke berettiget.

Mod bosættelsespolitik - ikke jøder

Movia's bestyrelse har udtalt, at den hverken er "for eller imod israelske bosættelser". Den har rodet sig ud i forklaringer om, at "nationen Israel er svær at skille fra jødedommen", og at beslutninge er taget i et forsøg på ikke at blive politiske".

Fatih El-Abed fastholder imidlertid, at kampagnen er en kritik af de israelske bosættelser, og ikke af jøderne eller af Israel.

Efter international ret er israelske bosættelser og varer produceret i bosættelserne ulovlige, hvilket er anerkendt af både FN, EU og den danske regering. 

EU handler - trods den klare internationale fordømmelse - med varer for mere end to milliarder kroner fra netop bosættelser.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke er handlen med til at legitimere og begunstige de ulovlige bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem, og en bosættelsespolitik, der skaber fjendskab og fattigdom, fordi man berøver palæstinenserne de jordbesiddelser, de har haft i generationer.

Mellemfolkeligt Samvirke mener, at Danmark skal gå forrest for international anerkendelse af Palæstina som stat, der respekterer, beskytter og promoverer palæstinensernes fundamentale ret til frihed og lighed.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. maj. 2015 - 05:53   13. maj. 2015 - 11:40

Bosættelser

noc@arbejderen.dk
Movia cencur

Cencursagen kort:

Den 27. april kørte 35 københavnske bus-linjer ud på gaderne med reklamer for en ny kampagne.

Kampagnens formål er at gøre opmærksom på ulovligheden af israelske bosættelser.

Kampagnen opfordrer forbrugerne til at undgå bosættelsesprodukter.

Efter fire dage og omkring 75-100 klager, beslutter Movias bestyrelse, på nær ét medlem, at standse kampagnen.

Langt de fleste klager var på engelsk og enslydende. Den israelske ambassadør klagede ved personligt fremmøde den dag, bestyrelsesmødet fandt sted.

10.006 personer har på fire dage krævet bannerreklamen tilbage på Movia-busserne.