15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Elever sorterede noder for unge i Somaliland

Operation Dagsværk 2015

Elever sorterede noder for unge i Somaliland

Landet over knoklede en række unge på årets OD-dag for at indsamle penge til unge i Somaliland. Arbejderens dagsværker fulgte aktiviterne i Aarhus.

Igår var der fuldt sving i Operation Dagsværk 2015. Her fra Aarhus, hvor Katinka og Astrid sorterer noder på dirigent Carsten Seyer-Hansens kontor.
FOTO: Vita Hjøllund
1 af 1

Onsdag den 4. november var dette års dato for Operation Dagsværk. Her kunne man flere steder i landet opleve engagerede elever fra forskellige ungdomsuddannelser, der alle havde det samme formål: at holde en dag fri fra uddannelsen, for at tjene penge til årets projekt.

 Det er dejligt at være med til at give penge til nogen der har det mindre godt. Derfor tror jeg også gerne jeg vil deltage næste år.
Astrid Emilie Vind

Katinka Wind Seyer-Hansen og Astrid Emilie Vind, der til dagligt går i 1.t på Aarhus Katedralskole, er to af de elever, der har fundet et arbejde til denne dag. Klokken 10 mødte de op på kontoret hos dirigent for Skt. Clemens drengekor, Carsten Seyer-Hansen, for at sortere noder.

På trods af, at de er omringet af flere høje stakke af bøger med noder og tilmed er travlt optagede af at udføre deres arbejde, bliver der plads til at besvare et par spørgsmål.

Da de bliver spurgt om, hvad de synes om dagen, svarer Katinka:

– Dem der står for det, går tydeligvis meget op i det. Det smitter af og giver os lysten til at være med til at give en hånd.

Arbejde sammen med venenrne

Astrid nikker bekræftende til Katinka og siger:

– Der er desværre en risiko ved at vi får fri på denne dag, for der er en nogle stykker, der derfor vælger ikke at arbejde. Jeg er bare rigtig glad for, at skolerne stadig bakker op om projektet, så det bliver til noget for os, der gerne vil.

Når man arbejder for Operation Dagsværk, kan man helt selv bestemme, hvad man laver, fortæller Katinka:

- Jeg kender for eksempel nogen der skal vaske alger af et hegn.

Herefter skynder Astrid sig at sige:

– Ja, mange hjælper nogen de kender, som gerne vil støtte projektet. Vi så også nogen, der solgte kage på strøget.

De to elever føler, at de er blevet godt oplyst om, hvad årets projekt drejer sig om. Operation Dagsværk vil i samarbejde med SOS-børnebyerne give unge i Somaliland undervisning i deres rettigheder, så de kan lære at ytre sig.

– På skolen blev der holdt en fællestime, hvor vi blev informeret om, hvad pengene går til, forklarer Katinka og Astrid supplerer:

– Det er dejligt at være med til at give penge til nogen der har det mindre godt. Derfor tror jeg også gerne jeg vil deltage næste år.

Herefter slutter Katinka af:

– Det vil jeg også. Det kan i hvert fald sagtens gøres til en hyggelig ting, hvis man arbejder sammen med sine venner.

30 års jubilæum

Operation Dagsværk er en gammel organisation, som er en videreudvikling af den oprindeligt svenske idé, der bar navnet: ”En dag for dag”. Den grundlæggende idé er, at eleverne en gang om året tager en dag fra deres uddannelse og bruger den på et dagsværk, hvor de tjener penge til et bestemt formål.

Indsamlingen foregår på denne måde, for at alle har en mulighed for at deltage, da alle ikke nødvendigvis ville have råd til en helt traditionel indsamling.

Alle de nordiske lande har nu taget idéen til sig. I Danmark startede Operation Dagsværk i 1984, hvilket vil sige at organisationen i år kan fejre 30 års jubilæum.

Operation Dagsværk styres primært af unge mennesker. Organisationen har en bestyrelse, der blandt andet står for at holde øje med de igangsatte projekter fra tidligere år. Sidste år gik de indsamlede penge til homoseksuelles rettigheder i Kenya. Dette projekt er langt fra slut, selvom dagsværkerne har udført deres arbejde for længst.

De tilmeldte skoler har hver deres Operation Dagsværk-udvalg, der ligesom OD's bestyrelse udelukkende består af elever. Disse mindre udvalg står for reklame for dagen ved at uddele kampagnemateriale og for at tilmelde de deltagende elever.

Årets Operation Dagsværk projekt går til ungdomsuddannelser i Somaliland. Somaliland ligger på Afrikas Horn ud til Adenbugten. Når netop uddannelse i Somaliland er valgt som projekt, skyldes det, at størstedelen af landets befolkning består af børn og unge og disse unge kan ikke ytre deres holdninger, da det traditionelt er de ældre mænd, der har magten. Projektet vil give 15.000 unge en uddannelse og dermed viden til, at de kan komme til at bestemme mere over deres egen fremtid.

I alt 132 skoler  deltog i årets indsamling, som forventes at indbringe mellem fire og fem millioner kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. nov. 2015 - 10:30   06. nov. 2015 - 10:40

Operation Dagsværk

Vita Hjøllund
Om denne artikel

Artiklen om Operation Dagsværk er skrevet af Vita Hjøllund, som går i 1.g på Aarhus Katedralskole og deltager i OD-udvalget på gymnasiet.

I Onsdags var hun dagsværker på Arbejderens redaktion i Aarhus, hvor hun skrev denne artikel.