20 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Enhedslisten fastslår: Der er råd til at redde både klimaet og velfærden

Udsigt til svære forhandlinger

Enhedslisten fastslår: Der er råd til at redde både klimaet og velfærden

Enhedslisten forudser hårde forhandlinger, hvis nye klimatiltag både skal være ambitiøse og ikke ramme socialt skævt. Men det er muligt – også økonomisk – hvis den politiske vilje er til stede, mener det rød-grønne parti.

Regeringen kan ikke være sikker på at blive siddende med Enhedslistens mandater, hvis den svigter målsætningen om, at Danmark skal skære 70 procent af sin CO2-udledning inden år 2030, konstaterer Pernille Skipper.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

– Enhedslisten har aldrig haft så meget indflydelse, som vi har nu. Vi har aldrig stået med så mange afgørende valg, som vi gør nu, sagde Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper i sin åbningstale til Enhedslistens årsmøde i weekenden.

Enhedslisten har aldrig haft så meget indflydelse, som vi har nu. Vi har aldrig stået med så mange afgørende valg, som vi gør nu. 
Pernille Skipper, Enhedslisten

– Beslutninger, som ikke kun betyder noget i vedtagelsestekster, men for rigtige mennesker. Som kan blive afgørende for manges liv: Klimaforhandlinger, tilbagetrækning, finansloven og velfærdssamfundets fremtid, tilføjede hun.

339 delegerede fulgte årsmødet fra computerskærme sammen med deres afdeling i private hjem og fra storskærme i byråd, partilokaler og fagforeninger rundt om i landet.

Kritik af S og R

Skipper langede ud efter både Socialdemokratiet og Radikale forud for de kommende klimaforhandlinger om, hvilke krav der skal stilles til landbruget og transportsektoren.

– Socialdemokratiet og Radikale vil lade de største forurenere og dem, der tjener mest på at ødelægge vores klode, løbe fra regningen. Socialdemokratiet vil stille færre krav til dem, der sviner rigtig meget. De har for nyligt lovet Aalborg Portland – en af Danmarks allerstørste udledere af CO2 – at de stort set slipper for at gøre noget og kan blive ved med at tjene penge, uanset konsekvenserne for klimaet, konstaterede den politiske ordfører.

>> LÆS OGSÅ: Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritik

– De Radikale vil bruge pengene fra klimaafgifter til at give store selskaber milliarder tilbage i skatterabatter. Så kan den enlige mor, den dårligt betalte lagerarbejder i provinsen ellers bare komme til lommerne, tilføjede hun.

Pernille Skipper mener, at Socialdemokratiet og Radikale opstiller en kunstig modsætning mellem klimahandling og velfærd.

– Enhedslisten står for både en ambitiøs og socialt retfærdig klimapolitik. Her er vi i opposition til både Socialdemokratiet og Radikale. Vi skal stille høje krav til dem, der forurener mest. Det er de rigeste og de største CO2-udledere, der skal betale mest til den grønne omstilling.

Enhedslisten afviser, at der er en modsætning mellem klimahandling og et stærkt velfærdssamfund med arbejdspladser, velstand og lighed. 

– Der er råd til både grøn omstilling og en ordentlig velfærd. Hvis vi er villige til at stille krav til den rigeste del af befolkningen, erklærede Pernille Skipper.

Hun erklærer sig samtidig klar til at gå med i klimaaftaler, der ikke er lige så grønne, som partiet kunne ønske sig.

– Vi skal indstille os på – og acceptere – at der vil være elementer i de kommende klimatiltag, som vi ikke er 100 procent enige i. Det kan eksempelvis være at iblande raps og træ i benzin. Det er vi imod, men det kan alligevel godt ende med, at der vil være elementer af det her i en aftale, som vi ender med at gå med i, forklarer Pernille Skipper til Arbejderen. 

Advarer regeringen

I sin årsmødetale sendte Skipper en advarsel til regeringen.

– 70 procent-målsætningen er kernen af det, vores nuværende flertal er valgt på. Det, regeringen er valgt på. Der skal leveres. Og det vil vi i Enhedslisten gå uendeligt langt for at sikre.

Og med "uendeligt langt" mener Enhedslisten, at det i sidste ende kan betyde, at Enhedslisten er klar til at trække sin støtte til regeringen.

– Hvis regeringen svigter 70-procentmålsætningen, kan de ikke blive siddende med Enhedslistens mandater. Jeg kan ikke udelukke, at det kan gå så galt, at det ender med at koste regeringen livet. Det kan jeg udelukke på andre områder, men ikke på klimaområdet, sagde Pernille Skipper efterfølgende til Arbejderen.

Der er råd

Der er råd til både at bekæmpe klimaforandringerne og sikre ordentlige vilkår for ældre og børn, fastslår Enhedslistens Rune Lund.

Enhedslisten fremlagde på sit årsmøde en økonomisk plan "Fra privat velstand til klima og fælles velfærd", der kan sikre 12 milliarder kroner til både velfærd og grøn omstilling. Pengene skal findes ved at sikre, at de rigeste betaler mere i skat af deres indkomster og gevinster på aktier.

– Vi foreslår en fair og rimelig beskatning af aktiespekulanter, herunder at rulle den skatterabat, som højrefløjen har givet til de allerstørste aktiespekulanter, tilbage. I dag bliver aktiespekulanter, der tjener mange penge på at eje aktier, beskattet lavere end folk, der går på arbejde, forklarede Rune Lund.

I alt kan de indbringe over fem milliarder kroner, hvis de største aktiespekulanter får lov til at betale samme skat som helt almindelige arbejdere.

Enhedslisten vil også indføre en progressiv topskat og beskatte virksomheder med en "overnormal" profit.

Herudover vil partiet styrke skattemyndighederne og kontrollen med skattely og andre kreative tiltag for at undgå at betale skat.

– Det er jo dumt, at Danmark hvert år taber mange milliarder kroner på, at personer og virksomheder søger i skattely, samtidig med at der mangler hænder i skatteforvaltningen til at løfte kontrolsagerne. Det er en ren overskudsforretning at ansætte folk til at jagte penge, der ulovligt er gemt i skattely, sagde Rune Lund.

– Det skal man huske på, næste gang man hører nogen sige, at der ikke er råd til både at gøre noget ved klimaforandringerne og sikre en ordentlig omsorg for børn og ældre, tilføjede han.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. okt. 2020 - 13:21   05. okt. 2020 - 10:52

Enhedslistens årsmøde

ml@arbejderen.dk
Fakta om Enhedslisten
  • 9350 medlemmer fordelt på 100 afdelinger over hele landet.
  • 13 medlemmer af Folketinget (2019). Partiet mistede et mandat ved folketingsvalget i maj 2019.
  • Fik 244.664 stemmer ved folketingsvalget i 2019 (mod 274.444 stemmer ved valget i 2015).
  • 101 medlemmer af byråd i 68 kommuner.
  • 13 medlemmer af regionsrådene – fire medlemmer i Region Hovedstaden, tre i Region Sjælland og to i hver af de øvrige tre regioner.