10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er du i tvivl? Stem nej

Argument i valgkamp om EU-patenter

Er du i tvivl? Stem nej

Deltagerne på Folkebevægelsen mod EU's landsdækkende træf i lørdags fik politiske argumenter med hjem, som de kan bruge til at overbevise vælgerne om, at de skal stemme nej til patentdomstolen og stemme på en Liste N kandidat.

Der blev lyttet opmærksomt til de politiske argumenter, som kan bruges i valgkampen frem til den 25. maj.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Stem Nej! Og lad os stå udenfor patentdomstolen.

Sådan lyder opfordringen fra Ole Tange til de titusind af danske vælgere, der er i tvivl om, hvad de skal stemme den 25. maj.

EU's grundlov, Lissabon-traktaten, forpligter medlemslandene til gradvist at forbedre sine militære kapaciteter.
Lave Knud Broch, kandidat

- På den måde kan vi se tiden an og se konsekvenserne af den fælles domstol. Og danske virksomheder kan stadig søge det europæiske enhedspatent, selvom Danmark stemmer nej, mener Ole Tange.

Han er it-ekspert og partner i en mindre dansk it-virksomhed. Han har fulgt patentdebatten i 15 år og delte ud af sin viden i den workshop på lørdagens valgtræf, hvor deltagerne ønskede at skærpe de politistiske argumenter imod forslaget om en EU patentdomstol.

- I dag gælder europæisker softwarepatenter kun i nogle af landene, men hvis vi stemmer ja til EU's patentdomstol og enhedspatentet, vil den slags fremtidige patenter automatisk gælde i alle medlemslande, forklarer Ole Tange.

- I USA har softwarepatenter været et problem længe. Store it-virksomheder som Google og Apple har afsat færre penge på deres budgetter til forskning og udvikling, end de har afsat til håndhævelse af patenter og patentretssager. Er det den vej, vi ønsker at gå herhjemme, spørger Ole Tange.

Fredens projekt?

Patentdomstolen er ikke det eneste spørgsmål, EU-modstanderne bliver klogere på denne eftermiddag.

- EU's grundlov, Lissabon-traktaten, forpligter medlemslandene til gradvist at forbedre sine militære kapaciteter. Hvorfor forpligter man ikke i stedet landene til at forbedre sine skoler eller hospitaler?, spørger Lave Knud Broch de cirka 20 deltagere, der har meldt sig til en workshop for at blive bedre rustet til at gå i clinch med de EU-tilhængere, der mener at EU er fredens projekt.

Folkebevægelsens kampagnekoordinator og kandidat på Folkebevægelsens Liste N mener, at der er mange tegn på, at EU ikke er et fredeligt projekt: EU's våbenindustri er kæmpestor og har solgt våben til flere diktatorer og til begge parter i flere konflikter, eksempelvis Israel-Palæstina og Rusland-Ukraine.

- Folkebevægelsen mod EU er nogle af de få, der kæmper for at Danmark bevarer sin undtagelse og holder sig uden for EU's militær. Derfor er det vigtigt, at vi får et godt valg ved EU-parlamentsvalget, så vi bedre kan forsvare de danske undtagelser, understregede Lave Knud Broch.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. apr. 2014 - 20:05   15. apr. 2014 - 20:13

EU-valg 2014

ml@arbejderen.dk