19 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU-domstol skal vurdere CETA-aftale

Efter krav fra Belgien

EU-domstol skal vurdere CETA-aftale

EU-domstolen har endnu ikke taget stilling til principiel sag, om CETA-handelsaftalen strider mod EU-retten. Alligevel træder aftalen nu midlertidigt i kraft.

Mere end tre millioner underskrifter fra bekymrede borgere har ikke forhindret EU i at igangsætte CETA-aftalen.
FOTO: Alex GD/Stop TTIP
1 af 1

Belgien besluttede i denne måned at bede EU-domstolen vurdere, om den såkaldte CETA-aftale er i strid med EU-retten.

Handels- og investeringsaftalen mellem EU og Canada, CETA, træder ellers midlertidigt i kraft på torsdag. Det sker selvom den endnu ikke er vedtaget i en række medlemslande.

Hvis EU-domstolen giver Belgien medhold i, at CETA-aftalens investordomstol står over de nationale domstole og EU-domstolen, så kommer CETA ikke videre.
Kenneth Haar, Fællesinitiativet Stop CETA og TTIP

– Hvis EU-domstolen giver Belgien medhold i, at CETA-aftalens investordomstol står over de nationale domstole og EU-domstolen, så kommer CETA ikke videre, og EU vil være nødt til at gentænke sin tilgang til investeringsaftaler, forklarer Kenneth Haar til Arbejderen.

Han er talsperson for det danske Fællesinitiativet Stop CETA og TTIP.

– Det er slående, at en lang række regeringer har travlt med at få national godkendelse af CETA, når nu et medlemsland, Belgien, har åbnet en principiel sag ved EU-domstolen. Det ville have klædt dem at vente til domstolen har afgjort sagen, og dermed også vurderet, hvilken risiko der er for, at nationale domstoles afgørelser kan tilsidesættes af særdomstolen.

Det er EU's ministerråd, der har besluttet, at aftalen skal træde midlertidigt i kraft på forventet efterbevilling fra de nationale parlamenter.

>> LÆS OGSÅ: CETA-aftale træder i kraft

Stor modstand i Belgien

Hos Friends of the Earth vækker det glæde, at Belgien trækker CETA for EU-domstolen.

– Handelsaftaler, der åbner op for særdomstole for investorer, er ikke acceptable. Vi hilser velkommen, at EU-domstolen skal tage stilling til lovligheden af CETA's investeringsdomstol. Hvis EU-domstolen når frem til, at CETA's investeringssystem er i strid med EU-retten, vil det være et farvel til den nuværende CETA-aftale, siger Paul de Clerck, Economic Justice programme coordinator hos Friends of the Earth Europe.

Belgiens beslutning om at slæbe CETA for EU-domstolen kommer efter lang tids massiv modstand i Belgien. Især i den belgiske delstat Vallonien og i fire andre regionale områder er der stor modstand mod CETA.

Også flere Europæiske juraeksperter vurderer, at CETA's investerbeskyttelses-domstol kan underminere EU-retten.

Frankrig frygter for sundhed og miljø

Også i Frankrig er der røre om CETA-aftalen. En officiel arbejdsgruppe under den franske regering har netop offentliggjort en evaluering, som vender tommelfingeren nedad til aftalen.

"CETA prioriterer ikke bekymringer om sundhed og miljø", skriver arbejdsgruppen blandt andet og kritiserer CETA for ikke at indeholde bindende forpligtelser overfor miljøet.

Arbejdsgruppen – der består af universiteter, virksomheder og ngo'er – blev nedsat i juli for at undersøge CETA-aftalens konsekvenser.

– Det er klart, at det skaber lidt bevægelse i Frankrig, når et officielt udvalg, udpeget af Macron, vender tommelfingrene nedad til CETA på miljøområdet. Hvis Macron skal rette op på det, må han kræve genforhandling. Det er dog lidt svært at forestille sig, han vil gå så langt, vurderer Kenneth Haar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. sep. 2017 - 08:00   20. sep. 2017 - 08:10

CETA

ml@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA