I EU skal det være slut med bindende mål for energiproduktion med sol og vind. Og der skal gives mere plads til atomkraft og skifergas.
Det bliver konsekvensen, hvis EU-topmødet i juni vedtager det udspil til klima- og energiplan, som EU-kommissionen fremlægger onsdag i næste uge.
Det er bydende nødvendigt, at der er en målsætning for vedvarende energi, da der på tværs af EU er behov for klare politiske ambitioner. Alt andet er uansvarlig energi- og klimapolitik.
Jan Hylleberg
Det oplyser den britiske avis Financial Times, der citerer kilder tæt på forhandlingerne.
EU har i øjeblikket et bindende mål for, at vedvarende energi skal udgøre 20 procent af den samlede energiproduktion, når vi når frem til 2020. EU-kommissionen spillede sidste år ud med, at dette mål skulle hæves til 30 procent i den kommende rammeplan for EU's klima- og energipolitik.
Men det mål er gledet ud i det endelige udspil - og det er en katastrofe for Danmarks grønne industri, advarer Jan Hylleberg, direktør for brancheforeningen Vindmølleindustrien.
- Hvis ikke vi havde haft et mål om 20 procent vedvarende energi 2020, som vi har i dag, ville energisektoren i EU være endnu sortere, end den er i dag. Derfor er det bydende nødvendigt, at der er en målsætning for vedvarende energi, da der på tværs af EU er behov for klare politiske ambitioner. Alt andet er uansvarlig energi- og klimapolitik, siger Jan Hylleberg.
Omfattende lobbyarbejde
Blandt EU-landene er det især Storbritannien, der er i gang med en større udbygning af atomkraft, samt den store kulproducent Polen, som har sat sig imod et bindende mål for vedvarende energi. Begge lande har til gengæld sat statslige støttekroner i produktionen af skifergas og for Storbritanniens vedkommende også i atomkraft.
Men den magtfulde lobbyorganisation for europæisk industri, Business Europe, har også udført et omfattende lobbyarbejde. Business Europe har sat sig som mål at sikre, at EU udarbejder en "omfattende og forudsigelig" klima- og industripolitik, som industrien "har råd til".
Den 8. januar afhold Business Europe et fælles seminar med EU-parlamentet. Her opfordrede lobbyorganisationen parlamentsmedlemmerne til at sikre, at EU's fremtidige klima- og energipolitik "er forenelig med industriens konkurrenceevne", og at man kun skal sætte ét enkelt mål for 2030, nemlig for udledning af drivhusgasser. Det mål skal desuden "være realistisk og muligt at tilpasse udfaldet af de internationale forhandlinger om klimaforandringer".
Dagen efter sendte lobbyorganisationen et brev til EU-kommissionens formand med samme indhold. I brevet beskylder de den offentlige støtte til vedvarende energi for at være skyld i store prisstigninger på energi i EU, mens USA har haft et prisfald - blandt andet på grund af en stigende produktion af skifergas, som presser gaspriserne i USA i bund.
Skifergas-produktionen udleder store mængder drivhusgasser, større mængder end ved brug af kul til energiproduktion.
Koblingen til USA er ikke tilfældig. I øjeblikket forhandler EU-kommissionen med USA om en frihandelsaftale, hvor også handel med energi indgår. I september er der et vigtigt globalt klima-topmøde i New York, som skal lægge grundstenen til en ny, globalt bindende klimapolitisk aftale i 2015 i Paris.
Danske appeller afvist
Industri- og miljø-udvalgene i EU-parlamentet har indtil nu modstået presset. En fælles, noget kaotisk afstemning i de to udvalg torsdag i sidste uge endte med stemmerne 66 for og 42 imod et betænkningsudkast, som anbefaler et bindende mål for vedvarende energi på 30 procent i 2030. Udkastet skal til afstemning i EU-parlamentet i starten af februar.
Den danske regering har sammen med regeringerne i syv andre EU-lande sendt et brev til EU-kommissionen med opfordring til at stå fast på et bindende mål for vedvarende energi. Allerede for et år siden sendte DONG Energy sammen med andre store energiselskaber i EU et brev til EU-kommissionen og ministerrådet med en lignende opfordring.
Men EU-kommissionen ser ud til at rette ind efter Business Europe. Den 10. januar mødtes ni EU-kommissærer ifølge nyhedsportalen euractiv.com og nikkede ja til kommissionsformand Barrosos forslag om kun at indføre et bindende mål for udledning af drivhusgasser.
Samtidig bliver der lagt op til en uforpligtende anbefaling til EU-landene om, at op til 27 procent af energiforbruget skal komme fra vedvarende energikilder i 2030.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278