25 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU-patent kan skade små virksomheder

Debat om EU's patentdomstol

EU-patent kan skade små virksomheder

Et fremtidigt EU-enhedspatent med tilhørende patentdomstol kan betyde, at danske virksomheder kan blive tvunget til at forsvare sig i et andet land og på et andet sprog. Det er en ulempe for små virksomheder, mener Advokatsamfundet.

Enhedspatentet og patentdomstolen vil være en fordel for virksomheder, der mener at deres patentrettigheder er krænket. Men det vil også stille særligt mindre virksomheder, der er potentielle krænkere af patenter, dårligere, vurderer Jakob Krag Nielsen, der repræsenterer Advokatsamfundet i spørgsmålet om EU's patentdomstol.
FOTO: Michael Bang
1 af 1

I øjeblikket raser diskussionen om EU’s patentdomstol herhjemme. Industriens brancheorganisation DI har sat alle sejl til for projektet, som de siger vil komme især mindre virksomheder til gode.

Men virkeligheden er noget mere nuanceret, påpeger Jakob Krag Nielsen, advokat og partner hos Rønne & Lundgren.

Han en af de få danske advokater, der beskæftiger sig med sager om patentrettigheder. Han repræsenterer også Advokatsamfundet i spørgsmålet om EU’s patentdomstol.

Danske eksportvirksomheder underlægges reelt patentdomstolen, uanset om Danmark er med eller ej.
Jakob Krag Nielsen

- Enhedspatentet og patentdomstolen vil være en fordel for virksomheder, der mener at deres patentrettigheder er krænket. Men det vil også stille særligt mindre virksomheder, der er potentielle krænkere af patenter, dårligere, vurderer Jakob Krag Nielsen.

Sprogproblemer

- Virksomheder, der mener, at deres patentrettigheder er krænket, skal i dag anlægge sag i hver enkelt af de lande, hvor de ønsker at stoppe krænkelsen. Med et EU-enhedspatent kan de nøjes med at lægge sag an i ét europæisk land - afgørelsen vil så gælde i alle de lande, der deltager i enhedspatentet, forklarer Jakob Krag Nielsen.

Det kan omvendt give problemer for mindre virksomheder, der risikerer at blive sagsøgt for at have krænket et af de nye enhedspatenter. Hvis for eksempel en fransk virksomhed lægger sag an mod en mindre dansk virksomhed for patentkrænkelser angående varer, der er solgt i Danmark, skal den franske virksomhed i dag lægge sag an ved danske domstole.

- Men sådan vil det ikke være med enhedspatentet og patentdomstolen. Så kan den franske virksomhed lade sagen foregå i eksempelvis Frankrig. Det vil stille en mindre virksomhed dårligere alene på grund af sprogproblemer. Det er bestemt ikke ligegyldigt for en lille virksomhed, om stævningen er skrevet på dansk eller fransk, siger Jakob Krag Nielsen til Arbejderen.

I sidste ende kan sagen komme for patentdomstolens appelkammer, hvor processproget vil være enten engelsk, tysk eller fransk. Mindre virksomheder kan føle sig presset til at indgå forlig i sagen, hvis de synes, de ikke har ordentlig adgang til at forsvare sig, vurderer Jakob Krag Nielsen.

Et effektivt forsvar

Han understreger derfor, at det er meget væsentligt, at de procesregler, som for øjeblikket er under udarbejdelse, sikrer ikke mindst mindre virksomheders mulighed for at føre et effektivt forsvar.

- Det er ikke en ligegyldig detalje. EU-kommissionen lavede for nogle år siden en undersøgelse af sager om patentkrænkelser inden for medicinalindustrien. Den viste, at over halvdelen af de sager, der blev ført igennem ved domstolene, endte med frifindelse, forklarer Jakob Krag Nielsen.

Trods disse betænkeligheder anbefaler Jakob Krag Nielsen alligevel, at Danmark positivt overvejer at deltage i enhedspatentet og underlægger sig patentdomstolen.

- Det løb er ligesom kørt. For uanset om Danmark deltager eller ej, vil en dansk virksomhed, der markedsfører varer i et af de europæiske lande, som er med i enhedspatentordningen, kunne sagsøges for overtrædelse af et enhedspatent i disse lande. Danske eksportvirksomheder underlægges derfor reelt patentdomstolen, uanset om Danmark er med eller ej, siger Jakob Krag Nielsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. okt. 2013 - 13:00   04. okt. 2013 - 13:00

Patentdomstol

he@arbejderen.dk