09 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU spænder ben for solceller i Sorø

Ingen lån til grønt projekt

EU spænder ben for solceller i Sorø

KommuneKredit må ikke give billige lån til solceller i Sorø. Det er nemlig konkurrenceforvridende at give billige lån til kommuner og regioner, der vil opsætte solceller og sende den overskydende energi til det lokale elselskab.

Solceller er godt for miljøet. Men EU's krav om fri konkurrence forhindrer, at KommuneKredit kan give et billigt lån til Sorø Kommune, der nu må droppe at opsætte solceller på to lokale idrætshaller.
FOTO: European Union 2019
1 af 1

Sorø Kommune må ikke få et billigt lån hos KommuneKredit til sine nye solceller.

Ifølge EU's statsstøtteregler er det nemlig konkurrenceforvridende, hvis en kommune får et billigt lån til at etablere solceller og efterfølgende sælger strømmen. Derfor har Sorø Kommune nu måttet droppe at sætte solceller op på to idrætshaller i kommunen.

Det er ikke EU's opgave at beslutte, hvad vi som kommune må gøre for vores klima og miljø.
Bo Mouritzen, medlem af byrådet i Sorø for Enhedslisten

KommuneKredits formål er at yde lån til kommuner og regioner til lavest mulige omkostninger. KommuneKredits lån er attraktive, fordi kommuner og regioner hæfter solidarisk for lånene. Derfor kan KommuneKredit låne billigt på de internationale kapitalmarkeder.

KommuneKredit skal ikke tjene penge på sine lån. KommuneKredits rente skal kun dække udgifter til administration og henlæggelse til egenkapitalen. KommuneKredit må ikke udbetale udbytte til sine ejere.

Ifølge EU er KommuneKredit et "særligt kreditinstitut", fordi KommuneKredit ikke udøver finansielle ydelser på almindelige markedsvilkår. "Dermed kan den enkelte kommune eller region opnå finansiering til lavere omkostninger end ved at indhente eller foretage finansieringen på egen hånd på markedet", skriver erhvervsministeren i et svar til Folketingets Europaudvalg om sagen.

– Vi er underlagt EU's statsstøtteregler. Det betyder, at der er grænser for, hvad vi kan låne penge til. Udfordringen ved KommuneKredit-lån til kommunale solcelleanlæg er, at solcellerne både producerer elektricitet til eget brug og elektricitet, der sælges på det liberaliserede elmarked, når der er overskydende produktion. Energistyrelsen har fastsat regler, der giver kommunerne mulighed for denne elproduktion, men vi kan ikke yde lånet som følge af reglerne for kommunernes låntagning. Som lånereglerne er udlagt i Indenrigsministeriets vejledning, gælder der en klar begrænsning, for så vidt angår kommerciel elproduktion, siger administrerende direktør i KommuneKredit Jens Lundager til Arbejderen.

"EU skal ikke diktere vores grønne omstilling"

Den konservative borgmester i Sorø er ked af, at byrådet nu må droppe de planlagte solceller:

– Det er forkert, at vi ikke kan få lov til at låne penge til at oprette solceller. Det harmonerer ikke med målet om at sænke CO2-udslippet. Vi er kede af, at vi ikke kan låne billigt hos KommuneKredit. Vi skal jo passe på borgernes penge, og vi har alle vores andre lån i KommuneKredit, siger borgmester Gert Jørgensen til Arbejderen.

Han uddyber:

– Det var planen, at idrætshallerne selv skulle bruge strømmen fra solcellerne. Og hvis der blev noget strøm tilovers, kunne den sælges eller gives gratis til det lokale elselskab. Jeg kan godt forstå, at en kommune ikke må opsætte en masse solcelleparker med billige lån i ryggen fra KommuneKredit. Men vi ville jo bare opsætte et mindre antal solceller på to idrætshaller. Vi gør det ikke for at være konkurrenceforvridende, men for at støtte op om den grønne omstilling.

Han afviser at låne pengene på det private lånemarked:

– Det er dyrere. Og hvilken bank skulle vi gå til? Stort set alle banker bliver jo undersøgt for hvidvask. Derfor låner vi hos KommuneKredit. Det er synd, at EU udelukker den mulighed, når det gælder lån til solceller, siger borgmester Gert Jørgensen.

Også Enhedslistens medlem af Sorø Byråd Bo Mouritzen er ærgerlig over, at kommunen må droppe solcellerne.

– Det er ikke EU's opgave at beslutte, hvad vi som kommune må gøre for vores klima og miljø. Det er absurd, at det er blevet besluttet et sted i Bruxelles, at vi ikke må få en billig finansiering af vores solceller. Man burde bakke op om de kommuner, der vil gøre noget for den grønne omstilling. Regeringen har lige vedtaget en målsætning om at skære 70 procent af Danmarks CO2-forbrug inden 2030. Det var oplagt at opføre solceller på offentlige bygninger og bakke op om den grønne omstilling, siger Bo Mouritzen.

Han uddyber:

– Hvis vi kunne sætte solceller på vores idrætshaller, ville solcellerne blive synlige. Der kommer især en masse børn i hallerne. Det er dem, der er fremtiden og skal være med til at vende udviklingen. Vi kunne have sat skilte op: "I dag har vores solceller produceret 100 kilowatt-timer og dermed sparet miljøet for CO2-udslip".

Tavs minister

Erhvervsminister Simon Kollerup giver sig selv mundkurv på.

"Som minister vil jeg undlade at udtale mig om den konkrete sag", skriver ministeren til Folketingets Europaudvalg.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. nov. 2019 - 06:47   19. nov. 2019 - 10:20

Vedvarende energi

ml@arbejderen.dk