Unionsmodstandere over hele landet er klar til at bringe EU ind i de lokale debatter op til kommunalvalget den 21. november.
På Folkebevægelsen mod EU's landsmøde i weekenden blev de knap 200 deltagere klædt på til at tage til valgmøder og sætte fokus på EU's indflydelse på kommunerne.
EU's budgetlov begrænser vores muligheder for at tilrettelægge vores velfærd og vores muligheder for selvstyre.
Ditte Staun, Skive Byråd
– Velfærdsnedskæringerne fylder meget i valgkampen, men de færreste ved, at EU spiller en stor rolle. Det vil vi gerne skabe opmærksomhed omkring, siger Rina Ronja Kari, der sidder i EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
Samme billede i Aalborg og Skive
EU’s indflydelse på de kommunale budgetter og dermed også den kommunale velfærd sker især gennem Finanspagten, som i Danmark er udmøntet i den såkaldte budgetlov. Det er netop budgetloven, som kommunerne gang på gang henviser til, når de ikke kan bruge flere penge på velfærd, selvom behovet stiger.
– Finanspagten betyder blandt andet, at EU-kommissionen hvért år vurderer landenes økonomi og kommer med henstillinger om at vedtage sociale reformer. Danmark har fået flere henstillinger om at reformere blandt andet vores dagpengesystem, efterløn, fleksjob og førtidspension, forklarer Rina Ronja Kari.
Det kan byrådsmedlem i Skive Kommune Ditte Staun nikke genkendende til. Selvom kommunen har penge i overskud og råd til at styrke den lokale velffærd, må den ikke på grund af EU.
– EU's budgetlov lægger et loft over, hvor mange penge kommunerne samlet må bruge. Vi bliver sanktioneret kollektivt, hvis vi ikke overholder rammen. Det betyder, at kommunerne budgetterer på den sikre side, så vi holder os inden for EU's ramme.
– EU blander sig også ved at stille krav om, at vi skal udbyde større kommunale opgaver og indkøb, forklarer Ditte Staun. Hun er medlem af Skive Byråd for de Radikale og sidder blandt andet i byrådets økonomiudvalg.
Også i Aalborg mærker byrådet konsekvenserne af EU's bånd på økonomien.
– EU's finanspagt betyder, at når regeringen hvert år skal forhandle økonomi med Kommunernes Landsforening, så "siver" EU's krav til de offentlige budgetter ned over kommunerne, og der bliver stillet krav til, hvad kommunerne må bruge penge på, og hvilke indtægter vi må have. Kommunerne og regionerne bør rotte sig sammen og sige nej EU's økonomiske spændetrøje, mener Lasse Olsen, der er rådmand i Aalborg.
Byrødder skal lave krumspring
På grund af EU's indflydelse skal de lokale byrødder lave mange krumspring for at begrænse EU's skader ude i kommunerne.
– Når vi skal sende vores opgaver i EU-udbud, kan vi ikke stille krav om overenskomst. Men vi kan stille krav om "overenskomstlignende forhold". Det skal vi udnytte, mener Ditte Staun.
Jan Mathisen, som arbejder i 3F København, påpeger, at kommunen har nogle muligheder for eksempelvis at indskrive sociale klausuler om elever og lærlinge og sikre "overenskomstlignende forhold".
– Men udfordringen ligger i at kontrollere, at forholdene er i orden, og i at sikre hårde sanktioner, når reglerne overtrædes. Og så stiller vi i 3F København krav om, at udliciterede skraldemænd og handicapchauffører skal tilbage i kommunalt regi, så vi kan sikre, at de ansatte får gode løn- og arbejdsforhold, og borgerne får en ordentlig service, siger Jan Mathisen, som også er byrådskandidat for Kommunisterne.
Kampagnen
Folkebevægelsen mod EU mener, at EU skal holde nallerne helt væk fra kommuner og regioner. Det er hovedbudskabet i den kampagne, som Folkebevægelsen mod EU’s lokalkomiteer de næste tre uger sætter damp på.
Og der er masser af muligheder for at åbne vælgernes øjne for EU's rolle ude i kommunerne:
Du kan bestille løbesedler og plakater hos Folkebevægelsen mod EU. Eller du kan selv hente pjecen og plakaten på Folkebevægelsen.dk og printe ud eller dele på de sociale medier.
>> Download løbesedler og plakater og print selv ud
Du kan arrangere et offentlig møde om EU og kommunerne. Det har de gjort i Folkebevægelsens Amager-komité i København, hvor du i morgen kan møde Rina Ronja Kari og tre kandidater, der stiller op til kommunalvalget.
Endelig kan du dele Folkebevægelsens video om EU og kommunerne på de sociale medier.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278