08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU vandt spillet om finansloven

Blokpolitikken lever!

EU vandt spillet om finansloven

Finanslovsforliget viser, at blokpolitikken lever i bedste velgående i Folketinget. Den ene blok udgøres af de partier, som kritikløst underlægger sig finansmarkedernes og EU's sparediktatur. Den anden blok af Enhedslisten.

Regeringen har indgået finanslovsforlig med Venstre og Konservative for 2014. Her det fra venstre Økonomi- og Erhvervsminister Margrethe Vestager, finansminister Bjarne Corydon, Konservatives formand Lars Barfoed og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.
FOTO: Jens Astrup/Scanpix
1 af 1

Den finanslovsaftale, regeringen tirsdag valgte at indgå med Venstre og Konservative, rykker ikke nævneværdigt ved det finanslovsforslag, som regeringen lagde frem i slutningen af august. Der er i begge tilfælde tale om en finanslov, der med finansminister Bjarne Corydons ord "overholder budgetlov, EU-henstilling og finanspagt".

Sammenholdet i den EU-blå blok sejrede i finanslovsforhandlingerne.

Som det altid er tilfældet, udmønter finansloven, ud over de løbende udgifter til offentlig service, pensioner, dagpenge, sundhed med mere, de "grønthøsterbesparelser", som nu er blevet fast procedure i ministerierne og de institutioner, der hører under dem. Dertil kommer de reformer, der er indgået aftale om i Folketinget. For 2014 drejer det sig blandt andet om kontanthjælpsreform, SU-reform, folkeskolereform og reform af erhvervsuddannelserne. Reformer, der overvejende betyder forringelser og nedskæringer.

Regeringen valgte blåt

Finanslovsforhandlingerne drejer sig derfor kun om nogle få promiller af den finanslov, der for 2014 rummer udgifter på knap 700 milliarder kroner. Finanslovsaftalen mellem regeringen og VK drejer sig konkret om 3,2 milliarder kroner i 2014, og i alt 9,3 milliarder kroner i 2014-2017.

Her har regeringen valgt sammen med VK at sætte yderligere godt en milliard kroner af til skatte- og afgiftslettelser til erhvervslivet. Regeringen har også valgt sammen med VK at øge beskæftigelsesfradraget og dermed uligheden mellem dem med og uden arbejde. Dertil kommer, at regeringen har forspildt muligheden for at rulle fradragsforringelserne på faglige kontingenter tilbage og øge indsatsen mod løntrykkeri og øvrig social dumping.

At regeringen valgte at rulle den røde løber ud for Venstre og Konservative er dog ikke overraskende set i lyset af de reform-forlig, regeringen har indgået siden sin tiltræden i 2011. Corydon har ret, når han siger, at finanslovsaftalen med VK blot fremrykker nogle ting, regeringen allerede har indgået aftaler om.

Til gengæld har Corydon ikke ret, når han kalder finansloven "en rød finanslov". Den er blå - EU-blå. Også før de sidste justeringer sammen med VK, hvad han jo også selv har indrømmet.

Blokpolitik

Finanslovsforliget viser, at blokpolitikken lever i bedste velgående i Folketinget. Den ene blok udgøres af de partier, som i et og alt er parat til at underlægge sig finansmarkedernes krav og EU's nyliberale økonomiske politik. Den anden blok af Enhedslisten, der er imod begge dele. Sammenholdet i den EU-blå blok sejrede i finanslovsforhandlingerne.

Lidt bonus-info om magtforholdet i regeringen: I nøjagtig det minut - klokken 13.35 - hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt i Folketingets spørgetime tirsdag udtalte, at regeringen helst så en finanslovsaftale med Enhedslisten, tweetede økonomi-og indenrigsminister Margrethe Vestager nede fra salen: "Ser frem til møder med V, DF, K om finanslov".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. nov. 2013 - 12:48   28. nov. 2013 - 11:40

Analyse

Helge Knudsen
journalist