De tre hollandske medier, GS Media, ThePostOnline og Hollands største nyhedsmediehus, De Persgroep, har besluttet at droppe deres retssag mod EU's medieovervågningsenhed, East StratCom Task Force, som de havde stævnet for injurier.
Stævningen kom efter at medierne i mere end en måned forgæves havde forsøgt at komme i dialog med East StratCom Task Force, der havde hængt dem offentligt ud som medier, der videreformidler "misinformation".
Vi kommer ikke uden om, at EU fortsat truer den frie presse
Gyurka Jansen, ThePostOnline
>> LÆS OGSÅ: Tre hollandske medier stævner EU's task force
I sidste uge valgte EU's taskforce imidlertid at fjerne de tre hollandske medier fra sin database over medier, der formidler misinformation. Samtidig indrømmede taskforcen offentligt på sin hjemmeside, at det var forkert at registrere medierne. Nyheden om fejlen er den mest læste på taskforcens hjemmeside i denne måned.
Medieovervågningskontoret er en del af EU's Udenrigstjeneste. Formålet med East StratCom Task Force er at overvåge medier i EU og Rusland for "falske nyheder", "russisk misinformation" samt "aflive myter" og give en positiv fortælling om EU's politikker og værdier.
Indrømmer fejl
Redaktør på net-nyhedsmediet ThePostOnline, Gyurka Jansen, mener, at det er er trist, at der skulle en trussel om en retssag til, før East StratCom offentligt indrømmede, at man havde begået fejl.
– Men det illustrerer bare vigtigtheden af, at det ikke skal være en regering eller en politisk organisation som EU, der beslutter, om nyheder er "misinformation" eller "fake news", siger hun til Arbejderen.
De tre medier mener, at det ikke er værd at bruge offentlighedens penge og rettens tid på sagen, efter at East StratCom offentligt har erkendt på forsiden af sin hjemmeside, at man har begået en fejl.
– Det var vigtigt for os at få en anerkendelse af, at beskyldningerne mod os var falske. Og det var vigtigt at komme ud med budskabet om vores kamp til andre medier, heriblandt Arbejderen. Det er vigtigt, at folk kender til vores kamp mod East StratCom og det faktum, at EU har sådan en liste over medier, forklarer Gyurka Jansen.
ThePostOnline, som har 850.000 unikke besøgende hver måned, fandt ved et tilfælde ud af, at en af avisens artikler om Ukraine var blevet stemplet som "misinformation" – og at hele mediet var blevet stemplet som en "misinformerende udgivelse".
EU's sortlistning kom få måneder før de hollandske vælgere – ved en folkeafstemning i april 2016 – stemte massivt nej til, at EU skulle indgå en aftale om handel og samarbejde med Ukraine.
Fortsætter kritisk journalistik
ThePostOnline lover, at man også fremadrettet vil være kritiske overfor East StratCom Task Force
– Tilbage står fortsat, at EU finansierer en taskforce og en hjemmeside, der stempler medier for at sprede såkaldt "misinformation". Vi kommer ikke uden om, at EU fortsat truer den frie presse, fortæller Gyurka Jansen.
– Vi vil fortsat følge East StratCom og dens arbejde. Især efter at det hollandske parlament har pålagt regeringen at rejse sagen i EU og opfordre til, at initiativet bliver opløst. Det bliver interessant at se, hvad der vil ske, og hvordan de øvrige EU-lande vil forholde sig til den opfordring. Vi vil fortsætte vores arbejde og fortsat levere kritisk journalistik om eksempelvis udviklingen i Ukraine. I øjeblikket er EU's "misinformations" liste meget fokuseret på Rusland og Ukraine. Men med listen er der ingen grænser for, hvilke emner EU's misinformations-kampagne kan beskæftige sig med.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278