Den patentdomstol, som vi skal stemme om den 25. maj, har en problematisk konstruktion. Det mener flere juridiske eksperter ifølge dagbladet Information.
Artiklen får Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen til at kræve, at erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, forholder sig til kritikken.
Vi får et system, der kan lave sine egne retningslinjer, uden at andre domstole kan gøre noget ved det.
Clement Salung Petersen,
- Ministerens manglende svar i artiklen er endnu et eksempel på, at man helt lukker øjnene over for al kritik af Patentdomstolen, siger Villumsen.
EU-patentdomstolen er en særdomstol, hvor dommerne have ekspertise i patentsager. Og domme vil ikke kunne appelleres til en uafhængig domstol så som Højesteret eller EU-domstolen. Og det er netop denne konstruktion, som får advarseslamperne til at blinke hos de juridiske eksperter.
- Vi får et system, der kan lave sine egne retningslinjer, uden at andre domstole kan gøre noget ved det, siger Clement Salung Petersen, lektor i immaterialret ved Københavns Universitet, til Information.
Henrik Sass Larsen afviser i en e-mail til Information kritikken, fordi "både eksperter, medier og virksomheder" vil holde øje med Patentdomstolen.
I Danmark har vi tradition for, at dommere er generalister og dømmer i alle slags sager, både i Byretten, Landsretten og Højesteret. Vi har dog også domstole med specialiserede dommere, nemlig Sø- og Handelsretten. Appelsager herfra bliver dog ført over til Landsretten eller Højesteret.
Med den europæiske patentdomstol bliver der skruet kraftigt op for specialiseringen. Samtidig er Patentdomstolen et fuldstændigt lukket system, hvis afgørelser ikke kan afprøves ved en domstol med generelle kompetencer.
- Problemet med domstole, hvor dommerne er specialister, er, at de hurtigt lever sig for meget ind i området og glemmer generelle hensyn. Fordelen ved generalisterne er, at de har et mere holistisk syn på tingene. På den måde undgår man at få et retsområde, hvor principperne stritter mod nogle andre områder, siger advokat og medlem af retsplejerådet Jens Rostock-Jensen til Information.
Nikolaj Villumsen er særligt bekymret for, at Patentdomstolens konstruktion som specialistdomstol vil betyde, at den ikke kan spille den nødvendige vagthundsrolle over for særligt problematiske patenter.
- Det Europæiske Patentkontor er de seneste år begyndt at tillade meget problematiske patenter på eksempelvis gen-sekvenser. Sådanne patenter gælder ikke i Danmark i dag, men stemmer vi ja til Patentdomstolen vil Det Europæiske Patentkontors vurdering gælde med det samme i Danmark, og vi vil ikke længere have nogen instans, der tager udgangspunkt i bredere samfundshensyn, påpeger Enhedslistens EU-ordfører.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278