Når regeringen gennem det såkaldte omprioriteringsbidrag kræver store nedskæringer i alle kommuner, rammer det ikke kun de offentligt ansatte. Det går ud over hele befolkningen, at kommunerne årligt skal spare en procent på deres budgetter på grund af det såkaldte omprioriteringsbidrag.
Derfor har det landsdækkende initiativ Velfærdsalliancen gjort kampen mod omprioriteringsbidraget til en fælles sag for både de offentligt ansattes fagforeninger, fagforeningerne på det private arbejdsmarked samt folkelige bevægelser og brugerorganisationer.
Vi har knyttet bånd, skabt alliancer og styrket sammenholdet.
Finn Jenne, 3F Frederikshavn
Over 90 fagforeninger og organisationer er i dag tilsluttet Velfærdsalliancen. Den 12. maj arrangerer de demonstrationer i over halvdelen af landets 98 kommuner.
Initiativet har udviklet sig med voldsom hast efter, at 14 københavnske fagforeninger i januar dannede Velfærdsalliancen.
– Der er en stor utilfredshed med nedskæringerne i den offentlige velfærd. Vi er nået til smertegrænsen. Der var bare brug for, at nogen gik forrest for at få noget til at ske, siger Ulla Gram, formand for FOA Silkeborg-Skanderborg, der er med i Velfærdsalliancen.
– Nedskæringerne er ikke kun et problem for de offentligt ansatte, de privatansatte er jo også afhængige af en god velfærd, så de kan få passet deres børn og blive behandlet, når de er syge, tilføjer hun.
Stærkere sammen
Det synspunkt deler Finn Jenne, formand for fagforeningen 3F Frederikshavn. Det er en af de fagforeninger, der først og fremmest organiserer privatansatte, men som alligevel er gået ind i kampen mod omprioriteringsbidraget for fuldt skrald, som formanden udtrykker det.
– Nedskæringerne i velfærden berører jo alle vores medlemmer, ikke kun de offentlig ansatte, siger Finn Jenne. Han opfordrer flere fagforeninger på det private område til at gå med i kampen.
De to fagforeningsfolk ser det som Velfærdsalliancens store styrke, at den samler fagforeninger på både det private og det offentlige område samt de folkelige bevægelser.
– Vi bliver stærkere, når vi står sammen, siger Finn Jenne.
Samme oplevelse har de tilsluttede folkelige bevægelser, der blandt andet omfatter Danske Handicaporganisationer og den landsdækkende forældreorganisation FOLA.
– Det er en styrke, at vi er mange med forskellige kasketter. Ved at stå sammen kan vi rykke. Man løfter mere, når man løfter i flok, siger FOLA formand Dorthe Boe Danbjerg.
Hovedparten af de tilsluttede organisationer er fagforeninger på det offentlige område. Men listen tæller også for eksempel fem 3F-afdelinger, fire LO-afdelinger og senest har Metal Østjylland meddelt, at de tilslutter sig Velfærdsalliancen.
Det ville være dejligt med flere fagforeninger fra det private område, men man skal jo starte et sted, konstaterer Ulla Gram.
– Måske har vi ikke fået gjort det tydeligt nok overfor de privatansatte, hvorfor det også er deres kamp. Og så betyder det helt sikkert noget, at vi ikke tidligere har deltaget i hinandens kampe. Når privatansatte har været ude i kamp, har vi lænet os tilbage og sagt, at det ikke var vores sag og omvendt, siger hun.
Den praksis er der behov for at ændre, mener både hun og Finn Jenne.
– Vi skal bruge det sammenhold, der nu er bygget op, fremadrettet, så vi ikke i fremtiden bliver delt op i offentligt og privat ansatte. Det vil gøre fagbevægelsen stærkere, siger Finn Jenne.
Fortsætter efter 12. maj
De to fagforeningsfolk og FOLA-formanden er enige om, at Velfærdsalliancen skal fortsætte efter aktionsdagen den 12. maj.
– Vi har knyttet bånd, skabt alliancer og styrket sammenholdet på tværs af organisationer og landsdele. Det giver os bedre muligheder for fremover at komme med fælles udmeldinger og rejse fælles kampe. Vi vil hurtigt kunne reagere lokalt over det meste af landet, siger Finn Jenne.
De tre er godt klar over, at det er en svær kamp at slippe af med omprioriteringsbidraget. Men hvis det ikke lykkes i denne omgang, er de enige om, at kampen skal fortsætte.
– Så vil vi stå over for en fælles opgave med at dokumentere konsekvenserne af omprioriteringsbidraget. Vi skal blive ved med at stå sammen og holde fokus på det, siger Dorthe Boe Danbjerg.
Regeringen har på baggrund af den voldsomme kritik af omprioriteringsbidraget lovet, at de sparede penge i 2017 vil blive brugt på kommunal velfærd. Men regeringen forbeholder sig ret til at bestemme, hvordan pengene skal fordeles. Den model afviser Velfærdsalliancen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278