08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Familie i fastlåst situation på Sjælsmark

Uenighed om risiko ved hjemsendelse

Familie i fastlåst situation på Sjælsmark

Forældre, som bor på udrejsecentret Sjælsmark, fortæller, hvordan deres børn må undvære mad i Danmark, mens faren frygter for sit liv, hvis han hjemsendes.

Familie fra Sjælsmark til demonstration mod forholdene i udrejsecentret
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Godt 500 demonstrerede i lørdags på Christiansborg Slotsplads mod forholdene på udrejsecentrene Sjælsmark og Kærshovedgård.

Arbejderen var med til demonstationen og talte med Mustafa Jaf og Diman Quadr, som bor på udrejsecentret Sjælsmark. 

Nogle gange ender det med, at børnene klager, fordi de går sultne i seng.
Diman Qadr, beboer på Sjælsmark

Mustafa Jaf på 44 år og Diman Quadr på 36 har sammen tre drenge på 13, 12 og seks år. Familien kommer fra Irak og har været i Danmark i fire år, hvoraf de to sidste er tilbragt på udrejsecentret Sjælsmark.

Diman Quadr arbejdede som frisør og designer i Irak. Familien er flygtet på grund af Mustafa Jafs politiske engagement. Han arbejdede som politiker, relativt højt placeret i det politiske system, og Mustafa Jaf er overbevist om, at han vil blive slået ihjel hurtigt efter ankomsten til Irak, hvis han rejser dertil, sådan som de danske myndigheder ønsker det. Hans asylsag blev afvist for to år siden.

Mustafa Jaf og Diman Quadr er begge iført pænt, mørkt tøj af vestligt tilsnit. De er venlige og imødekommende og giver umiddelbart indtryk af at være to personer med psykisk overskud.

I skole uden morgenmad

Begge forældre taler et let forståeligt dansk. De er bekymrede for, hvordan deres børn skal klare sig med de forhold, de lever under på Sjælsmark.

– Man må ikke selv lave mad og er nødt til at spise i kantinen, hvor alle, som bor der, spiser alle måltiderne sammen, fortæller Diman og fortsætter:

 – De to ældste af vores drenge skal afsted i skole om mogenen klokken 6.30, men kantinen åbner først klokken syv, så de må tage i skole uden morgenmad. 

– Man kan kun få aftensmad mellem klokken 17 og 18, og børnene er ikke altid sultne, lige på det tidspunkt. Nogle gange ender det med, at de klager, fordi de går sultne i seng, for vi får ikke penge, så vi kan have noget brød eller andet liggende på værelset til senere.

Diman fortæller, at de ældste drenge går i klub tre dage om ugen:

– Men de må tage hjem, hvis skolen eller klubben arrangerer tur til svømmehallen eller andre ture, for de får ikke lommepenge, så de kan betale for at komme med.

Lediggang og usikkerhed

Den irakiske mor mener ikke, at det er godt for børnene, når de skal opholde sig for længe om dagen på Sjælsmark:

– Nogle af de voksne kan have det svært, og så bliver de lettere uvenner, og det er ikke godt for børnene at se det.

Mustafa Jaf og Diman Quadr fortæller, at de ikke må hjælpe til med noget på centret. De ser det som et problem, for "man har ikke godt af at gå rundt uden at fortage sig noget." De har derfor begge selv skaffet sig en praktikplads i en frisør i nærheden, hvor de arbejder tre dage om ugen.

Diman Qadr fortæller, at hun slet ikke har nogen håb eller tanker om, hvordan det kommer til at gå for familien i fremtiden.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) har flere gange på regeringens vegne været ude i pressen med, at vilkårne for børnene på Sjælsmark alene er forældrenes ansvar, og at alle på Sjælsmark straks bør rejse hjem.

>>LÆS OGSÅ: Politikere er uenige om børnene på Sjælsmark

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. apr. 2019 - 09:12   16. apr. 2019 - 13:53

flygtninge- og indvandrerpolitik

sb@arbejderen.dk
Danmarks to udrejsecentre
  • Danmark har lige nu to udrejsecentre, som er målrettet enlige og familier, som ikke kan få opholdstilladelse i Danmark og "nægter" at medvirke til egen udrejse.

  • Centrene rummer også beboere på tålt ophold eller personer, som hjemlandet ikke vil samarbejde om modtagelse af.

  • Centrene hedder Kærshovedgård, som udelukkende huser voksne, og Sjælsmark, hvor der både bor enlige voksne og børnefamilier.

  • Opholdet på centrene tilstræbes bevidst at være ugunstige, så beboerne tilskyndes til at rejse ud af Danmark og opholdet samtidig virker afskrækkende på andre.

  • Beboerne modtager under opholdet ingen penge fra offentlige myndigheder, de må ikke selv lave mad og skal leve af den mad, der tre gange dagligt serveres i den stedlige kantine.

Kilde: Røde Kors hjemmeside