21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fem reformer øger uligheden

Fem reformer øger uligheden

En ny opgørelse fra finansminister Bjarne Corydon til Folketingets finansudvalg viser, at fem store reformer alle øger uligheden.

FOTO: Mette Kramer Kristensen
1 af 1

De fem store reformer, som SRSF-regeringen har gennemført, har alle øget uligheden. Det skriver Information på baggrund af en ny opgørelse fra finansminister Bjarne Corydon til Folketingets finansudvalg.

Reformerne af kontanthjælp, SU, førtidspension og fleksjob har påvirket den såkaldte gini-koefficient med i alt 0,23 procentpoint. 

Ifølge Bjarne Corydon øger de tre reformer dog ikke uligheden helt så meget, hvis de får flere i arbejde.

"Det er rigtigt, at de tre reformer isoleret set øger uligheden en lille smule i et af verdens mest lige lande, men hvis man tager højde for folks adfærd mindskes uligheden yderligere. Det er vigtigt at huske på, at beregningerne er noget statiske, idet de færreste er på SU og andre overførsler gennem hele livet. Endelig skal man også holde sig for øje, at beregningen alene er foretaget på baggrund af Vækstplanen og ikke regeringens samlede politik. For eksempel har vi afskaffet kontanthjælpsloftet og starthjælpen", skriver han i en email til Information.

Derudover har forårets vækstplan øget uligheden med 0,16 procentpoint og skattereformen med 0,27 procentpoint.

Gini-koefficient er et mål for indkomstuligheden, hvor nul svarer til ens indkomst for alle, mens 100 svarer til, at en enkelt person har det hele.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. jul. 2013 - 10:15   29. aug. 2013 - 14:26

Ulighed

bi@arbejderen.dk