Hoveddiskussionen på Enhedslistens årsmøde i den kommende weekend bliver vedtagelse af et feminismeprogram. Hele lørdag formiddag er sat af til debat og vedtagelse af programmet.
De delegerede skal tage stilling til to forskellige programforslag.
– Vi mener, at det er rigtig vigtigt også at få fokus på den del af den socialistiske strategi, der handler om frigørelse fra undertrykkelse omkring kønsmæssige og seksuelle forhold. Vi og resten af venstrefløjen i Danmark er lidt bagud i forhold til den diskussion i sammenligning med flere andre lande, siger Per Clausen, der er medlem af Enhedslistens forretningsudvalg.
Klima og kønsroller
De delegerede skal tage stilling til to forskellige forslag til feminismeprogram. Et fra hovedbestyrelsen og et alternativt stillet af 19 medlemmer fra forskellige afdelinger.
De mest markante forskelle på de to programmer er, at medlemsforslaget tilføjer et afsnit om nødvendigheden af at gøre op med kønsrollerne, sætter fokus på klimaforandringernes konsekvenser for kvinderne og har et par afsluttende sætninger om Enhedslistens socialistiske perspektiv.
Der er fremsat en lang række ændringsforslag til begge de to programforslag.
Det feministiske fokus betyder også, at alle ordstyrere og indledere på årsmødet er kvinder.
Stærk venstrefløj
En anden vigtig debat på årsmødet bliver en status over, hvordan det går med Enhedslistens to år gamle beslutning om at stille sig i spidsen for opbygningen af en ny venstrefløj. Beslutningen blev taget i en erkendelse af, at Socialdemokratiet er drejet så langt mod højre, at det er nødvendigt at opbygge en stærk venstrefløj i modsætning til både Socialdemokratiet og højrefløjen.
I den skriftlige beretning slås fast, at forsøg på at få SF og Alternativet med på planerne om en "forandringsalliance" ikke er lykkedes.
Det er gået bedre på bevægelsesplan ikke mindst i forhold til kampen mod nedskæringer i kommuner og regioner, forklarer Per Clausen, samtidig med at han understreger, at der stadig er store udfordringer i opbygningen af stærke bevægelser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278