Erhvervsuddannelser
- Den 8. november indgik regeringen en aftale med Enhedslisten, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti om sikring af praktikpladser og forbedringer af erhvervsuddannelserne.
- Der tages initiativer til at få oprettet flere ordinære praktikpladser blandt andet i det offentlige. Præmieringsordningen, der skulle få mindre virksomheder til at oprette praktikpladser, bliver afskaffet. Regeringen mener ikke, at den har virket. Elever, som ikke har fået en praktikplads, vil kunne gennemføre uddannelsen i et af de nye praktikcentre, som oprettes for at forbedre skolepraktikken.
- Der gennemføres et kompetenceløft af lærere og ledere på erhvervsskolerne.
- Lektieværksteder og mentorordninger ude på de enkelte erhvervsskoler videreføres.
- Der er også enighed om at videreføre de 13 VEU-centre, som blev etableret i 2010 for at sikre én samlet indgang til voksen- og efteruddannelser for ansatte og virksomheder. Centrene stod ellers til at miste deres bevillinger.
- Enhedslisten havde håbet på at få en reel praktikpladsgaranti. - Praktikpladsmanglen er ikke blevet løst med aftalen. Det er møgærgerligt. Derfor kommer vi til at knokle videre for at få arbejdsgiverne til at oprette de praktikpladser, der mangler, siger Rosa Lund, Enhedslistens uddannelsesordfører.
- LO hilser aftalen med tilfredshed. - Det er en stor lettelse, at de unge på erhvervsskolerne fremover har en reel uddannelsesgaranti. De skal ikke længere gå og være bange for, at de bliver nødt til at afbryde deres uddannelse, fordi de ikke har en praktikplads, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.
Fængsler
- Regeringen, Enhedslisten, Konservative og Liberal Alliance blev den 7. november enige om en aftale for kriminalforsorgens økonomi.
- Der skal etableres 200 nye fængselspladser med tilhørende bemanding, 150 på lukkede afdelinger, 50 åbne eller pensionspladser. Pengene til flere pladser hentes blandt andet fra tilskuddet på mere end en tandrensning om året og ved at reducere muligheden for offentlig ansættelse med løntilskud fra 12 til seks måneder.
- Køen af dømte, der venter på afsoning i Grønland, skal afvikles.
- Flere narkohunde skal være med til at begrænse indsmugling af narko i fængslerne.
- Der skal ske en større adskillelse mellem bandemedlemmer og andre fanger. 48 pladser i Statsfængslet i Østjylland indrettes til bandemedlemmer.
- Flere udvisningsdømte udlændinge skal afsone i deres hjemland.
- En øget indsats for at forhindre tilbagefald blandt tidligere dømte. Uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen skal øges. Der skal være bedre samarbejde med kommunerne om udslusning.
- Øget brug af samfundstjeneste og fodlænke.
- Enhedslisten melder klart ud, at flere fængselspladser ikke lige er deres kop te. Men partiet er tilfreds med, at der er initiativer i forhold til resocialisering og med bedre forhold for de kvindelige indsatte, så flere får mulighed for at afsone afsondret fra mandlige fanger. Enhedslisten har også fået igennem, at der åbnes en ny pension med 20 pladser under Kriminalforsorgen i Nordjylland. Her skal pædagoger og socialrådgivere være med til at sikre en god udslusning til lokalsamfundet.
Forskning
- Den 8. november blev regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance enige om en aftale, som fordeler 770 millioner kroner i den såkaldte forskningsreserve (en udløber af de tidligere globaliseringsmidler) til initiativer indenfor forskning og innovation i 2013.
- 250 millioner kroner går til strategisk forskning indenfor blandt andet miljøteknologi, sundhed og fødevareforskning.
- 267 millioner går til aktiviteter, der sigter mod at øge produktiviteten i dansk erhvervsliv.
- 200 millioner kroner bruges på fri forskning og forskningsformidling.
- Der hentes penge til aftalen ved at fjerne pensionisters tilskud til håndkøbsmedicin som for eksempel panodiler. Pensionister med særligt behov vil dog stadig kunne få tilskud. Der skæres også i tilskuddet til høreapparater fra private forhandlere. Tilskuddet er i dag 5607 kroner pr. apparat. Det sænkes til 4000 kroner for det første øre og 2350 kroner for det andet øre.
- Enhedslisten glæder sig over, at aftalen støtter den frie forskning med 163 millioner kroner og sikrer den økologiske forskning, som ellers stod til at miste penge. Liberal Alliance er godt tilfredse med, at aftalen gavner dansk erhvervsliv.
- Talsmand for Danske Universiteter, Jens Oddershede, er lettet over, at forskningsrådene med aftalen stort set vil kunne fastholde det samme aktivitetsniveau i 2013 som i år. Finansloven indeholdt ellers en række beskæringer på blandt andet Det Strategiske Forskningsråd, Det Frie Forskningsråd og Højteknologifonden. Men dem kompenserer aftalen stort set for. - Danske Universiteter finder det meget tilfredsstillende, at der med aftalen sendes et signal om fortsat prioritering af forskning og af fremtiden, samtidig med at vi undgår en stop-go politik, der kan være dyr for Danmark, siger Jens Oddershede.
Social dumping
- Den 8. november indgik regeringen og Enhedslisten en aftale om bekæmpelse af social dumping på arbejdsmarkedet. Aftalen indeholder en række initiativer til i alt 100 millioner kroner over de næste fire år.
- Arbejdstilsynet får mulighed for at udskrive bøder, hvis de under tilsynsbesøg på for eksempel byggepladser møder udenlandske firmaer, der ikke er registreret, som de skal være.
- Der skal stilles større krav ved offentlige udbud for at sikre, at danske arbejdsvilkår i højere grad bliver fulgt.
- Den, der bestiller rengøringsarbejde hos et udenlandsk firma, har pligt til at sikre sig, at firmaet står i Registret for Udenlandske Tjenesteydere - RUT.
- SKAT får flere ressourcer til at kontrollere skatteforhold for udenlandske virksomheder.
- Bedre kontrol af om udenlandske lastbiler overholder reglerne for at køre i Danmark.
- Det skal undersøges om det er hensigtsmæssigt at indføre ID-kort for personer, der arbejder på byggepladser.
- Der er generel tilfredshed i fagbevægelsen med aftalen. - Det er en forbedring i kampen mod social dumping. Der bliver bedre kontrol med danske og udenlandske virksomheder, som lever af at underbetale udenlandske lønmodtagere, siger Lizette Risgaard, LO's næstformand.
- Byggefagenes Samvirke i København er også positive overfor initiativerne i aftalen, men mangler noget. - Det redskab, som vi mangler, for at kunne komme den sociale dumping til livs, er et bestilleransvar, siger Anders Olesen, formand for Samvirket. Med et bestilleransvar bliver en hovedentreprenør ansvarlig for, at alle underleverandører overholder danske overenskomster og love.
Socialpakke
- Lørdag den 10. november blev regeringen og Enhedslisten enige om en socialpakke, der samlet giver 1,1 milliarder kroner til initiativet på social- og integrationsområdet over de næste fire år.
- Kontanthjælpsmodtagere på den lave ungeydelse vil fremover få dækket 100 procent af tandlægeregningen udover de første 600 kroner pr. år. Øvrige kontanthjælpsmodtagere får dækket 65 procent af tandlægeregningen udover de første 800 kroner pr. år.
- Flygtninge, der har fået opholdstilladelse i Danmark, får fuld ret til børne- og ungeydelse samt børnetilskud.
- Annulering af besparelse på danskundervisning for voksne udlændinge.
- Bedre forhold for ofre for menneskehandel.
- Kommunerne får bedre mulighed for at yde hjælp til huslejebetaling til hårdt trængte lejere, der trues af udsættelse af deres bolig. Boligorganisationerne skal give kommunerne tidligere besked, når en anvist lejer ikke har betalt husleje.
- Driftsbevillingen til Rådet for Socialt Udsatte øges med en million kroner årligt.
- Landsforeningen Hjælp Voldsofre får en ekstra million kroner i årligt tilskud i perioden 2013-2016.
- Der afsættes fire millioner kroner i 2013 til at undersøge pludselige og uventede dødsfald i psykiatrien.
- - Det er på tide, at de mest udsatte borgere i Danmark mærker, at vi rent faktisk har fået et nyt flertal. Med den her aftale giver vi en håndsrækning til nogle af de mennesker, der aldrig fik del i det økonomiske opsving, men som til gengæld har betalt dyrt for krisen, siger Enhedslistens politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.
Arbejdsmarked
- Den 11. november nåede regeringen og Enhedslisten til enighed om en særlig indsats overfor arbejdsløse og fleksjobbere.
- Arbejdsløse, som falder ud af dagpengesystemet i første halvdel af 2013, får ret til relevant uddannelse på en ydelse svarende til kontanthjælp. Der sker ikke modregning af formue og ægtefælles indkomst.
- En særlig indsats overfor ungdomsarbejdsløshed med brobygning til uddannelser, praktikkonsulenter, mere fleksibel voksenlærlingeordning og oprettelse af fagpilotordning.
- Etablering af 13.500 ekstra fleksjob frem mod 2016. Der skal laves forsøg med ansættelse af mindst to fleksjobambassadører i hver kommune, som skal skabe kontakt mellem virksomheder og arbejdsløse fleksjobbere. Der etableres forsøg med en ny type kommunale fleksjob på få timer, hvor kommunen ansætter en fleksjobber og sørger for, at vedkommende kan arbejde i private virksomheder. Der skal være rådgivning til virksomheder med fleksjobbere med psykiske lidelser. Der laves forsøg med fleksjobværksteder på virksomheder.
- Der nedsættes et hurtigt arbejdende udvalg, der skal undersøge barriererne for at oprette socialøkonomiske virksomheder, som kan være med til at sikre et mere rummeligt arbejdsmarked. Udvalget skal komme med sine anbefalinger i midten af 2013.
- Seniorjobordningen udvides.
Det grønne område
- Regeringen og Enhedslisten blev i weekenden enige om en delaftale, der afsætter mere end halvanden milliard kroner til grøn omstilling af Danmark.
- Der afsættes 85 millioner kroner til en særlig offensiv indsats for at få del i de voksende globale markeder for grønne løsninger. 40 millioner skal bruges til etablering af en grøn omstillingsfond, der kan understøtte udvikling, salg og markedsføring af grønne produkter. 60 millioner afsættes til grøn omstilling i fødevaresektoren.
- Styrket forskning og udvikling af teknologier, der kan medvirke til at skabe danske teknologivirksomheder på det grønne område.
- Der afsættes 15 millioner kroner i 2013 til energirenovering af offentlige kontorejendomme. 20 millioner kroner går til en energisparepulje målrettet den almene boligsektor.
- Bedre vilkår for små og mellemstore virksomheders finansiering af nye grønne investeringer.
- Grønnere og bedre kollektiv transport. Der afsættes blandt andet 650 millioner kroner fra 2013-2018 til elektrificering af jernbanestrækningen mellem Køge og Næstved.
- Øget satsning på økologisk byggeri.
- Mere økologi i landbruget.
Økonomisk kriminalitet
- Regeringen og Enhedslisten blev den 10. november enige om at styrke indsatsen mod økonomisk kriminalitet.
- Indsatsen skærpes overfor systematiske konkursryttere. Personer, der går konkurs med virksomheder og har bedrevet groft uansvarlig forretningsførelse, får forbud mod at deltage i ledelsen af en virksomhed, medmindre den pågældende hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser. Der afsættes 10 millioner kroner i 2013, 17 millioner i 2014 og 15 millioner årligt fra 2015 til initiativet.
- Politiet skal have bedre redskaber til at efterforske økonomisk kriminalitet. Der skal laves en lov, som sikrer, at politiet med én retskendelse kan følge en transaktion gennem flere banker, så politiet får bedre mulighed for at følge pengestrømme.
- Straframmen for kursmanipulation og insiderhandel fra fire til seks års fængsel. Det vil give mulighed for telefonaflytning i sådanne alvorlige sager. Lovgivning på området vil blive fremsat i folketingsåret 2012-13.
Kultur
- Regeringen lavede den 8. november en aftale sammen med Enhedslisten om samlet set 20 millioner ekstra kroner til kulturen i perioden 2013-2016.
- Aftalen opretholder den gratis adgang til Statens Museum for Kunst, som ellers stod til at blive afskaffet. Den forhøjer også bevillingen til Fregatten Jylland med 1,7 millioner kroner i forhold til regeringens finanslovsforslag, og opretholder støtten til Den Gamle By i Aarhus, Gl. Estrup Herregårdsmuseum og Arbejdermuseet på 2012-niveau. Her var ellers lagt op til nedskæringer i finansloven.
- Til Kvindemuseet i Aarhus afsættes der en million kroner årligt fra 2013 til 2016 for at styrke museets forskning og formidling.
- - Jeg er rigtig glad for, at vi i en økonomisk presset situation har været i stand til at prioritere kulturen. Finanslovsaftalen med Enhedslisten sikrer millioner til en række vigtige institutioner, som ellers ville stå overfor svære økonomiske udfordringer i de kommende år. Jeg vil godt kvittere for Enhedslistens løsningsorienterede tilgang til forhandlingerne, siger kulturminister Uffe Elbæk (R).
- Aftalen giver også 1,8 millioner kroner til Skibsbevaringsfonden, som står for vedligeholdelse af historiske træskibe, og 1,5 millioner kroner til Ny Cirkus.
- "Ny Cirkus er et af de scenekunstneriske udtryk, der udvikler scenekunsten mest markant lige nu - internationalt og i Danmark", hedder det i aftalen. Pengene til Ny Cirkus skal gå til et fire-årigt forsøg med en Ny Cirkus-uddannelse i Danmark.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278