16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Finn Hermann er død

Mindeord

Finn Hermann er død

Finn Hermann var en vidtfavnende personlighed, som i kraft af sin energi, viden og charme gjorde sig gældende i mange politiske og kulturelle sammenhænge.

FOTO: Anker Schjerning
1 af 1

Finn kom til verden 4. marts 1940. Han voksede op i et intellektuelt/finkulturelt hjem, hvor forældrene Karl Erik og Gretchen Hermann var engagerede i formidling af den tids kunstnerisk-avantgardistiske litteratur.

Allerede som dreng var han fascineret af begrebet "kommunisme" og nærede en skjult sympati for de kommunister, som aviserne altid rakkede ned på. Han mødte flere kunstnere, som havde omgang med billedhuggeren og kommunisten Astrid Noack. Hende beundrede han på afstand.

Gymnasielærer

Finn uddannede sig i starten af 1960'erne til gymnasielærer i fransk og billedkunst og var ansat på Horsens Statsskole fra 1965 til 1998.

Efter en kort periode som medlem af Studenterforeningens kunstfraktion startede hans engagement på venstrefløjen i Studentersamfundet og dens marxistiske fraktion Clarté. Det fortsatte hos VS, hvor han var medlem fra 1968 til 70 og igen op til folketingsvalget i 1973, indtil han i december 1973 anbefalede at sætte kryds ved DKP's liste K – stærkt opfordret af folk fra den lokale Horsens-afdeling af DKP.

1970'erne var et årti, hvor mange på venstrefløjen forgudede almindelige arbejdere, og hvor intellektuelle blev anset for andenklasses revolutionære. Sådan blev Finn betragtet af nogle tidligere elever fra gymnasiet, som efter studentereksamen havde fået job som havnearbejder eller murerarbejdsmand. De gav tonen an i partiafdelingen i Horsens og havde status i kraft af deres tilhørsforhold til den arbejderklasse, som var udset til at spille den førende rolle i den revolutionære kamp i modsætning til de vaklende mellemlag, som gymnasielærer Finn var en del af.

Finn har fortalt, at det ikke var let at forene rollerne som medlem af DKP og gymnasiets lærerkorps, hvor han blev mødt med hovedrysten, når han gik rundt på skolen i træsko. Han blev betragtet som outsider i lærerkollegiet. Til gengæld blev den unge utraditionelle lærer beundret af mange elever.

Finn Hermann var en vidtfavnende personlighed, som i kraft af sin energi, viden og charme gjorde sig gældende i mange politiske og kulturelle sammenhænge. I starten mest i hjembyen Horsens og Vejle Amt, men senere også på landsplan og i sine nye lokale omgivelser på Frederiksberg efter, at han omkring årtusindskiftet flyttede fra Horsens og bosatte sig hovedstadsområdet.

Mange tillidsposter

Blandt de mange funktioner og tillidsposter kan nævnes:

* I en periode formand for DKP i Vejle Amt og fra midten af 1990’erne til 2012 medlem af DKP’s landsledelse med en kort afbrydelse i 2005, hvor en temperamentsfuld Finn udmeldte sig af partiet og genindmeldte sig efter en kort tænkepause. 

* Mange års aktivt medlemskab af Enhedslisten, hvor han i en periode varetog tillidsposter som medlem af listens hovedbestyrelse og daglige ledelse.

* Stor indsats i fredsbevægelsen og Folkebevægelsen mod EU både lokalt og på landsplan. 

Jeg lærte i 1970’erne og 80’erne Finn at kende som en af de bærende, erfarne og iderige kræfter i Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed. 

* Finn var ikke kun underviser i faget billedkunst. Mange har kunnet glæde sig over hans malerier og tegninger på diverse udstillinger. Han debuterede allerede i 1961på Sommerudstillingen i København og har ifølge kunstkenderen Yvonne Hansen mange gange siden ”bibragt os den ene efter den anden af sine koloristiske og poetiske aha-oplevelser.” I en periode i 00’erne nød Arbejderens læsere godt af Finns kunstanmeldelser i avisen.

Gift tre gange

Finn har været gift tre gange og efterlader sig fem børn fra sine to første ægteskaber. Hans sidste ægteskab med Stine Johansen blev forhåndsgrundlagt i Barcelona i starten af 90’erne, hvor de traf hinanden på et kursus for lærere i billedkunst. De blev senere gift og etablerede fælles bo først på Frederiksberg og siden på Amager. Stine er stadig aktiv underviser i historie og billedkunst på Frederiksberg Gymnasium.

Finn mistede vi ikke med ét slag. Mentalt gled han langsomt fra os på grund af fremadskridende Parkinson-sygdom. De sidste to år af sit liv boede han på plejehjem. Fra efteråret 2015 blev det svigtende helbred yderligere undergravet af kræftknuder og metastater i nyrer, lunger, lever og knogler. Det var en hård periode for Finn og hans nærmeste. Torsdag 7. januar var det slut.

En aktiv kammerat er væk, men hans indsats kan vi fortsat nyde godt af. Jeg googlede ”Finn Hermann” under arbejdet med nekrologen og fandt en brandaktuel og meget velskrevet artikel vendt mod vort lands koldkrigere, som Finn havde skrevet og fået optaget i Information 12. november 1998 under den ironiske overskrift ”DKP var i pagt med Djævelen”. Artiklen kan med stort udnytte for læserne genoptrykkes i nutidens kommunistiske blade.

Bisættelse lørdag 16. januar klokken 10 fra Bispebjerg Søndre Kapel. Blomster kan erstattes med bidrag mærket Finn Hermann til Arbejderen, reg.nr. 5361, kontonr. 249087 og/eller DKP’s blad SKUB, reg.nr. 1551, kontonr. 500 27 53.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jan. 2016 - 10:17   12. jan. 2016 - 19:11

Mindeord

Af Anker Schjerning, medlem af DKP’s landsledelse