Antallet af fattige børn i Danmark stiger.
En ny, international rapport om børnefattigdom i EU, viser, at 15,3 procent af danske børn i 2012 risikerede at vokse op i fattigdom eller social eksklusion. Det svarer til hvert sjette dasnke barn.
De seneste år har der været mere fokus få økonomiske indgreb for at stimulere væksten, og man har glemt, at familier lider hårdt under de vilkår.
Jonas Kneiding, Red Barnet
Til sammenligning var tallet i 2008 på 12,7 procent.
- De seneste år har der været mere fokus få økonomiske indgreb for at stimulere væksten, og man har glemt, at familier lider hårdt under de vilkår. Og mange af de familier har børn, siger Jonas Kneiding, vicegeneralsekretær i Red Barnet, til DR.
Han mener, at den reducerede dagpengeperiode og kontanthjælpsloftet har haft konsekvenser for børn i fattige familier.
Børnene fortæller i rapporten, at der ikke er råd til kontingent til fodboldklubben eller andre fritidsaktiviteter. Børnene er flove over deres situation og de mister venner og bliver socialt isoleret.
Enkelte undtagelser
Danmark er et af de 24 EU-lande, hvor den relative børnefattigdom stiger, mens Norge, Finland og Tyskland har formået at bremse den negative udvikling. Her har politikerne i modsætning til i Danmark fastholdt overførselsindkomsterne og har givet skattelettelser til dem, der tjener mindst.
- Der er selvfølgelig forskellige forhold, der gør sig gældende i de lande, men fællesnævneren er, at man har styrket det sociale sikkerhedsnet, og man har taget nogle tiltag for at mindske uligheden, siger Jonas Kneiding.
Rapporten fra Red Barnet og dens europæiske søsterorganisationer viser, at der bliver flere fattige børn over hele Europa og at uligheden vokser. Ifølge rapporten lever næsten 27 millioner børn i Europa i fattigdom og social eksklusion eller i risiko herfor. I perioden 2008 til 2012 er antallet af fattige børn steget med næsten én million.
Norge er med 11,9 procent det land med færrest fattige børn, mens Bulgarien indtager den triste bundrekord med 52,3 procent.
Den internationale rapport tager udgangspunkt i EU's relative fattigdomsgrænse. Ifølge den regnes man som fattig, hvis man tjener mindre end 60 procent af den nationale gennemsnitsindkomst.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278