Odense Kommune har lige varslet fyring af mere end 30 ansatte i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen. Den 2. juni bliver der sat navn på fyresedlerne.
Det er påfaldende mange fyringer på den her tid af året.
Erik Bjørsted, AE
Der er ikke tale om et enkeltstående fænomen. Mange andre kommuner fyrer også ansatte i stor stil. I de første fire måneder af 2016 er der blevet varslet fyring af 1082 offentligt ansatte, viser en nu analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Der er tale om en kraftig stigning i forhold til de sidste fire år, hvor antallet af varslede fyringer i den offentlige sektor i årets fire første måneder har ligget omkring 300-400.
– Det er påfaldende mange fyringer indenfor det offentlige på den her tid af året. Og der er tegn på at den udvikling vil fortsætte. Vi forventer et yderligere fald i beskæftigelsen i det offentlige, siger cheføkonom Erik Bjørsted fra AE.
Udvikling fortsætter
Analysen baserer sig på tal fra Danmarks Statistik. Tallene siger ikke noget om indenfor hvilke dele af den offentlige sektor, at fyringerne er varslet. Erik Bjørsted vurderer, at hovedparten ligger i kommunerne, der er under et stort økonomisk pres.
Dels er de underlagt meget stramme økonomiske rammer, og oveni kommer nu regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag. Det betyder, at kommunerne fra i år og til og med 2019 hvert år skal skære en procent af deres udgifter. For uddannelsesområdet er nedskæringskravet endnu højere. Her skal spares to procent.
– Omprioriteringsbidraget er en spareøvelse, også selvom kommunerne får nogle af pengene tilbage. Kommunerne ved ikke om de får penge tilbage og hvordan de får dem. De er nødt til at afskedige for at kunne leve op til regeringens krav, siger Erik Bjørnsted.
Holder kommunerne sig ikke indenfor de økonomiske rammer, regeringen har fastsat, vanker der store økonomiske sanktioner.
Alle områder rammes
Odense Kommune forventer også flere fyringer fremover. De 30 varslede fyringer i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen er kun starten, siger Ulla Chambless, der er medlem af Odense Byråd for Enhedslisten.
– Der skal fyres nu, blandt andet fordi vi har haft øgede udgifter på beskæftigelsesområdet på grund af de mange nye reformer. Alene det nye krav om lægeerklæringer koster os syv millioner kroner om året, dertil kommer krav om flere samtaler med arbejdsløse. Nye krav som vi ikke har fået ekstra penge til at klare, siger Ulla Chambless.
– Dertil kommer så regeringens omprioriteringsbidrag, der vil betyde yderligere fyringer de næste år. Vi er jo nødt til at få pengene til at passe, når budgetterne skal lægges til efteråret, selvom nogle af pengene måske bliver tilbageført senere af regeringen, tilføjer hun.
Alle områder af den offentlige service i Odense rammes af nedskæringskrav på grund af omprioriteringsbidraget. Ialt giver det nedskæringer på 25 millioner kroner i 2017. Børneområdet er særlig hårdt ramt, fordi antallet af anbringelser af børn er steget, mens der var budgetteret med et fald. Det betyder, at budgettet er overskredet, så der kommer yderligere nedskæringskrav.
Der er varslet nedskæringer i byens daginstitutioner på 21 millioner kroner i 2017, mens skolerne skal skære 26 millioner. Det svarer til 160 færre ansatte på børne- og ungeområdet.
– At der bliver flere anbringelser, tror jeg hænger sammen med, at alle er pressede. Der er ikke tid til at lave en tidlig indsats i forhold til udsatte børn ude i daginstitutionerne. Det bliver dyrt i den anden ende, siger Ulla Chambless.
Kommuner mest udsat
På landsplan er antallet af ansatte i kommunerne faldet markant de seneste år.
AE's analyse viser, at de sidste tre år fra 2013-2015 er antallet af offentligt ansatte faldet med omkring 6000, mens der er kommet 98.000 flere ansatte i den private sektor.
Men tallene dækker over, at der er blevet færre kommunalt ansatte, mens der til gengæld er kommet flere ansatte i regionerne og staten. Der er forsvundet over 11.000 kommunale job de sidste tre år. Ses der længere tilbage, er faldet endnu voldsommere. Fra 2010 og frem til i dag er der nedlagt næsten 36.000 kommunale job ifølge tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278