22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flertal vil stemme ja til patentdomstol

Gallupmåling:

Flertal vil stemme ja til patentdomstol

Der tegner sig et flertal for patentdomstolen, men en stor del af vælgerne er usikre eller ved ikke, hvad de vil stemme.

FOTO: Pamela Juhl
1 af 1

48 procent af danskerne har enten besluttet sig for at stemme ja til EU's patentdomstol eller overvejer at gøre det, ifølge en ny måling Gallup har lavet for Berlingske. 

Modsat vil 22 procent enten stemme nej eller overvejer at gøre det.

Selv om det kan se komfortabelt ud med 48 procent på ja-siden, er den slet ikke hjemme endnu.
Marlene Wind, professor

Hele 31 procent har endnu ikke taget stilling til, hvad de mener om patentdomstolen. 

Marlene Wind, professor og leder af Center for Europapolitik på Københavns Universitet, understreger, at udfaldet af folkeafstemningen den 25. maj på ingen måde er afgjort.

- Der er mange tvivlere, og selv om det kan se komfortabelt ud med 48 procent på ja-siden, er den slet ikke hjemme endnu, siger hun til Berlingske. 

Markant flere mænd end kvinder siger ja til patentdomstolen. Blandt mændene i undersøgelsen siger 34 procent, at de vil stemme ja, mens 22 procent overvejer at gøre det samme. 

Modsat er kun 18 procent af kvinderne parat til at stemme ja, mens 22 procent hænder til et ja. Hele 40 procent af kvinderne er med i "ved ikke-gruppen".

I sidste måned gennemførte analyseinstituttet Wilke en undersøgelse for Arbejderen. Den viste, at over 80 procent af danskerne ikke ved, hvad patentdomstolen egentlig går ud på.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. mar. 2014 - 08:42   19. mar. 2014 - 08:44

Patentdomstol

ur@arbejderen.dk
EU's patentdomstol
  • I juni 2012 blev EU’s topmøde enige om at oprette en patentdomstol. Domstolen skal bestå af særligt udvalgte patent-dommere, der skal tage stilling til sagerne.

  • I dag skal et firma, der vil tage patent på et produkt, søge patent i hvert enkelt EU-land. Med den nye patentdomstol kan firmaer fremover nøjes med at tage ét patent på et produkt eller en opfindelse i hele EU. Og firmaet behøver fremover kun forsvare sit patent ved én fælles domstol - nemlig EU's.

  • Hvis regeringen vil tilslutte Danmark den nye EU-patentdomstol, kræver det en folkeafstemning eller fem-sjettedels flertal i Follketinget. Ifølge Justitsministeriet er der nemlig tale om suverænitetsafgivelse, hvis EU-patentdomstolen fremover skal afgøre danske sager om krænkelser af patenter.

  • Erhvervsminister Annette Vilhelmsen skrev i februar 2013 under på EU's patentaftale.

  • Domstolen vil få sit hovedsæde i Paris og have specialiserede afdelinger i München og London.

  • EU's patentdomstol skal blandt andet kunne beordre ransagninger af bygninger i Danmark.

  • Dommerne i patentdomstolen bliver udpeget af et udvalg der består af patentdommere og patentagenter.

  • En dom ved EU's patentdomstol kan ikke ankes. Der er ingen højere instanser end domstolen - modsat USA, hvor Højesteret i vigtige sager kan ændre praksis for, hvad der kan tages patent på.