07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FN kritiserer asylstramninger

Menneskeretskomité langer ud efter regeringen

FN kritiserer asylstramninger

Regeringens stramninger af den danske udlændingelovgivning blev kritiseret, da FN's Menneskerettighedskomité havde Danmark til eksamen i sidste uge.

FN's Menneskerettighedskomité er bekymrede for, at dansk politi - rent administrativt - kan fængsle asylansøgere på ubestemt tid. Udlændinge- og integrationsministeren kunne ikke i går finde tid til at svare på kritikken.
FOTO: Ernst van Norde/Scanpix
1 af 1

Danmark fik hårde ord med på vejen, da repræsentanter fra regeringen i sidste uge var til eksamen hos FN's Menneskerettighedskomité i Genève.

FN's menneskeretseksperter er især bekymrede for, om flygtninges rettigheder bliver krænket i Danmark.

Det er vigtigt, at FN's anbefalinger ikke bare bliver lagt i skuffen, men at regeringen er klar til at ændre lovgivning og myndighedernes praksis.
Elna Søndergaard, Dignity

– Helt overordnet undrede flere eksperter sig over, at et land som Danmark har indført en lang række stramninger - og har planer om at stramme yderligere. Vi lever i en tid med mange krige og konflikter og økonomisk krise. Det mærker flygtninge over hele verden. Vi skal ikke slække på konventionerne. Vi skal gå forrest. Vi har ressourcerne og vi har viden. Der er ingen undskyldning for ikke at efterleve konventionerne og sikre de sårbare grupper, udtaler seniorrådgiver hos Dignity, Elna Søndergaard.

I alt 18 eksperter i FN's Menneskerettighedskomité havde i to dage Danmark under lup, og Elna Søndergaard var med ved eksaminationen som repræsentant for de danske NGO'er.

I fængsel uden rettergang

FN-komiteen kritiserede blandt andet, at politiet har fået ret til at frihedsberøve asylansøgere på ubestemt tid uden en domstolsprøvelse.

– Det er helt basalt i en retsstat, at man ikke fængsler folk uden rettergang. Alle - også asylansøgere - har ret til at forsvare sig, og det er vigtigt, at en uafhængig dommer tager stilling til, om politiet er gået ud over sine beføjelser, siger Elna Søndergaard.

Det blev også kritiseret, at den danske V-regering indrømmer, at flere af lovforslagene kan føre til sager ved Den Europæiske Menneskeretsdomstol.

– I flere af de nye stramninger - blandt andet udvidelsen af ventetiden på familiesammenføring i op til tre år - indrømmer regeringen, at man går "lige til kanten" af konventionerne. Komitéen finder det bekymrende, at der i mange af stramningerne er indlagt et princip om, at der skal foretages "undtagelser" i sager, hvor internationale juridiske forpligtelser kræver det. Reelt set er der ingen garanti for, at disse undtagelser sker, siger Elna Søndergaard.

Forud for eksaminationen havde Dignity sammen med 14 andre NGO'er udarbejdet en rapport, der udpeger 21 kritikpunkter for komitéen. Også Institut for Menneskerettigheder deltog med en rapport med tilsvarende kritik af Danmark. Langt hovedparten af punkterne blev taget op af de internationale eksperter.

Anbefalinger skal ikke i skuffen 

Det er ikke kun de nuværende stramninger, som FN tog under kærlig behandling. Også regeringens planer om nye stramninger af tålt ophold - blandt andet skærpet straf for ikke at overholde meldepligten og indføre fodlænke - vækker bekymring hos menneskerettighedskomitéen. De nye stramninger ventes vedtaget til efteråret.

Komitéen kommer med sine anbefalinger til Danmark i en rapport den 14. juli.

– Jeg forventer, at regeringen accepterer FN's anbefalinger. Det er vigtigt, at de ikke bare bliver lagt i skuffen, men at regeringen er klar til at ændre sine lovgivning og myndighedernes praksis, hvis FN anbefaler det.

Arbejderen har hele dagen i går forsøgt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, på FN's kritik. Men ministeren kunne ikke finde tid til en kommentar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jun. 2016 - 07:23   29. jun. 2016 - 07:30

Menneskeret

ml@arbejderen.dk