20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FOA-formand raser over fleksjoblov

Regeringen i angreb på overenskomster:

FOA-formand raser over fleksjoblov

Fra LO-fagforeninger lyder kraftig kritik af regeringens forslag til lov om aflønning af fremtidens fleksjobbere.

Normalt er jeg ikke til "de rene hænders politik", men her synes jeg, at vi skal sætte hælene i og overlade ansvaret til de lovgivere, som vil mishandle fleksjobordningen, siger FOA-formand Dennis Kristensen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Regeringen er parat til at sætte dele af overenskomsterne ud af kraft, når der i fremtiden skal fastsættes løn til fleksjobbere. I stedet skal den enkelte fleksjobber forhandle direkte med arbejdsgiveren om, hvor meget han eller hun er værd.

Det fremgår af det lovforslag til aflønning af fleksjobbere, som netop har været sendt i høring. Lovforslaget er en del af reformen af førtidspension og fleksjob.

- Det er noget af et indgreb i den danske arbejdsmarkedsmodel, regeringen her lægger op til. Det vil jo altid være sådan, at arbejdsgiveren er den stærke part, mens fleksjobberen er den meget svage part. Det er en helt urimelig retsstilling at give fleksjobberen, siger Dennis Kristensen, formand for FOA, til Arbejderen.

 Vi skal ikke tage ansvar for en så voldsom forringelse af fleksjobbernes forhold.

Dennis Kristensen

Han var tidligere på ugen til møde i LO's daglige ledelse, hvor der var en ret udbredt modstand mod lovforslaget. Det blev besluttet at skærpe LO's høringssvar til lovforslaget, oplyser Dennis Kristensen. Også fra Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) er der afsendt et kritisk høringssvar.

Kritik fra HK

Lovforslaget åbner for at overenskomsten kan tilsidesættes i tilfælde, hvor den ikke indeholder specifikke regler om ansættelse af fleksjobbere.

Er der ikke overenskomst på området skal løn og arbejdsforhold altid aftales direkte mellem arbejdsgiveren og fleksjobberen. I dag sidder fagforeningen med, når der skal laves en aftale om fleksjob. Men med den nye lov vil fagforeningen bare få aftalen til efterretning.

- Det er helt uacceptabelt og en om'er. Fagforeningen kender overenskomsterne og skal derfor være med, når vilkårene for fleksjobbet aftales, siger HK's næstformand Mette Kindberg til hk.dk.

S: Ikke et problem

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen kan ikke se noget problem.

- Det vil jo ske automatisk, at tillidsrepræsentanten tager med, når der skal laves en aftale. Det ved jeg fra min tid på arbejdsmarkedet, siger han til Arbejderen.

Hvorfor kan det så ikke stå i lovforslaget?

- Det betyder ikke noget. Tillidsrepræsentanten vil tage med, og jeg kan ikke forestille mig, at arbejdsgiveren vil sige nej.

Men gør kritikken ikke indtryk på dig?

- Nu har jeg aldrig oplevet andet, end at Dennis Kristensen er kritisk overfor, hvad vi laver. Men selvfølgelig gør det indtryk. Nu sætter vi det i gang, og så må vi se, om det virker, og hvis ikke det virker, må vi ændre det, siger Leif Lahn Jensen. 

Utilfredsheden i fagbevægelsen er også rettet imod den nye model for aflønning af fleksjobbere. I dag betaler arbejdsgiveren fleksjobberen en fuldtidsløn. Derefter giver kommunen arbejdsgiveren et tilskud på enten halvdelen eller totredjedele af lønnen, afhængig af hvor nedsat arbejdsevnen er.

Fremover skal arbejdsgiveren kun betale for fleksjobberens faktiske arbejdsindsats. Det betyder, at det i hvert enkelt tilfælde skal vurderes, hvor mange timer den enkelte fleksjobber kan arbejde, og hvor mange af arbejdstimerne som er effektiv arbejdstid. 

FOA: Nej til aftale

Har fleksjobberen for eksempel brug for flere pauser eller toiletbesøg end kollegaerne, for at kunne klare dagen, skal det trækkes fra arbejdstiden. Oveni kommer så et tilskud fra kommunen.

- Det betyder, at det FOA-medlem, som bliver ramt af sygdom eller en arbejdsulykke, først skal igennem et nåleøje for at blive godkendt til fleksjob i for eksempel 30 timer om ugen. Derefter skal det vurderes, hvor produktiv hun er, og hvor mange af de 30 timer, hun skal have løn for. Altså hvor meget mindre hun er værd end kollegaen ved siden af. Det er en dybt urimelig dobbeltvisitation, mener Dennis Kristensen.

Regeringen har opfordret fagbevægelsen til at lave aftaler om aflønning af fleksjobbere i forlængelse af fleksjobreformen. Indtil videre er det kun CO Industri og Dansk Industri, der har lavet et protokollat, som accepterer de her aflønningsforhold.

- Som lovforslaget ligger nu, er det min opfattelse, at vi skal lade være med at lave aftaler. Vi skal ikke tage ansvar for en så voldsom forringelse af fleksjobbernes forhold, siger Dennis Kristensen.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. okt. 2012 - 08:44   23. okt. 2012 - 13:58

Fleksjob

ur@arbejderen.dk
Reformen
  • I dag vedtager regeringen sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance en reform af førtidspension og fleksjob, som træder i kraft allerede 1. januar. Planen er, at der skal spares 1,9 milliarder kroner årligt fra 2020.
  • Med reformen vil det blive stort set umuligt for unge under 40 år at få tilkendt førtidspension. I stedet skal de ud i såkaldte ressourceforløb, hvor ydelse for de fleste vil være på niveau med kontanthjælpen.
  • Fremover vil alle nye fleksjobbere kun få løn af arbejdsgiveren for deres effektive arbejdstimer. Oveni betaler kommunen et tilskud. Det betyder voldsom lønnedgang for de fleste.