23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Folkebevægelsen mod EU sætter turbo på kampagne

Efter brexit

Folkebevægelsen mod EU sætter turbo på kampagne

Briterne har vist, at det kan lade sig gøre at få en folkeafstemning om selve EU-medlemskabet - og det kan lade sig gøre at stemme nej. Nu sætter Folkebevægelsen mod EU turbo på kampen for en folkeafstemning i Danmark.

Fredag eftermiddag fejrede Folkebevægelsen mod EU resultatet sammen med bevægelsens aktive på landskontoret i København.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Efter det britiske brexit sætter Folkebevægelsen mod EU nu turbo på kravet og kampagnen for en dansk folkeafstemning om EU-medlemskabet.

– Der er ingen tvivl om, at briternes historiske valg om at løsrive sig fra EU, har skabt en helt ny situation for EU-modstanden i hele Europa, og den skal vi selvfølgelig gribe, siger Rina Ronja Kari til Arbejderen.

Briternes historiske valg har skabt en helt ny situation for EU-modstanden i hele Europa, og den skal vi selvfølgelig gribe.
Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

Fredag eftermiddag fejrede Folkebevægelsen mod EU resultatet sammen med bevægelsens aktive på landskontoret i København.

Her var der trykt nyt materiale til kampagnen for en dansk folkeafstemning om EU, og medlem af EU-parlamentet, Rina Ronja Kari, holdt en peptalk om, hvordan kampagnen nu skal op i et helt andet gear.

– Nu er det på tide, at den danske befolkning også bliver hørt. Folkebevægelsen mod EU opfordrer den danske regering til at følge det britiske eksempel og udskrive en folkeafstemning om EU i Danmark, lød det fra Rina Ronja Kari.

– I dag har vi i første omgang trykt friske materialer og sendt en direkte opfordring ud på Facebook til Lars Løkke om at lytte til befolkningens stigende EU-skepsis og udskrive en folkeafstemning. I weekenden holder vi møde i landsledelsen og diskuterer de videre skridt. 

Hilsen fra Storbritannien

Samme optimistiske toner kom over telefonen fra Storbritannien, hvor kampagnekoordinator og førstesuppleant til EU-parlamentet, Lave Knud Broch, har opholdt sig siden torsdag for at følge slutspurten sammen med aktive fra de brede britiske nej-bevægelser Vote Leave, Labour Leave og Green Leaves.

Arbejderen ringer en træt Lave Knud Broch op klokken ti. Han har festet hele natten på en pub i London sammen med aktivistister fra Leave-kampagnen og EU-modstandere fra Norge, der også er kommet til Storbritannien for at bakke op om kampen for et "Leave".

– Jeg talte blandt andet med en taxachauffør og en ung gut, der begge havde stemt nej. Især den unge mand var meget glad. Han håbede på, at det britiske nej ville skabe en bølge, og at også Danmark, Sverige og Finland kunne være drivkræfterne i at skabe et helt andet demokratisk og folkeligt forankret samarbejde i Europa, fortæller han.

Lave Knud Broch brugte en stor del af torsdagen på gaden for at dele løbesedler ud sammen med andre aktivister fra Leave-kampagnen. Herudover stemte britiske aktivister fra både "leave" og "stay" kampagnen dørklokker indtil valgstederne lukkede klokken 22. Den danske EU-modstander er ikke den eneste, der har taget turen fra fastlandet til Storbritannien. Også norske Senterpartiet og Nei til EU samt norske Ungdom mot EU er i Storbritannien for at bakke op om Leave-kampagnen.

Når Lave Knud Broch er færdig med at tale med Arbejderen, skal han lige nå to timers søvn, inden han bliver ringet op af japansk fjernsyn og mødes med Kelvin Hopkins, der er er en af to formænd for Labour Leave, som tegner de socialdemokratiske EU-modstandere.

– Det er en historisk folkeafstemning og et historisk og fantastisk resultat. Ikke mindst i lyset af ja-sidens massive skræmmekampagne, der har truet med alt - lige fra at et nej vil føre til en tredje verdenskrig, den vestlige civilisations undergang og at det vil være svært at få ikke-vestlige fodboldspillere til Storbritannien, siger han og understreger, at EU-modstanden i Storbritannien er langt bredere end man får indtryk af i Danmark. 

Et eksempel for hele EU

Afstemningsresultatet giver optimisme til EU-modstandere i hele Europa, mener Lave Knud Broch.

– Verdens femtestørste økonomi vil melde sig ud af EU. Det er fantastisk. Det britiske nej er en game-changer, der vil ændre debatten over hele EU. Folk har hidtil haft svært ved at forestille sig, hvordan man dog skal kunne samarbejde, handle og rejse frit i Europa uden EU. Vi skal bruge nej'et til at få en debat af, hvad det er for et samarbejde, vi ønsker i stedet.

– Når de første chok på børserne har lagt sig, og EU-systemet har vænnet sig til tanken, vil alle de dystre forudsigelser om Storbritanniens fremtid blive gjort til skamme. Og EU-modstandere over hele Europa kan bruge Storbritannien som et lysende eksempel på, at det er muligt at stå udenfor EU og samtidig samarbejde både økonomisk og politisk.

– Nu skal vi kæmpe alt, hvad vi kan for at få en folkeafstemning i Danmark, slutter Lave Knud Broch fra Storbritannien.

Mere end 6300 danskere har allerede skrevet under på kravet om en folkeafstemning om fortsat medlemskab af EU. 

>> Du kan skrive under her: folkebevaegelsen.dk/stem

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. jun. 2016 - 22:30   24. jun. 2016 - 22:30

Brexit

ml@arbejderen.dk
Resultatet af Brexit
  • Folkeafstemningen fandt sted den 23. juni 2016. 
  • 46,5 millioner britiske vælgere kunne deltage i folkeafstemningen.
  • 72,2 procent af de stemmeberettigede deltog.
  • 51,9 stemte for at forlade EU – det svarer til 17.410.742 stemmer
  • 48,1 stemte for at blive i EU – 16.141.241 stemmer.
  • 26.033 stemmer blev afvist.
  • I England og Wales stemte et flertal for at forlade EU.
  • I Nordirland og Skotland stemte flertallet for at blive i EU.
  • I 62 procent af alle valgkredse, hvor partiet Labour dominerer, stemte et flertal for at forlade EU ved folkeafstemningen i 2016.

Kilde: BBC