27 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forbrugere betaler for elkabel til Storbritannien

Minister investerer 11 milliarder

Forbrugere betaler for elkabel til Storbritannien

Danmark skal bygge nyt elkabel til 11 milliarder kroner, som led i EU's indre energimarked. Elkablet betyde dyrere el for forbrugerne – og økonomien i projektet er højst usikkert, advarer eksperter.

Energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt har givet grønt lys til en 770 kilometer lang elkabelforbindelse til Storbritannien. Et projekt til 11 milliarder kroner, som de danske forbrugere skal betale, selvom projektet vil betyde dyrere el herhjemme.
FOTO: www.jeppebnielsen.com
1 af 1

Uden debat i Folketinget har energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) besluttet at bygge en kabelforbindelse, som skal transportere strøm mellem Danmark og Storbritannien.

Regeringen forsøger at sælge kablet som en nødvendighed for at komme af med en stigende danske vindmøllestrøm. Det er rent fup.
Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten

Projektet "Viking Link" er en del af EU's indre energimarked, der skal sikre, at energi kan flyde frit imellem medlemslandene. Viking Link skal efter planen bestå af 630 kilometer søkabel og 140 kilometer landkabel. Søkablet, som bliver verdens længste, kommer til gå fra Vejen i Sydjylland til nord for London.

Det er det statsejede Energinet, der formelt står for den danske investering i elnettet, som løber op i 11 milliarder kroner. Dermed er projektet det dyreste enkeltstående infrastrukturprojekt i energisektoren i Danmark nogensinde.

Energinet ejer alle højspændingsledninger i Danmark. Når Energinet foretager investeringer er det forbrugerne, der betaler via elregningen. Den konkrete investering betyder, at alene alle husstande vil få en regning på mellem 12 og 28 kroner om året. 

– Tiden er løbet fra, at vi ser energi- og klimapolitik som et strengt nationalt emne. Vi lever ikke længere på isolerede "energi-øer". Vores energisystemer og energimarkeder er allerede koblet sammen, og det er vigtigt, at de udbygges, så vi opnår en optimal udnyttelse af energi fra vindmøller og solceller, sagde Lars Chr. Lilleholt da han godkendte projektet i oktober 2017.

Forbrugerne taber

Det er dog højst usikkert, hvor meget dansk vindmøllestrøm, der reelt vil blive sendt til Storbritannien. Det fremgår af beslutningsgrundlaget, at op til 80 procent af tiden skal kablet bruges til at sende strøm fra især Tyskland til England.

Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, mener, at kablet reelt er en el-forbindelse mellem Storbritannien og Tyskland

– Regeringen forsøger at sælge kablet som en nødvendighed for at komme af med en stigende danske vindmøllestrøm. Det er rent fup. Formålet med projektet er at tjene penge på at fungere som transit for strøm fra Tyskland til England, siger Søren Egge Rasmussen til Arbejderen. Han havde for nylig indkaldt klima- og energiministeren i samråd om Viking Links konsekvenser for miljøet og for elforbrugerne. 

Ifølge Lars Chr. Lilleholt er der god  samfundsøkonomi i Viking Link. I Storbritannien er der nemlig højere priser på el end i Danmark er lave priser. Hvis man bygger Viking Link, vil der blive solgt mere strøm fra Danmark til Storbritannien, og elpriserne vil falde i England og stige i Danmark.

I Danmark skal forbrugerne altså betale mere for strømmen. Til gengæld får de danske elproducenter og eleksportører mere for strømmen, hvis de kan eksportere den til England.

– Ministeren indrømmer selv, at projektet vil betyde billigere el til forbrugerne i Storbritannien, mens forbrugerne i Danmark skal betale mere, siger Søren Egge Rasmussen.

Enhedslisten mener, at i stedet for at investere i Viking Link bør vi elektrificere samfundet, så vi udnytter den stigende mængde vindkraft i fjernvarmen og transporten.

– Danskerne har betalt for udbygningen af den vedvarende energi via tilskud og bør have alle fordelene af den vedvarende energi, i stedet for at elhandlere kan øge deres fortjenester, påpeger Søren Egge Rasmussen.

>> LÆS OGSÅ: Et folkeligt oprør

Sikker økonomi

Professor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, vurderer, at økonomien i projektet er højst usikker:

– Jeg er skeptisk overfor beregningerne i beslutningsgrundlaget. Hvis landene omkring os – som vi jo håber på – også omstiller til grøn  energi, bliver de økonomiske fordele ved transmissionsledninger mellem landene mindre. Energinets analyse af økonomien er baseret på en række antagelser om prisdifferencer på elprisen, der rækker mange år frem i tiden.

– Jeg tvivler på, at elpriserne i Storbritannieni så mange år bliver ved med at være meget højere end elpriserne i Danmark. Hvad sker der for eksempel, hvis man får fjernvarme i England, og kraftværkerne bliver til kraft-/varmeværker? Og hvad med Storbritanniens planer om atomkraft og vind. Det vil jo også trække priserne ned, siger Brian Vad Mathiesen til Arbejderen.

Han mener, at det ville være en langt bedre forretning for samfundet at investere de 11 milliarder kroner – som Viking Link koster Danmark –  i store varmepumper, der kan anvende den overskydende vindmøllestrøm.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. sep. 2018 - 07:00   18. sep. 2018 - 09:36

Energi

ml@arbejderen.dk
Viking Link
  • Viking Link skal efter planen bestå af 630 kilometer søkabel og 170 kilometer landkabel. Søkablet bliver verdens længste.

  • Søkablet kommer til gå fra Vejen i Sydjylland til cirka 170 km nord for London i England.

  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) godkendte projektet i oktober 2017.

  • Viking Link er en del af EU's indre energimarked, der skal sikre at energi kan flyde frit imellem medlemslandene.