En af verdens førende pionérer i kampen mod tortur, danske Inge Genefke, fylder 75 år i dag. Hun kan se tilbage på mere end 40 års arbejde for menneskeretten til ikke at blive tortureret.
Når du finder ud af, hvad tortur er, kan du ikke give op.
Inge Genefke er neurolog og har i mere end 40 år kæmpet mod tortur og for retfærdighed for torturofre verden over. Hun har overlevet kup i Fllippinerne og åbnet rehabiliteringscentre over hele verden - blandt andet i Tyrkiet, som lukkede centrene dagen efter. Hun har rejst ind i lande, selvom alle frarådede hende det. Alt sammen for at vise torturofrene, at der var nogen, som støttede dem.
Før Inge Genefke tog på flere af sine rejser indtalte hun bånd til sin sekretær Gunhild. Bådet skulle aflyttes i tilfælde af Genefkes død og indeholdt instrukser til, hvordan arbejdet for torturofrene skulle fortsættes.
I år er hun - for ottende gang - nomineret til Nobels Fredspris. Hun har modtaget 41 hæderspriser for sin kamp mod tortur.
- Når du finder ud af, at tortur er det værste i verden, og at alle torturofre lider under dyb angst og depression, kan du ikke give op.
250 centre over hele verden
Tortur er fysisk eller psykisk smerte udført bevidst, med et bestemt formål og sat i system af staten.
- Tortur er et magtinstrument rettet mod dem, der er farlige for systemet: Fagforeningsfolk, journalister, advokater og så videre. Stater forsøger at nedbryde disse mennesker, så de ikke er i stand til at kæmpe for samfundsforandringer, forklarer Inge Genefke.
Da hun og tre andre startede deres kamp mod tortur i 1974, havde ingen andre lavet systematiske medicinske undersøgelser af torturofre.
- Men idag har vi udviklet metoder, så vi kan bevise, at folk har været torteret.
I dag er der 250 centre over hele verden, der behandler over 100.000 torturofre. Inge Genefke ser de mange anti-torturcentre over hele verden, som en af hendes største bedrifter.
Hun har rejst verden rundt i kampen mod tortur, og været i flere lande i Latinamerika, Afrika og Asien.
- Vi oprettede lokale centre, og uddannede de lokale til at fortsætte arbejdet mod tortur. Vi arbejdede med at forebygge tortur, og med at hjælpe dem, der allerede var blevet udsat for tortur. Det er hele familien, der rammes, når en far, en mor, en hustru eller ægtemand bliver tortureret. Derfor skal vi hjælpe mange mennesker - også dem, der ikke er blevet fysisk udsat for tortur.
Forfulgt
I dag bruger over 100 lande tortur. Og de sætter hårdt ind mod deres modstandere.
- I 2005 blev et af vores samarbejdscentre i Indonesien stormet. To blev dræbt og en tredje tortureret. I 2010 i Ecuador blev en af de retsmedicinere, vi havde uddannet dræbt. Han besøgte fængsler og dokumenterede tortur. Han skulle mødes med FN, men kort forinden blev han dræbt, fortæller Inge Genefke.
Myndighederne i de lande hun besøgte, var ikke glade besøget. Hun blev overvåget og forfulgt af myndighederne, når forsøgte at etablere centre.
- Jeg blev forfulgt. Politiet fulgte efter mig i biler, og i Tyrkiet brød politiet ind på mit hotelværelse. Flere steder måtte jeg mødes i hemmelighed med vores samarbejdspartnere, fordi de var i fare, hvis de blev set sammen med mig.
I Tyrkiet i midten af 1990'erne blev flere centre, som hun netop havde været med til at åbne, lukket så snart hun var rejst hjem til Danmark.
- Vi havde åbnet flere centre, og vi havde tidligere statsminister Anker Jørgensen med til at åbne dem. Vi var simpelthen blevet for store og for farlige. Derfor lukkede de ned for centrene. Allerede ved åbningen af et center, chikanerede myndighederne os, ved at overflyve centret med store fly, der larmede enormt.
Inviterer til fødselsdag og fortsat kamp
Inger Genefke har inviteret 75 mennesker til hendes fødselsdag. Der står hverken blomster eller vin på ønskesedlen. Hun ønsker sig penge til hendes og mandens anti-torturfond. For det er stadig nødvendigt at kæmpe mod tortur. Kampen mod terror understreger vigtigheden af fortsætte kampen mod tortur, mener hun:
- Det er forfærdeligt, at USA i dag anerkender tortur. Man burde straffe Bush, Rumsfeld og Cheney. De beordrede tortur og gav grønt lys til waterboarding (en torturmetode, hvor offeret udsættes for simuleret drukning) De er bødler, der burde straffes for tortur er ulovligt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278