Nu skal der skabes job, både i den offentlige og private sektor. Og de skal helst være grønne, jobbene. Finanspolitikken skal lempes - det kan man godt uden at komme på kant med EU's sparekrav.
Kommunerne skal have lov til at bruge de penge de har - og forbud mod at fyre nødvendige, varme hænder. Velfærden skal have et genoprettende løft, og så skal der satses massivt på et uddannelsesløsft af danskerne.
Hvor langt Enhedslisten kan rykke regeringen fra den eksisterende kurs, vil blive testet under forhandlingerne om finansloven for 2014
Sådan lyder hovedindholdet i det udspil, som Enhedslistens folketingsgruppe i dag lagde frem på partiets somergruppemøde. Det skete sammen med en opfordring til regeringen om at udsstikke en ny kurs, der flugter med intentionerne i udspillet, i stedet for at forsætte med en asocial og ulighedsskabende nedskæringspolitik.
Hvis regeringen er parat til en ny kurs, står Enhedslisten til rådighed for både forhandlinger og kompromisser, lød budskabet fra sommergruppemødet.
Hvor langt Enhedslisten kan rykke regeringen fra den eksisterende kurs, vil blive testet under forhandlingerne om det forslag til finanslov for 2014, som finansminister Bjarne Coridon offentliggør tirsdag i næste uge, understreger Enhedslisten.
Også test af folketingsgruppen
Også Enhedslistens folketingsgruppe vil blive testet ved samme lejlighed. På partiets årsmøde i april vedtog de delegerede, at Enhedslisten "under ingen omstændigheder" kan stemme for en finanslov, som indeholder forringelser, som ikke indeholder markante forbedringer, og som "opsummerer et års nedskærignspolitik, gennemført sammen med partier til højre i salen".
Enhedslistens stemme vil også afhænge af, om finansloven vil "bidrage til folkelige bevægelsers mulighed for at skabe moblisering og engagement", og om den vil "øge befolkningens opbakning til og tilid til en progressiv socialistiske politik".
Det er ganske ambitiøse krav, som man kan sige bliver konkretiseret i det udspil, partiets folketingsgruppe fremlagde på sommergruppemødet.
Det er dermed ikke kun regeringen, der vil blive testet under finanslovsforhandlingerne, men også Enhedslisten selv. Partiet besluttede sidste år at stemme for en finanslov for 2013, der med regeringens egne ord ville forringe beskæftigelsen med knap 10.000 personer, fordi finanslovsaftalen med Enhedslisten sikrede en midlertidig ordning for ofrene for den forkortede dagpengeperiode. Derimod måtte Enhedsten give køb på mange andre hovedkrav til finansloven.
Kræver pres nedefra
Problemet for Enhedslisten er, at der fra Folketingets højre side er bred opbakning til regeringens økonomiske politik, og regeringen derfor ikke behøver at indgå finanslovsaftaler med Enhedslisten, medmindre der er tale om stærke folkelige krav, som der var omkring sikringen af ofrene for dagpengeforringelserne.
Udspillet fra Enhedslistens sommergruppemøde beskriver i indledningen, hvordan "danskerne har følt sig svigtede og er skuffede over en regering, der har været mere optaget af at øge udbuddet af arbejdskraft end af at skabe arbejdspladser." Derimod beskæftiger udspillet sig ikke så meget med, hvordan denne utilfredshed og skuffelse kan organiseres til et bredt folkeligt pres for forandring, men nøjes med at konstatere, at den førte politik har givet højrefløjen vind i sejlene.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278