Det er et overflødigt forslag og ren symbolpolitik, når Folketinget i dag skal behandle forslaget om at beslaglægge flygtninges ejendele, som indgår i regeringens omfattende udlændingestramninger.
Det mener Majbrit Berlau, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening.
I kontanthjælpslovgivningen har vi ingen hjemmel til at konfiskere folks ejendele.
Majbrit Berlau, formand, Dansk Socialrådgiverforening
– Det er rigtigt trist, at man fra regeringen side diskuterer kufferter med guld og diamanter, som jo ikke er et realistisk scenarie. Det er ikke det vi møder i virkeligheden. Det er et overflødigt lovforslag det her, siger Majbrit Berlau til Arbejderen.
Forslaget om at beslaglægge værdigenstande og kontanter fra asylansøgere har været skarpt kritiseret både her i Danmark men også i udlandet. Integrationsminister Inger Støjberg (V) har, på baggrund af kritikken, redigeret lovforslaget.
Nu skal politiet kunne beslaglægge kontanter fra asylansøgere, hvis der er tale om mere end 10.000 kroner. Tidligere var grænsen 3.000 kroner.
Det skal dog stadig være muligt at beslaglægge værdier over 10.000 kroner. Men det skal ifølge ministeren ikke længere være muligt at beslaglægge vielsesringe eller andre genstande med en høj affektionsværdi.
Ingen hjemmel i lovgivningen
Ministerens hovedargumentet er fortsat, at det kun er rimeligt, at personer, der søger asyl i Danmark, selv skal være med til at finansiere deres ophold ved hjælp af disse værdier.
"Det er der nu ingen grund til at kritisere, da det jo allerede i dag er sådan, at hvis man som dansker har værdigenstande for over 10.000 kroner, så kan det kræves, at det skal sælges, før man kan modtage kontanthjælp", har Inger Støjberg skrevet på sin Facebook-profil.
Men socialrådgivernes formand understreger, at kontanthjælpslovgivningen ikke giver mulighed for at tage ejendele fra folk.
– I kontanthjælpslovgivningen har vi ingen hjemmel til at konfiskere folks ejendele - det hersker der meget stor retsikkerhed om i Danmark, forklarer Majbrit Berlau.
I stedet for at føre symbolpolitik burde regeringen koncentrere sig om de reelle udfordringer, der er på området, mener hun:
– Området skriger på politisk ledelse. Vi har en kæmpe udfordring i Danmark med at finde boliger til det antal flygtninge, der kommer. Vi har et massivt bureaukrati, som hindrer, at vi får lavet arbejdet ordentlig - sagspresset er ekstremt for sagsbehandlerne, understreger Majbrit Berlau.
Rigspolitiet kritiserer
Politiet har også reageret på forslaget om at beslaglægge flygtninges ejendele. I et hørinssvar til regeringen understreger både Rigspolitiet og Politiforbundet, at det ikke er politiets opgave at fratage flygtninge deres ejendele.
"Gennemførslen af sådanne tvangsindgreb betyder, at politiet vil skulle foretage skøn over effekternes økonomiske værdig - et skøn, som polititjenestemænd i bund og i grund ikke nødvendigvis har forudsætninger for at foretage", skriver Politiforbundet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278