20 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forsvarsminister kaldt i samråd: Ø kræver sikkerhed for, at USA's spionage undersøges

Skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste

Forsvarsminister kaldt i samråd: Ø kræver sikkerhed for, at USA's spionage undersøges

Enhedslisten kræver, at samarbejdet mellem USA's efterretningstjeneste NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste skal undersøges af den kommission, som Folketinget er i gang med at nedsætte.

Regeringen må garantere, at den seneste skandale med NSA's og FE's ulovlige overvågning af danske myndigheder og dansk og udenlandsk industri bliver en del af den kommende undersøgelse, mener Enhedslistens Eva Flyvholm.
FOTO: Simon Halskov/Enhedslisten
1 af 1

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA's og Forsvarets Efterretningstjenestes (FE's) ulovlige spionage mod danske myndigheder og dansk og udenlandsk industri bliver måske slet ikke en del af den tophemmelige undersøgelse af skandalen, som regeringen har lovet at iværksætte.

Det er påfaldende, at tilsynets kritik af mulig spionage behændigt er udeladt af den kommende tophemmelige undersøgelseskommission.
Eva Flyvholm, Enhedslisten

Det vækker kritik hos Enhedslisten, der har indkaldt forsvarsminister Trine Bramsen i samråd om sagen.

– Det er påfaldende, at tilsynets kritik af mulig spionage behændigt er udeladt af den kommende tophemmelige og topslatne undersøgelseskommission af skandalen i FE. Det skal med, hvis ikke vores land og sikkerhed skal være fuldstændig til grin, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

Hun kræver en garanti for, at spionageskandalen vil blive en del af undersøgelsen.

Folketinget er netop nu i gang med at behandle regeringens lovforslag om at undersøge skandalen. Men lovforslaget lægger op til en hemmelig undersøgelse, hvor offentligheden ikke må få at vide, hvad der skal undersøges.

Derfor står der intet i lovforslaget om, at NSA's og FE's ulovlige samarbejde om at spionere mod danske myndigheder og virksomheder vil blive undersøgt.

>> LÆS OGSÅ: Enhedslisten frygter en tynd FE-undersøgelse

Spionage mod ministerier

Ifølge DR har Forsvarets Efterretningstjeneste og USA's efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) indgået en hemmelig aftale om elektronisk indhentning af store mængder rådata fra kabler, som FE har givet NSA adgang til.

Spionagen har blandt andet været rettet mod Udenrigsministeriet og Finansministeriet.

Også producenterne bag det europæiske kampfly Eurofighter og det svenske våbenfirma SAAB, der producerer kampflyet Gripen, samt det danske våbenfirma Terma, der leverer dele til det amerikanske kampfly Joint Strike Fighter (F-35), er blevet overvåget.

USA ville have kampflyordre i hus

– Det er fuldstændig uacceptabelt, at USA tilsyneladende har fået frit spil til at spionere mod danske interesser af Forsvarets Efterretningstjeneste. Amerikanerne ville gøre hvad som helst for at få milliardkontrakten på kampfly. Og det er simpelthen noget svineri, hvis de har fået frit spil til spionage med FE’s kabeltapninger, mener Eva Flyvholm.

Hun fortsætter:

– Regeringen og de andre kammersjukker i forsvarsforligskredsen har næppe tænkt sig at gøre noget, fordi det er USA, der står bag. Men det er fuldstændig uacceptabelt for vores demokrati og retssikkerhed. Derfor har jeg kaldt forsvarsministeren i samråd.

Planerne om at mørklægge undersøgelsen af skandalen møder også kritik fra en række organisationer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. nov. 2020 - 12:30   23. jan. 2023 - 13:46

Overvågning

ml@arbejderen.dk
Skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste

I august 2020 offentliggjorde Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) en pressemeddelelse med en rækker alvorlige anklager mod Forsvarets Efterretningstjeneste.

TET kritiserer blandt andet, at:

  • FE ulovligt har masseovervåget og indsamlet data.
  • FE har vildledt og tilbageholdt oplysninger for Tilsynet med Efterretningstjenesterne.
  • FE's ledelse har undladt at følge op på eller undersøge tegn på spionage på Forsvarsministeriets område.
  • Der i FE's ledelse og dele af tjenesten hersker en uhensigtsmæssig kultur, hvor tjenestens eventuelle uberettigede aktiviteter bliver forsøgt skrinlagt.
  • Der er tegn på, at FE har igangsat operationelle aktiviteter i strid med dansk lovgivning, herunder ved indhentning og videregivelse af en betydelig mængde oplysninger om danske statsborgere.

Omdrejningspunktet i skandalen er et tophemmeligt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og USA’s største og mest magtfulde efterretningstjeneste National Security Agency (NSA).

Det hemmelige samarbejde handler om elektronisk indhentning af store mængder data via kabler, som FE har givet NSA adgang til. Kablerne bliver brugt til alle former for digital kommunikation, herunder telefonsamtaler, internet og SMS-beskeder. Dermed har NSA haft adgang til data, der kan have indeholdt danskeres personlige oplysninger og private kommunikation.

I oktober bekendtgjorde justitsministeren, at regeringen vil nedsætte en særlig undersøgelseskommission, der skal undersøge "visse forhold" i FE.