09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fracking af skifergas skader fostre

Forskere advarer

Fracking af skifergas skader fostre

I årevis har USA produceret skifergas. Og nu er man begyndt at kunne se konsekvenserne på menesker og miljø. Den kontroversielle metode er måske på vej til Danmark.

Ifølge amerikanske forskere kan udvinding af skifergas ved fracking frigive giftstoffer i luften og vandet. Blandt giftstofferne er benzen, toluen, ethylbenzen, xylen og formaldehyd og tungmetaller som cadmium og bly og radioaktive materialer.
FOTO: Juan Mabromata/AFP/Scanpix
1 af 1

Skiferolie- og gasudvinding kan føre til ufrugtbarhed, spontane aborter og misdannelser på nyfødte i nærområder til boretårne. Det viser en ny amerikansk rapport, som sammenfatter en lang række forskningsprojekter.

Hvis olie- og gasindustrien fortsætter med at oprette brønde, vil problemet blive forværret betydeligt.
Sheila Bushkin-Bedient 

- Vi har virkelig brug for at være bekymret over virkningerne for disse fremtidige generationer, siger Ellen Webb, undersøgelsens ledende forfatter og energimedarbejder ved Center for Environmental Health til netavisen U.S.News.

Kroniske skader

Forskerne har undersøgt den såkaldte fracking-metode, der bliver brugt til at hente olie og gas op fra skiferlag langt nede i undergrunden.

Fracking foregår ved at sende vand og sand med kemikalier under højt tryk langt ned i undergrunden for at frigøre skifergassen, så den kan komme op til overfladen. Det høje tryk, der bruges til fracking, skaber revner i skiferlagene. Det betyder, at både gas og kemikalier kan trænge ind i revnerne og forurene drikkevandet med giftige og kræftfremkaldende stoffer.

Ifølge forskerne kan udvindingen frigive giftstoffer i luften og vandet omkring fracking, boring, afbrænding. Blandt giftstofferne er benzen, toluen, ethylbenzen, xylen og formaldehyd og tungmetaller som cadmium og bly og radioaktive materialer.

De giftige kemikalier kan ifølge rapporten føre til "infertilitet, abort eller spontan abort, nedsat vækst, og lav fødselsvægt". Rapporten advarer også om langsigtede kroniske skader.

- Vi er dybt bekymrede for, at hvis olie- og gasindustrien fortsætter med at oprette brønde, vil problemet blive forværret betydeligt, siger Dr. Sheila Bushkin-Bedient fra Institut for Sundhed og Miljø på University at Albany State University of New York, der også har været med til at udarbejde rapporten.

150 undersøgelser

Forskerne har sammenholdt mere end 150 videnskabelige undersøgelser fra perioden 1970-2014 om giftstoffer og tungmetaller, som bruges i fracking, og set på, hvordan de påvirker mennesker og dyr. Nogle undersøgelser er udført i laboratorier og andre i naturen. Herudover har lokale beboere i skifergas-områder selv indsamlet data.

Forskerne henviser blandt andet til en undersøgelse fra april, der påviste et højere antal fosterskader - især medfødte hjertefejl og hjerne- og rygmarvsdefekter - indenfor 16 kilometer fra skifergas-brønde i landdistrikterne Colorado.

Herudover har forskere fra Yale University og University of Washington påvist, at beboere, som bor inden for en kilometer af en fracking-brønd, har op til dobbelt så mange sundhedsmæssige problemer som dem, der bor mindst to kilometer væk fra en brønd.

Efter at have haft midlertidigt forbud mod fracking siden 2008, har staten New York i USA nu permanent forbudt metoden. Beslutningen kommer efter at en rapport fra delstatens eget sundhedsdepardement konkluderer, at den økonomiske gevinst ved fracking ingen måde står mål med de potentielle farer for vand- og luftforurening og den økonomiske byrde, der bliver pålagt de lokalsamfund, som skal håndtere et væld af sikkerhedsforanstaltninger.

Staten New York er placeret over den enorme skiferformation Marcellus Shale, som er et USA's største depoter af naturgas. Der varslede forbud er derfor ikke faldet i god jord hos de amerikanske gas- og olieselskaber, der langer hårdt ud efter New Yorks guvernør, Andrew Cuomo.

International viden skal til Danmark

I Danmark har miljøministeren Kirsten Brosbøll igangsat en undersøgelse af de mulige miljømæssige risici ved såkaldt frakturering efter skifergas. Det er den metode, som skal bruges, hvis Total skal udvinde gas i Nordjylland.

Miljøstyrelsen kaster sig i næste uge over arbejdet, der blandt andet skal vurdere konsekvenserne for grundvand, jordskælv og håndteringen af farligt affald.

Også international viden skal indgå i rapporten. Og i udlandet er forskere langt fremme med at kortlægge konsekvenserne af skifergas.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jan. 2015 - 15:15   13. maj. 2015 - 12:38

Skifergas

ml@arbejderen.dk
Skifergas i Danmark
  • Skifergas er en type naturgas, som ligger i gaslommer inde i skifersten dybt nede i undergrunden.

  • Det franske olieselskab Total E&P fik i 2010 i samarbejde med Nordsøfonden tildelt to licenser til efterforskning af skifergas i Danmark.

  • Skifergas udvindes ved at bore lodret gennem grundvandslaget til skiferlaget, hvorefter der bores vandret. Herefter sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i borehullet under højt tryk. Det høje tryk får klippen til at sprække og gør det muligt at udvinde naturgassen.

  • Der bruges 8-30 millioner liter vand til processen. Ved hvert hul kan processen gentages op til 18 gange - hver gang med det samme vandforbrug.

  • Kemikalieblandingen indeholder ifølge netværket "Skifergas nej tak" flere kemikalier, som er giftige, allergi- og kræftfremkaldende.

  • Den 25. juni 2014 gav et flertal i Frederikshavn Byråd Total tilladelse til at lave prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland.

  • Den 30. juli 2014 åbnede miljøaktivister en protestlejr mod boringerne få hundrede meter fra det sted, hvor prøveboringerne skal gennemføres. Lejren blev lukket den 30. september 2015, da Total havde stoppet deres boring.

>> Læs mere om danmarkshistoriens første boring og protesterne mod skifergas på Arbejderens temaside.