25 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fracking truer grundvand, sundhed og klima

Greenpeace kortlægger skifergas

Fracking truer grundvand, sundhed og klima

Greenpeace har samlet de sidste ti års erfaringerne med at udvinde skifergas. Skifergasindustrien har brugt mere end 750 kemikalier, hvoraf flere er kræftfremkaldende. Nu opfordrer Greenpeace til et forbud mod skifergas i Danmark.

Greenpeace-aktivist protesterer mod Totals planer om at udvinde skifergas i Danmark.
FOTO: Greenpeace
1 af 1

Den franske energigant Totals planer om at udvinde skifergas i den lille nordjyske by Dybvad risikerer at medføre alvorlige trusler mod grundvandet, sundheden og miljøet. Det konkluderer Greenpeace i en ny rapport "Fornuft eller fracking".

>> Læs rapporten "Fornuft eller fracking" på Greenpeace's hjemmeside her

Rapporten kortlægger de udenlandske - især USA's - erfaringer med fracking af skifergas.

Vi opfordrer kraftigt politikerne til at stoppe Totals planer. Kom til fornuft nu og sig nej til fracking, inden det er for sent.
Tarjei Haaland, Greenpeace

Total forventer at begynde den første efterforskningsboring efter skifergas i Danmark til maj. For at få gassen op af undergrunden vil Total bruge den såkaldte "fracking"-metode, hvor store mængder vand og kemikalier pumpes ned i undergrunden. Det skaber en cocktail af kemikalieforurenet spildevand, der kan true grundvandet og føre til radioaktivt affald. Lande som Skotland, Bulgarien og Totals eget hjemland - Frankrig -  og delstaten New York har af samme grunde allerede indført forbud mod fracking.

Herhjemme er Total i gang med at gøre klar til at starte sin efterforskningsboringen i Dybvad. Hvis selskabet vurderer, at der er skifergas, som er værd at satse på, vil selskabet indlede fracking-forsøg senere på året.

Kræft og ringe sædkvalitet

USA har de sidste ti år oplevet et boom i udvinding af skifergas. Tusindvis af boringer gennemhuller marker og almindelige menneskers baghaver, og de sundhedsmæssige konsekvenser står tydeligere dag for dag, advarer Greenpeace.

Netop forurening af grundvandet og helbredsskader fra fracking har fået 250 læger, forskere og organisationer i delstaten New York til at advare mod fracking.

I september sidste år undersøgte forskere svar fra 492 mennesker i Washington County i Pennsylvania, USA - et område medover 600 aktive skiferboringer. Resultaterne viste, at mennesker, der bor mindre end en kilometer fra en skiferboring, har op til dobbelt så mange helbredsproblemer, som mennesker, der bor en kilometer eller mere fra en boring. Hver tredje beboer indenfor en kilometer fra en skifergasboring oplevede problemer med ondt i halsen, kløe i øjnene og næseblod, hudproblemer, brændende fornemmelser på huden, kløe og hårtab.

Det underbygges af en rapport fra december samme år, der sammenfatter mere end 150 videnskabelige studier af fracking-kemikaliers påvirkning af mennesker. Blandt de mere end 750 forskellige kemikalier, der regelmæssigt bruges til fracking, er de 130 kemikalier kendt eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Hormonforstyrrende fracking-kemikalier kan øge risikoen for en lang række helbredsproblemer, som barnløshed, brystkræft, dårlig sædkvalitet, unormal vækst, forsinket udvikling hos børn og ændringer i immunforsvaret.

Forbyd skifergas

Greenpeace opfordrer regeringen til at tage konsekvenserne for grundvandet og sundheden alvorligt og forbyde udvinding af skifergas i Danmark.

- Jeg ved ikke, hvad politikerne havde puttet i kaffen, inden de gav de to licenser, men fornuften svigtede i hvert fald. Vi fremlægger bunkevis af dokumentation og erfaringer fra USA, hvor det såkaldte skifergaseventyr er blevet til et miljø- og sundhedsmæssigt mareridt, siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace.

- Man har udsat befolkningen for hormonforstyrrende fracking-kemi, risiko for barnløshed og abort. Vi opfordrer kraftigt politikerne til at stoppe Totals planer. Kom til fornuft nu og sig nej til fracking, inden det er for sent!

Hver boring kræver 10-20 millioner liter vand og 50-70 ton kemikalier. Mellem 20 og 50 procent af det kemikalieholdige fracking-vand kommer op til overfladen forurenet med radioaktive stoffer, tungmetaller og svovlforbindelser fra skiferlagene i undergrunden og udgør en fare for det danske grundvand.

Greenpeace mener, at den danske regering burde koncentrere den grønne omstilling til 100 procent vedvarende energi, som Danmark er midt i, og udfase fossile brændsler som skifergas. 

- Danmark har indtaget en flot og fortjent rolle som grøn leder med målet om at omstille til 100 procent vedvarende energi i 2050. Det er derfor uforståeligt, hvis regeringen ikke fjerner denne alvorlige plet på Danmarks grønne førertrøje. Fracking vil udsætte miljøet og danskernes sundhed for alvorlige farer, og det vil sende et helt forkert signal til de andre lande, som vi håber på at blive forbillede for. Kom til fornuft og sig nej til fracking nu, lyder det fra Tarjei Haaland.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. mar. 2015 - 08:05   11. mar. 2015 - 08:10

Skifergas

ml@arbejderen.dk
Fornuft eller fracking
  • I marts 2015 offentliggjorde Greenpeace rapporten "Fornuft eller fracking".

  • Rapporten sammenfatter udenlandske erfaringer - især fra USA - ved at hente skifergas op af undergrunden.

  • Greenpeace henviser blandt andet til en rapport, som gennemgår 150 videnskabelige studier af fracking-kemikaliers påvirkning af mennesker. Blandt de mere end 750 forskellige kemikalier, der regelmæssigt bruges til fracking, er de 130 kemikalier kendt eller mistænkt for at være hormonforstyrrende. 

  • Hormonforstyrrende fracking-kemikalier kan øge risikoen for en lang række helbredsproblemer, som barnløshed, brystkræft, dårlig sædkvalitet, unormal vækst, forsinket udvikling hos børn og ændringer i immunforsvaret.

  • Hver eneste skifergasboring kræver adskillige frackinger og 10-20 millioner liter vand og 50-70 ton forskellige kemikalier. I USA har udvinding af skifergas haft store konsekvenser for grundvandet og sundheden. 250 lægelige organisationer fra sundhedssektoren har advaret mod fracking.

  • En typisk skifergasbrønd i Danmark vil bruge mellem 10.000 og 20.000 kubikmeter vand i løbet af de to til tre måneder, det tager at sætte den op, bore, teste og færdiggøre brønden, vurderer Total. Det svarer til 10 til 20 millioner liter vand – eller fire til otte olympiske svømmebassiner.

  • Kilde: "Fornuft eller fracking"

>> Læs rapporten "Fornuft eller fracking" på Greenpeace's hjemmeside her