23 Oct 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

Fredelig antifascistisk demo med børn opløst med politivold

Knipler, peberspray og gennemregistering

Fredelig antifascistisk demo med børn opløst med politivold

Civilbetjente og uniformerede uden ID-numre angreb flere gange antifascistisk 1. maj-demonstration med børn. På Dronning Louises Bro i København blev demonstranterne omringet og registreret med navn, CPR-nummer og foto.

Demonstranter oplevede politiet som meget voldsomme, og at de brugte knipler mod en ellers fredelig antifascistisk 1. maj-demonstration.
FOTO: Konfront
1 af 1

En lovlig anmeldt antifascistisk demonstration med 500 mennesker – heriblandt børn – blev angrebet med knipler og gennemregistreret i København 1. maj.

Demonstrationen – der var arrangeret af Revolutionære Antifascister, Antifascistiske Unge og Antifascistisk Aktion under overskriften "Der er noget galt i Danmark" – skulle have gået fra Palæstinas Plads til Fælledparken. Men demonstrationen nåede kun halvvejs.

Betjente kommer væltende ind fra begge sider og begynder at slå løs på folk med knipler og rive folks bannere væk.
Rune Bødker, demovagt

På Dronning Louises Bro gik politiet til angreb.

– Da den første tredjedel af demonstrationen er midt ude på broen, skæres demonstrationen over. Betjente kommer væltende ind fra begge sider og begynder at slå løs på folk med knipler og rive folks bannere væk, fortæller Rune Bødker til Arbejderen.

Han var med i demonstrationen som demovagt fra start til slut. På intet tidspunkt var der, ifølge Rune Bødker, demonstranter, der optrådte voldeligt eller kastede med ting mod politiet.

Han mener, at politiet fra starten havde planlagt at stoppe demonstrationen med en knibtangsmanøvre på broen.

– Politiet ønskede at sætte en stopper for demonstrationen, uanset hvor fredelig den var. Jeg oplevede ingen vold mod politiet og ingen, der kastede med ting mod politiet, og ingen maskering ud over solbriller og kasketter. Jeg forstår ikke, hvorfor politiet valgte at optræde så aggressivt og flere gange angreb demonstration med vold.

Politiet: Folk var maskerede

Demonstrationen startede ellers med musik og talere klokken 12 på Palæstinas Plads. Ud over de 500 demonstranter var også politiet fra starten massivt til stede.

Arrangementet når kun at være i gang i få minutter, før en gruppe civilbetjente pludselig går i aktion og anholder to unge, der – ifølge politiet – overtrådte maskeringsforbuddet.

– Midt under en tale bliver der sendt civilbetjente ind i vores demonstration for at foretage anholdelse, selvom vi forholder os fredeligt. Det er en helt bevidst provokation. Folk forholder sig fredeligt, men råber, "skrub ud af vores demonstration", til civilbetjentene og forsøger at holde fast i hinanden. Derefter sender politiet uniformerede betjente ind for at beskytte de civile betjente, fortæller Rune Bødker.

Vi så flere med hætter trukket ned over hovedet, halstørklæde og solbriller.
Rasmus Skovsgaard, politiinspektør

Ifølge politiet greb man ind i den store demonstration på grund af en lille gruppe unge, der ikke overholdt maskeringsforbuddet.

– Da dele af demonstrationen vælger ikke at efterkomme vores påbud om at fjerne deres maskering, udpeger vi nogle af de maskerede, som vi vil anholde. Vi er klar over, at tilstedeværelsen af civilbetjente kan virke provokerende blandt nogle demonstranter, forklarer politiinspektør Rasmus Skovsgaard til Arbejderen.

Han var leder af politiindsatsen 1. maj, men var dog ikke selv til stede under demonstrationen, som han fulgte fra Politigården.

– Vi så flere med hætter trukket ned over hovedet, halstørklæde og solbriller, forklarer han.

Politiinspektør Rasmus Skovsgaard mener, at politiet blev mødt med "massiv modstand" fra demonstranterne, da civilbetjentene vil anholde de to, som man mente overtrådte maskeringsforbuddet.

– Vores betjente bliver mødt af tilråb og bliver forsøgt skubbet væk, og folk holder sammen i kæder for derved at hindre anholdelserne. Derfor sender vi også de almindelige, uniformerede betjente ind. Og det kan se voldsomt ud, siger han. 

På trods af de to anholdelser på Palæstinas Plads vælger demonstranterne at forholde sig roligt og beslutter sig for at gennemføre demonstrationen, forklarer Rune Bødker.

– Vi sætter gang i demonstrationen. Der er musik og god stemning og folk med ladcykler og en børneblok.

Jeg vil ikke kommentere på vores konkrete taktikker og manøvrer eller på, hvad der var planlagt og ikke planlagt.
Rasmus Skovsgaard, politiinspektør 

Men demonstrationen når kun til Dronning Louises Bro. Her omringer politiet demonstrationen. I begge sider langs broen står der betjente. Og foran og bag demonstrationen bliver broen lukket af betjente og mandskabsvogne. Politiet opretter en lille sluse i den forreste del af demonstrationen og giver demonstranterne ordre på, at de skal lade sig fotografere og registrere.

Politiinspektøren ønsker ikke at kommentere på, om politiet på forhånd havde planlagt at omringe demonstrationen på Dronning Louises Bro.

– Jeg vil ikke kommentere på vores konkrete taktikker og manøvrer eller på, hvad der var planlagt og ikke planlagt. Jeg kan bare konstatere, at vi lavede en politimanøvre på Dronning Louises Bro.

Fjernede ID-numre

Ifølge Rune Bødker og flere andre demonstranter havde de mest aggressive betjente ikke ID-nummer på, da de gik i aktion mod demonstranterne. Politiinspektør Rasmus Skovsgaard vil ikke udelukke, at nogle betjente kan have været uden ID-nummer.

– Jeg kan ikke udelukke, at der har været betjente, der ikke har haft ID-numre på. Det var en travl dag, og betjentene blev hasteindsat forskellige steder rundt om i byen, og måske har de i skyndingen ikke nået at få deres ID-nummer sat på. Det er ikke ment som en undskyldning. De skal have ID-nummer på. Det er vigtigt, så vi efterfølgende kan identificere betjentene, forklarer han.

Demonstranterne melder også om betjente, der havde deres ID-nummer på – men fjernede det igen. En påstand som vækker større bekymring hos politiinspektøren:

– Hvis betjente har hevet deres ID-numre af, så er det en alvorlig sag, som vi skal have en snak om.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. maj. 2019 - 10:49   03. maj. 2019 - 11:48

Politivold

ml@arbejderen.dk