01 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

"Fredens projekt" er storeksportør af våben til konfliktlande

Bomber og kampfly fra EU mod civile i Yemen

"Fredens projekt" er storeksportør af våben til konfliktlande

EU's våbenfirmaer tjener styrtende med penge på at sælge våben og andet militært udstyr til konfliktlande som Saudi-Arabien. For enden af EU's kampfly, bomber og krigsskibe lider Yemens civilbefolkning under bombeangreb og blokader.

Civile i Sanaa, Yemen, samles efter endnu et luftangreb fra den saudiarabiske koalition.
FOTO: Mohamed al-Sayaghi/REUTERS/Ritzau Scanpix
1 af 1

EU er verdens næststørste våbeneksportør. EU står for 27 procent af al våbenhandel i verden – kun overgået af USA, der står for 34 procent af verdens våbeneksport. Det viser friske tal fra det svenske fredsforskningsinstitut SIPRI.

Det er umuligt for EU at være et fredsprojekt, samtidig med at EU's medlemslande bevæbner og støtter regimer, der krænker menneskerettighederne.
Andrew Smith, Campaign Against Arms Trade

EU er blandt andet storleverandør af våben og andet militært udstyr til Saudi-Arabien, der siden 2015 har kastet tusindvis af bomber i Yemen og holder landet i et jerngreb og blokerer for dagligvarer og medicin.

Krigen i Yemen har øget Saudi-Arabiens efterspørgsel på våben og andet militært udstyr massivt. Og EU har vist sig villige til at efterkomme Saudi-Arabiens efterspørgsel.

"Saudi-Arabien var verdens andenstørste våbenimportør i 2013-17. Eksporten til Saudi-Arabien steg med 225 procent. EU's medlemslande er blandt de største leverandører", konstaterer SIPRI.

EU offentliggør hvért år en 500 sider lang rapport om EU-landenes eksport af våben, våbendele og andet militært udstyr. Den seneste rapport – fra december 2018 giver et godt overblik over EU's omfattende våbenhandel – som også omfatter krigsførende lande som Saudi-Arabien.

I 2017 gav EU-landene 588 tilladelser til at eksportere våben, våbendele og andet militært udstyr til Saudi-Arabien. Samtlige EU-lande eksporterede i 2017 militært udstyr til Saudi-Arabien.

Eksporterer kampfly, bomber og missiler

I marts 2015 indledte Saudi-Arabien og en håndfuld allierede en massiv bombekrig mod Yemen. En krig som EU's våbenproducenter har tjent styrtende på.

Britiske våbenfirmaer har solgt kampfly, helikoptere, droner, granater, bomber og missiler til Saudi-Arabien for ikke mindre end 40 milliarder kroner, siden Saudi-Arabien startede krigen mod Yemen.

Den britiske regering har bekræftet, at Saudi-Arabien har indsat britisk producerede Tornado- og Typhoon-kampfly i krigen mod Yemen. 

Ifølge den Yemen-baserede menneskeretsorganisation Mwatana For Human Rights er britisk producerede bomber blevet brugt i angreb mod civil infrastruktur i Yemen. Britisk producerede klyngebomber er også blevet kastet ud over Yemen. 

Det er ikke kun Storbritannien, der leverer våben, våbendele og militært udstyr til Saudi-Arabien. 

Tyskland har indført et midlertidigt forbud indtil oktober 2019 mod at eksportere våben til Saudi-Arabien. Men den tyske våbenproducent Rheinmetall producerer og sælger fortsat militært udstyr til Saudi-Arabien via Italien, der ikke har problemer med at sælge til Saudi-Arabien.

I 2017 gav EU-landene 588 tilladelser til at eksportere våben, våbendele og andet militært udstyr til Saudi-Arabien.

Spanien har i perioden 2015 til 2017 eksporteret våben til Saudi-Arabien for 7 milliarder kroner – og godkendte i samme periode nye ordrer for ni milliarder kroner. I øjeblikket er et af Spaniens største skibsværfter, Navantia, i gang med at bygge fem store krigsskibe til Saudi-Arabiens militære flåde til en værdi af 13,5 milliarder kroner. Krigsskibene er udstyret med missil-affyringsramper, store kanoner og det sidste nye indenfor kommunikationsudstyr. Det første skib skal leveres til september. 

Herudover solgte den spanske regering sidste år 400 bomber til Saudi-Arabiens militær. Salget blev ellers i første omgang annulleret af den spanske forsvarsminister med henvisning til, at der var en risiko for, at bomberne ville blive brugt mod civile i Yemen. Bomberne er af samme type, som Saudi-Arabien få måneder forinden havde brugt til at bombe en skolebus og dræbe en række civile. Men da Saudi-Arabien truede med at annullere milliard-kontrakten på krigsskibe, vendte den spanske regering om på en tallerken og besluttede at sælge bomberne til Saudi-Arabien.

Også Frankrig er en ivrig leverandør af militært udstyr til Saudi-Arabien. Frankrig er verdens tredjestørste leverandør af våben til Saudi-Arabien og leverer blandt andet pansrede mandskabsvogne til Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien har tidligere brugt lignende missiler til at ramme hoteller, hospitaler, vandrensningsanlæg, beboelsesbygninger, fabrikker og en skolebus – med hundredevis af døde civile og omfattende ødelæggelser af civil infrastruktur.

EU eksporterer ikke kun militært udstyr til Saudi-Arabien, men også til en række andre lande, der er en del af Saudi-Arabiens militære koalition mod Yemen. Det er lande som Egypten og Forenede Arabiske Emirater.

EU er ikke et fredsprojekt

EU's velvillighed til at forsyne krigsførende lande som Saudi-Arabien med våben vækker vrede hos den britiske ngo Campaign Against Arms Trade.

– Det er umuligt for EU at være et fredsprojekt, samtidig med at EU's medlemslande bevæbner og støtter regimer, der krænker menneskerettighederne. Europæisk producerede våben har næret krig og undertrykkelse i den saudi-arabisk ledte bombekampagne mod Yemen. EU fortsætter sin militarisering med oprettelsen af en Forsvarsfond og andre pro-militære projekter, siger talsperson for Campaign Against Arms Trade, Andrew Smith til Arbejderen.

Han uddyber:

– Ved at sælge våben til Saudi-Arabien hælder EU's stormagter benzin på bålet, holder gang i konflikter og udviser politisk støtte til et af de mest undertrykkende regimer i verden. Krige kan ikke udkæmpes uden våben. Og de våben, der bliver solgt i dag, kan blive brugt til at udføre grusomheder i årtier fremover. 

– Den saudiarabisk ledte bombekampagne i Yemen har skabt den værste humanitære krise i verden, og europæisk producerede våben har spillet en central rolle i krigen. Det saudiske regime har de sidste fire år gennemført brutale bombardementer mod befolkningen i Yemen. Titusinder af mennesker er blevet dræbt, mens våbenfirmaerne har profitteret på krigen hele vejen.

Civile ofre for EU's våbeneksport

FN kalder situationen i Yemen for "verdens værste humanitære krise".

Både FN og en række internationale ngo'er beskylder EU's største våbenkunde – den saudiarabiske koalition – for at krænke de internationale humanitære love.

I en rapport fra 2016 anklager FN Saudi-Arabien for at gennemføre "omfattende og systematiske angreb på civile mål" og for ikke at skelne mellem civile og militære mål.

Ifølge Red Barnet International er op mod 85.000 børn døde af sult siden krigens start. De massive bombeangreb har smadret landets infrastruktur. Det har betydet mangel på rent drikkevand og urent spildevand i gaderne. Ifølge ulandsorganisationen Oxfam har ødelæggelserne betydet et rekordstort koleraudbrud, der har ramt én million mennesker og dræbt tusinder. 

Ifølge den yemenitiske menneskeretsorganisation Mwatana For Human Rights er britisk producerede bomber blevet brugt i Saudi-Arabiens angreb mod civile. 

Ifølge FN's Flygtningeorganisation (UNHCR) er 2,7 millioner mennesker i Yemen internt fordrevne. 22 millioner er afhængige af nødhjælp.

Også i EU-systemet bliver der rejst kritik af EU's og de europæiske våbenfirmaers rolle i krigen.

– Våbeneksport stabiliserer ikke fremmede lande og regioner eller fremmer freden. Våben forstærker konflikter. I Yemen er europæiske våben ansvarlige for, at krigen kan finde sted, siger Sabine Lösing. Hun er medlem af EU-parlamentets GUE/NGL-gruppe, som Folkebevægelsen mod EU er en del af.

EU booster våbenindustrien

EU's seneste rapport om EU-landenes våbeneksport viser, at samtlige EU-lande eksporterede våben for i alt 1435 milliarder kroner. Det er en femdobling i forhold til 2013, hvor EU-landene eksporterede våben til en værdi af 275 milliarder kroner.

Intet tyder på, at EU's eksport af våben og andet militært udstyr aftager de kommende år. Tværtimod. EU har nemlig besluttet at booste den europæiske våbenindustri, så EU kan opbygge en selvstændig europæisk våbenindustri og ikke skal være afhængig af teknologi og militært udstyr fra USA.

>> LÆS OGSÅ: EU's militærbudget eksploderer

>> LÆS OGSÅ: EU søsætter første militære projekter

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. maj. 2019 - 10:17   25. maj. 2019 - 10:20

EU-militær

ml@arbejderen.dk