I dag – lørdag den 19. oktober – skifter FredsVagten sit regnbuefarvede fredsflag ud med et sort flag og sorte bannere.
Det er FredsVagtens måde at markere på, at man hvér eneste dag i 18 år – 6575 dage – har stået foran Christiansborg.
Krig er terror. Fred er muligt. Der er andre redskaber og andre løsninger end krig, hvis man giver dialogen en chance.
Kristian Svendsen, FredsVagten
– Det er ikke en festdag, at vi har stået foran Christiansborg i 18 år. Der er ikke noget at fejre. Vi vil jo helst ikke stå her. Men Danmark er fortsat i krig, og konsekvenserne af krigene er i dag værre end nogensinde før for både mennesker og klima. Det eneste, der er at fejre, er, at vi har holdt ud i 18 år, fortæller Kristian Svendsen til Arbejderen.
Derfor holder FredsVagten ikke fødselsdagsfest, men derimod en sørgemarkering af deres årsdag.
Mere oprustning
– Intet tyder på, at Danmark går fredeligere tider i møde med den socialdemokratiske regering ved magten. Den nye krigsminister, Trine Bramsen, har holdt en hård entré og bebudet oprustning i øst og vil sende endnu flere danske soldater i krig i Afrika. Danmark skal ikke være en del af Frankrigs kolonikrig i Mali, mener Kristian Svendsen.
FredsVagten har netop inviteret forsvarsminister Trine Bramsen til at tage med FredsVagten på besøg hos freds- og konfliktforsker Jan Øberg på fredsinstituttet i Lund.
FredsVagten har siden fredag den 19. oktober 2001 dagligt demonstreret på pladsen foran Christiansborg i protest mod Danmarks krige. FredsVagten indledte sin aktion, da den daværende danske SR-regering med Poul Nyrup Rasmussen som statsminister ville sende krigsskibet Niels Juel til Middelhavet. Det var kort tid efter, at USA var gået krig i Afghanistan, og det blev diskuteret, om Danmark skulle gå med i krigen.
– Konsekvenserne af krigene i Mellemøsten er i dag langt værre end i 2001. Mange tusinde civile, deriblandt børn, er dræbt. Millioner er flygtninge. Danmarks nye kampfly er bygget til at bære atomvåben, og Danmark afviser ikke, at vores krigsskibe i Østersøen bliver udrustet med atommissiler, som kan bruges mod Rusland. Det gavner hverken klimaet eller menneskeheden, lyder det fra fredsvagten.
Daglig fredsmanifestation
Kristian Svendsen blev fredsvagt for otte år siden, da han gik på efterløn efter at have arbejdet som skolelærer. Han står gerne på slotspladsen én gang om ugen.
– Vi har et godt, inspirerende fællesskab. Der er altid en, der har en god ide til en bog eller en artikel, man kan læse. Og så har vi et godt sammenhold.
– Det er tilfredsstillende at gøre noget. Jeg ville ikke få talt med alle de mennesker, jeg møder på slotspladsen, hvis jeg sad derhjemme. Jeg bliver glad, når jeg ser fredsflaget på slotspladsen. Og det er vigtigt, at politikerne og borgerne ser fredsflaget vaje foran Folketinget, siger Kristain Svendsen.
– Det er svært at mobilisere en masse mennesker til store fredsdemonstrationer. FredsVagten er et sted, hvor fredsbevægelsen dagligt kan manifestere sig. Det er vigtigt, at vi står og er synlige og viser, at vi er folk, der tænker i fred. Vi er få. Men vi fylder godt på pladsen. Vi får mange gode snakke med især skoleklasser og turister om, hvorfor vi står her.
Og det svar, Kristian Svendsen giver til de forbipasserende, der vil have en snak og høre, hvorfor han og de øvrige fredsvagter står på pladsen dag ud og dag ind i solskin, silende regn og snevejr, er:
– Krig er terror. Fred er muligt. Der er andre redskaber og andre løsninger end krig, hvis man giver dialogen en chance.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278