De næste fem uger kører unge fagligt aktive landet tyndt for at oplyse jævnaldrende om deres rettigheder og få en snak med arbejdsgiverne om løn- og arbejdsforhold.
De unges rettigheder og organisering er to sider af samme sag.
Morten Ahrendt.
Det er den årlige Jobpatrulje, som startede i mandags. Første stop på turen er Lolland, hvor Lalandia og Knuthenborg får besøg. Herefter ruller bussen videre til Holbæk, Kalundborg, Sorø, Stevns og Køge.
- Vi prøver at få så mange aktivister med på turen, så vi kan nå at besøge så mange steder som muligt. Formålet er at sikre, at de unge bliver behandlet ordentligt på deres arbejde og oplyse dem om deres rettigheder, fortæller Tina M. Leire til Arbejderen. Hun er ungdomskonsulent i HK Hovedstaden og koordinator for Jobpatruljen i region Sjælland.
Godt kammeratskab
En af dem, der skal med Jobpatruljen senere på sommeren, er den 22-årige elektrikerlærling fra Aarhus, Morten Ahrendt. Han hopper på bussen i slutningen af juli, og glæder sig til turen.
- Jeg håber på at få en hyggelig sommerferie med en masse spændende oplevelser. Og så skal jeg møde en masse gode kammerater igen. Og endelig håber jeg på at få nogle nye medlemmer til fagbevægelsen og være med til at ændre de unges arbejdsliv til det bedre, siger Morten Ahrendt til Arbejderen.
De unge medlemmer af Jobpatruljen i Østjylland kommer til at se en del til hinanden. Når de er færdig med at besøge virksomheder, overnatter de sammen hos tre forskellige 3F-afdelinger i de byer, hvor de kommer frem. Her spiser de også morgenmad,
Morten Ahrendt er ikke i tvivl om, at de frivillige, der er med på Jobpatruljen får et tættere forhold til fagbevægelsen.
- De er jo repræsentanter for fagbevægelsen, så de sætter sig ind i fagbevægelsens værdier og argumenterne for, hvorfor det er vigtigt at være med i en fagforening. Og før Jobpatruljen går igang, samles alle os frivillige og sætter os ind i reglerne for unge under 18 år, der har fritidsjob.
Organisering er vigtigt
Formålet med turen er at oplyse de unge om deres rettigheder - men også at få en snak med de unge om fagbevægelsen og hvorfor det er vigtigt at organisere sig.
- De unges rettigheder og organisering er jo to sider af samme sag: De unges rettigheder eksisterer kun så længe, der eksisterer en stærk fagbevægelse, der kan forsvare dem, lyder det fra Morten Ahrendt.
Hvert år afslører Jobpatruljen, at der er brud på reglerne i omkring halvdelen af virksomhederne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278