Skal multinationale selskaber kunne bestemme over udviklingen i ældreplejen, på børneområdet eller andre velfærdsområder i Danmark?
Det er helt uacceptabelt, hvis aftalen tvinger Danmark til at udlicitere velfærd og service.
Dennis Kristensen, FOA
Nej, mener 12 fagforbund, hvis medlemmer arbejder i kommuner, regioner og staten.
Fagforbundene advarer derfor mod, at en handels- og investeringsaftale mellem EU og USA, kaldet TTIP, kan få alvorlige konsekvenser for store dele af den offentlige sektor.
– Af de papirer, der er offentliggjort i forbindelse med forhandlingerne, fremgår det, at områder, der er forhandlet til udlicitering, ikke kan tages tilbage i offentligt regi, siger Dennis Kristensen, formand for FOA, til Arbejderen.
Han fortsætter:
– Det er helt uacceptabelt, hvis aftalen tvinger Danmark til at udlicitere velfærd og service, som i dag er offentligt finansieret og drevet. Befolkningen i Danmark skal selv bestemme, hvordan deres velfærd og service skal skrues sammen.
Advarselsflaget
Næstformand i HK Kommunal Mads Samsing understreger, at de offentlige fagforbund ikke er imod fri handel. Når de alligevel hejser advarselsflaget, skyldes det en bekymering for, om aftalen svækker demokratiet eller medfører større magt til multinationale selskaber.
I den sammenhæng spiller et såkaldt "investor-stat tvistbilæggelsessystem" - en særdomstol kaldet ISDS - en afgørende rolle.
Både EU og USA ønsker at oprette særdomstolen, der giver de multinationale selskaber mulighed for at sagsøge EU's selvstændige nationalstater, og idømme dem bøder i millionklassen, hvis de vedtager love og regler, der mindsker firmaernes overskud.
Men en eventuel aftale skal respektere demokratiet og må ikke begrænse suveræne staters ret til at regulere og lovgive i forhold til for eksempel velfærd, uddannelse, sundhed, miljø, udlændingepolitik eller til at regulere arbejdsmarkedet, lyder det fra de 12 fagforbund.
Rettigheder under pres
– Aftalen må heller ikke underminere sociale- og miljømæssige fremskridt eller demokratiske principper. Og en handels- og investeringsaftale mellem EU og USA, der tilgodeser erhvervsliv og aktionærer på bekostning af arbejdstagere og forbrugere, er helt uacceptabel, fastslår Dennis Kristensen.
De danske fagforbund peger på, at det amerikanske arbejdsmarked er mindre reguleret, har flere lavt betalte job, dårligere beskyttelse af arbejderne og svagere fagforeninger end i hovedparten af de europæiske lande. Og at TTIP kan føre til at de europæiske arbejdere og regeringer presses til at acceptere dårligere arbejdsforhold.
– Derfor skal en eventuel aftale have klare henvisninger til Den internationale arbejdsorganisation ILOs kernekonventioner. Og den skal også have helt klare bestemmelser om arbejdstager-rettigheder, herunder retten til kollektive forhandlinger og retten til at organisere sig, lydet det samstemmende fra Mads Samsing og Dennis Kristensen.
Efterlyser åbenhed
De havde gerne set en mere åben proces og debat om frihandelsaftalens indhold på nogle principielle spørgsmål - blandt andet, hvorvidt aftalen også skal omfatte den offentlige sektor.
– Var det blot en aftale, der gik på, at vi skulle have billigere jeans og gøre det nemmere at eksportere, havde jeg ikke haft problemer, siger Mads Samsing.
Den 10. juni udsatte EU-Parlamentet deres afstemning om aftalen med USA til november, skriver FOA.dk
De danske forbund opfordrer derfor EU-Kommissionen "til at udsætte forhandlingerne om aftalen, indtil Parlamentet har tilkendegivet sin holdning til de yderligere forhandlinger."
De 12 danske fagforbund der råber vagt i gevær er: Danske Bioanalytikere, Metal, HK-Kommunal, HK-Stat, Hærens Konstabel og Korporal Forening, 3F, Socialpædagogernes Landsforbund, Serviceforbundet, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, Offentligt Ansattes Organisationer og FOA.
Forbundene er medlemmer af verdensorganisationen for offentligt ansatte Public Services International (PSI). PSI samler over 669 fagforbund i 154 lande/regioner og har i alt 20 millioner offentligt ansatte medlemmer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278